Orbán Viktor: A mai napon két választást tartottak, mindkettőt megnyertük

2024. június 10. – 01:15

Orbán Viktor: A mai napon két választást tartottak, mindkettőt megnyertük
Orbán Viktor és Kubatov Gábor a Fidesz-KDNP választási eredményváró rendezvényén a budapesti Bálnában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sokáig nem lehetett tudni, hogy a miniszterelnök egyáltalán közönség elé áll-e, de tíz perccel fél 1 után a Bálna színpadára lépett, és megköszönte a részvételt azoknak, akik szavaztak. Azt mondta, 57 százalékos volt a részvétel, vagyis a demokrácia köszöni szépen, jól van.

Ezután rögtön a romániai választás eredményét említette, és gratulált az RMDSZ-nek, amely egy „öldöklő küzdelemben” elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

„A mai napon két választást tartottak, mindkettőt megnyertük. Háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket”

– mondta ezután a miniszterelnök, és úgy folytatta: a 20 vármegyei közgyűlés mindegyikét megnyerték, “elvesztettünk három megyei jogú várost és megnyertünk négyet, összességében ebből is jól jöttünk ki”. A kormánypártok a fővárosban elvesztettek egy kerületet, és visszanyertek egyet. Budapesttel kapcsolatban pedig Orbán szerint „Alexandrának volt igaza”, és – bár a visszalépés szót nem mondta ki – így lett esély arra, hogy a Budapesten a kormányon lévő polgármestertől meg lehessen szabadulni, és hozzátette, hogy reméli, hogy a jósiten is velük lesz a következő órában, amíg az összes szavazatot összeszámolják. Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között jelenleg kevesebb, mint 300 szavazat a különbség.

Ezután tért rá az Európai Parlamenti választásokra, szerinte Magyarországon ma az emberek világosan megüzenték, hogy békét akarnak, és megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika. „A választás eredményét egy táviratban tudjuk elküldeni Brüsszelnek:

"migráció stop, gender stop, háború stop, Brüsszel stop”.

Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy a „a világban mégiscsak van valamilyen erkölcsi természetű ekvilibrium, valamilyen erkölcsi természetű egyensúly”, és a „jóistennek humorérzéke is van, mert a párizsi olimpia évében írta ki a történelemből a Momentumot”.

Orbán végül azt mondta, hogy

a magyar emberek világosan megmondták: akik Brüsszelben a hazájuk ellen fordulnak, azt meg fogják büntetni,

majd azt üzente a híveinek, talpasainak és utcai harcosainak, hogy a mai napon a régi, új, és az éppen „soros” ellenzéket is legyőzték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!