Liptai Lívia

RSS

Komolyan azt gondolja bárki, hogy az abortusz a könnyebb út?

Előítélet és tudatlanság az egyik oldalon, szégyen, bűntudat és magány a másikon. Évente több mint húszezer művi vetélést végeznek el az országban, nekünk hét nő mesélte el a saját történetét.

Mindennaposak a „ki mit csinálna velem” típusú üzenetek

Folytatjuk a magyar országgyűlés női képviselőiről szóló összeállításunkat. Ugyanazt a hét kérdést küldtük ki az összes, azaz a 28 képviselőnőnek, válaszokat végül csak a nem kormánypárti képviselőktől kaptunk. A válaszokból az rajzolódik ki, hogy a szexizmus a politikában is mindennapos.

Mit pofázol bele, kisanyám?

A magyar közélet szexista, az abortusztörvényen nem változtatnának, Novák Katalin jelentősége megkérdőjelezhető – a parlament női képviselőit kérdeztük a magyar nők helyzetéről. Első rész.

Az ajahuaszka nem partidrog, gyógyításra kellene használni

Törött csontokkal, ruha nélkül találtak rá egy valóságshow-szereplőre hétfőn, egy ajahuaszkaszertartás után. Noha a szer lakossági használata jogilag sem tisztázott és nem is veszélytelen, mégsem lenne szabad egy eset alapján megítélni – mondják a vele foglalkozó kutatók.

Igazságot Orbán Viktor nadrágjának!

Gyűrött, trottyos, igénytelen – maga a kelet-európai félreszabottság. Tudatos PR-fogás? Vagy pusztán szabászati probléma? Egy méltán híres és inkonzisztens ruhadarab anatómiai elemzése.

Hungary's current family policy draws a dividing line between the "deserving" and the "undeserving"

Record low birth rates, rising marriage rates, hundreds of billions of forints dispersed as financial support for families, same-sex couples excluded from adoption – in the final part of Telex's five-part series, we examined the impact of the current Hungarian family policy.

"I was being treated as if it were reprehensible that my body was doing its job"

Unsolicited procedures, misdiagnoses, symptoms being labelled as hysteria and obstetric violence – in the fourth of a five-part series, Telex looks at the situation of Hungarian women and healthcare.

Ami az emberben megjelenik, az előbb-utóbb megjelenhet a kutyában is

Az amerikai haditengerészetnek tesztelő border collie-k, nemzetközi szinten egyedülálló kutyaagybank, figyelem- és viselkedésvizsgálatok, orrjóságok, kutyaszemélyiségek, és persze világszerte elismert eredmények – egy nap az ELTE etológia tanszékén, ahol az emberek is máshogy viselkednek egymással.

"The social capital most squandered these days is that of young Roma women"

What does feminism mean to Roma women? Do women living in deep poverty dare to dream? What are their chances of breaking out of extreme poverty? In part three of our five-part Telex series, we are taking a look at the problems and circumstances of the disadvantaged Roma women in Hungary.

Preschool teacher by day, nail tech by night – just to make ends meet

When comparing the situation of women and men in the labour market, the pay gap comes to mind first, but the problem is much more complex. How is it possible that Hungarian women are more educated than men, yet earn less, and what role does the government play in inequalities? In part two of our five-part series, we are examining the situation of women in the labour market.

Kétmilliós fizetés, milánói bemutatók – Mit ért el Orbán Ráhel barátnője a magyar divat élén?

Bata-Jakab Zsófia május végén lett a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik vezetője, feladata a magyar divatipar felvirágoztatása. A szakmában az állam által lenyúlt fashion weekről, elvadult viszonyokról, hatalmas pénzekről, de közben segítő szándékról és értékelhető eredményekről is beszélnek.

It's not easy getting a medical report confirming the day-to-day oppression

Violence against women may be the most common human rights violation worldwide, yet it is the least reported crime. What is the current situation of abused women in Hungary and how do the authorities treat the victims? In this five-part Telex series looking at issues faced by women in Hungary, this is the first question we explore.

A mostani családpolitika választóvonalat húz az „érdemesek” és „érdemtelenek”közé

Rekordalacsony születésszám, növekvő házasságkötési kedv, elköltött csok-százmilliárdok és az örökbefogadásból kizárt azonos nemű párok – a Telex ötrészes sorozatának zárórészében a jelenlegi magyar családpolitika hatásait vizsgáltuk.

„Úgy viselkedett velem, mintha elítélendő lenne, hogy a testem teszi a dolgát”

Kéretlen beavatkozások, félrement diagnózisok, hisztinek bélyegzett tünetek és szülészeti erőszak – a Telex ötrészes sorozatának negyedik részében ezúttal a magyar nők és az egészségügy helyzetét vizsgáljuk.

„A fiatal roma nőkben van jelenleg a legnagyobb elfecsérelt társadalmi tőke”

Mit jelent a feminizmus a roma nőknek? Érdekli vajon az üvegplafon a nélkülöző nőket? Milyen esélyeik vannak kitörni a mélyszegénységből? A Telex ötrészes sorozatában ezúttal a hátrányos helyzetűek, különösen a roma nők problémáit és körülményeit vizsgáljuk.

Nappal óvónő, este műkörmös, hogy valahogy meg tudjon élni

Amikor nők és férfiak munkaerőpiaci helyzetét hasonlítjuk össze, legtöbbször a bérkülönbségek jutnak eszünkbe, holott a probléma lényegesen szerteágazóbb. Hogyan lehetséges, hogy a magyar nők tanultabbak, mint a férfiak, mégis kevesebbet keresnek, és milyen szerepe van a kormánynak az egyenlőtlenségekben? A Telex ötrészes sorozatában ezúttal a nők munkaerőpiaci helyzetét elemezzük.

A mindennapos hatalmaskodásról nehéz orvosi látleletet venni

A nők elleni erőszak világszerte a leggyakoribb emberi jogi jogsértés lehet, mégis a legritkábban bejelentett bűncselekmény. Milyen jelenleg a bántalmazott nők helyzete Magyarországon, és hogyan viszonyul a hatalom az áldozatokhoz? A Telex ötrészes sorozatában ezúttal ezt a kérdést járjuk körül.

Berki Krisztián és M. Richárd halála egy szelep, amin keresztül az igazságtalanság miatti dühöt lehet kiengedni

Gyűlölködő kommentek, röhögő emojik és együttérző részvétnyilvánítások – szociálpszichológusokat és médiakutatót kérdeztünk, mi lehetett az oka annak, hogy a két celeb halála ilyen intenzív érzelmeket váltott ki.