Vidéki csataterek, ahol a Fidesz visszavághat a 2019-es vereségekért

Vidéki csataterek, ahol a Fidesz visszavághat a 2019-es vereségekért
Márki-Zay Péter (független) polgármester (b) és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi kerületek mellett több megyei jogú városban is kiélezett küzdelmet hozhat az ellenzék és a Fidesz között a június 9-i választás. Fontos vidéki városokban vált kiszámíthatatlanná az önkormányzati választás kimenetele. Egyáltalán nem biztos, hogy az ellenzék mindenhol meg tudja majd tartani a 2019-ben megszerzett pozícióit. Vannak olyan városok is, ahol a fideszes tábor megosztottsága miatt megjósolhatatlan a végeredmény. És persze arra is bőven van példa, hogy az ellenzéki széthúzás és bénázás csökkenti a Fidesz legyőzésének esélyét. Ebben a cikkben szedtük össze a vidéki csatatereket, azokat a városokat, amelyekre leginkább érdemes majd figyelni június 9-én. A kiindulópontunk az, hogy az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson tarolt az ellenzék: míg addig a 23 megyei jogú város közül 20-ban fideszes polgármester volt, 2019-ben mindössze 12 városban maradt meg a kormánypárti vezető. Azóta már Eszetergommal és Bajával együtt 25 megyei jogú város van.

Miskolc, ahol a DK kigolyózta az erős ellenzéki polgármestert

A mostani kampány kezdete előtt néhány héttel derült ki, hogy nem indul az újrázásra esélyes, 2019-ben ellenzéki támogatással megválasztott miskolci polgármester, Veres Pál. Saját indoklása szerint a döntésnek részben magánjellegű okai vannak. De az is szerepet játszott, hogy a helyi DK az elmúlt években ott tett neki keresztbe, ahol csak tudott. Veres tavaly februárban jelezte, hogy újraindul, de Gyurcsány Ferenc és az LMP egy saját jelöltet jelentett be, akit vissza is vontak, miután Veres bejelentette, hogy visszavonul. Egy harmadik, az MSZP, LMP és a Párbeszéd által támogatott jelöltet ajánlottak, Barkai László gyermekorvost, az MTA doktorát. Összellenzéki jelölt viszont így sem lett: a Momentum, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Veres egyik alpolgármestere, Varga Andrea, a SZIVE jelöltje mögött sorakozott fel.

2019-ben öten indultak polgármesternek Miskolcon, ketten szereztek 5 százaléknál többet: a Fidesz jelöltje és Veres Pál, aki a szavazatok 54 százalékával nagyot nyert, elhódítva a várost a Fidesztől. Idén viszont hét polgármesterjelölt van. A fideszes és a két ellenzéki jelölt mellett indul a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője, Lehoczki-Spider László, ő a Nép Pártján jelöltje, de van egy Mi Hazánk-os, és két független jelölt is. Miskolcon vasárnap kiderül, hogy a megosztott ellenzéki szavazatok a Fideszt segítik-e vissza a hatalomba.

Hódmezővásárhely, ahol Márki-Zay politikai karrierje is a tét

Márki-Zay Péter politikai karrierje 2018-ban látványos összellenzéki győzelemmel indult Hódmezővásárhelyen. Egy időközi választáson függetlenként, hatalmas, 57 százalékos győzelemmel vetett véget az 1990 óta tartó fideszes uralomnak a városban. A település korábbi polgármestere és országgyűlési képviselője, Lázár János a 2019-es, rendes önkormányzati választáson mindent bevetett, hogy visszaszerezze a várost, de az ellenzék által támogatott Márki-Zay ugyanolyan eredménnyel verte meg Grezsa Istvánt is.

A 2019-es, kétszereplős verseny akár meg is ismétlődhetne, mivel a Fidesz ismét Grezsát indítja Hódmezővásárhelyen. A 2022-ben ellenzéki miniszterelnök-jelöltként nagyot bukó Márki-Zay mögé a pártok most nem álltak be, sőt, inkább kihátráltak mögüle, de ellenjelöltjük végül nem lett. A polgármesternek így Grezsa és a Mi Hazánk jelöltje mellett a független Kovács Pállal kell szembenéznie, aki korábban a városüzemeltetéssel foglalkozó céget vezette a településen, de 2019-ben vitába keveredett Márki-Zay Péterrel. A Fidesz ezúttal is mindent bevetett: Grezsa Istvánt már eleve Lázár János mutatta be, de megfordult Vásárhelyen Orbán Viktor is, aki látványosan kitért Márki-Zay kézfogása elől. Itt az a kérdés Márki-Zay Péter esetében, hogy a 2022-es eredmények után helyben meg tudta-e őrizni népszerűségét, vagy teljesen marginalizálódik.

Eger, ahol az ellenzéki szövetség és a helyi Fidesz is összeomlott

Egerben is hasonlóan kiszámíthatatlan, ki lesz a befutó június 9-én. Az 50 ezres megyeszékhelyen ellenzéki győzelem született 2019-ben, azonban hamar összeomlott az összefogás. Mirkóczki Ádám polgármester először a Jobbikkal, majd pedig az őt támogató ellenzéki frakcióval is összeveszett. A mostani választáson ezért egy civil egyesület jelöltjeként indul. Lesz összellenzéki kihívója: az egészségügyi okokból visszalépő Jánosi Zoltán helyére az MSZP-s Pál György ugrott be, akit a Momentum és a DK is támogat. Nemcsak az ellenzék robbant fel 2019 után, hanem az egri Fidesz is. A végeredmény: három Fidesz-kötődésű jelölt is lesz Egerben.

Vágner Ákos agrármérnököt a Fidesz indítja. Oroján Sándor, a helyi Fidesz árulással vádolt korábbi frakcióvezetője már nem tagja a pártnak, ő az Egerért Most Egyesület jelöltje lesz. Orosz Lászlóné Ibolya a Fidesz frakcióvezetőségéről mondott le, hogy függetlenként induljon. Öt éve 793 szavazaton múlt Mirkóczki győzelme, könnyen elképzelhető, hogy most is ennyire szoros lesz a végeredmény.

Győr, ahol Orbán Viktor is bevetette magát a kampányban

Győrre azért is érdemes figyelni, mert összesen heten indulnak a polgármesteri székért, a pártok jelöltjei mellett civil kihívók is feltűntek. Ráadásul a Fidesz és az ellenzék tábora is megosztott, ezért is kiszámíthatatlan, ki jön ki győztesen ebből a kavalkádból. A város fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András váratlan helyről kapott újabb kihívót: elődje, a 2019-es szexbotrányba belebukó exfideszes Borkai Zsolt is elindult ellene, vagyis hasonló helyzet állt elő, mint Csepelen, ahol ugyancsak fideszes belviszály színesíti a helyi politikát.

Az ellenzék oldalán Glázer Tímeát a DK és a Jobbik támogatja, míg a civil színekben induló Pintér Bence győri újságíró mögé a Momentum és az LMP sorakozott fel. 2019-ben az ellenzék saját magának is köszönhette, hogy Győrben nem sikerült leváltani a Fideszt. Borkai mindössze pár száz szavazattal győzte le Glázer Tímeát, azonban a Borkai lemondása miatt kiírt 2020-as időközin már nem őt, hanem Pollreisz Balázst indították Dézsi ellen. Az eredmény: Dézsi több mint 7000 szavazattal nyert, úgy, hogy közben Pollreiszre kevesebben szavaztak, mint Glázerre. Ennek fényében még nagyobb kérdés, hogy a megosztott ellenzék mire megy majd Dézsi ellen. Az biztos, hogy a Fidesznek fontos Győr, még maga Orbán Viktor is odautazott, hogy a polgármester mellett kampányoljon.

Szolnok, ahol a 18 évnyi Fidesz-uralom ellenére sem lefutott a meccs

Orbán Viktor feleségének szülővárosában, Szolnokon megint összeállt az ellenzék, hogy Györfi Mihály személyében leváltsa a várost immár 18 éve vezető fideszes polgármestert, Szalay Ferencet. Egyedül az LMP nem állt be Györfi mögé, helyette saját jelöltet indítanak. Szalay Ferenc már 2019-ben sem tűnt verhetetlennek, akkor mindössze 252 szavazat volt közte és ellenzéki kihívója között. Ráadásul az ellenzék többségbe került a közgyűlésben, a 12 egyéni mandátumból 9 lett az övék. Azonban a széthúzások és a belső csatározások miatt nem tudtak politikai tőkét kovácsolni a helyzetből, a polgármester pozíciója megingathatatlan maradt. A hírek szerint most sem volt zökkenőmentes a jelöltek kiválasztása, ezért is nagy kérdés, hogy az új polgármesterjelölttel mire lesz képes az ellenzék. Mindenesetre a 2022-es országgyűlési választások adatai is azt mutatják, hogy nem lefutott a meccs Szolnokon: a Választási Földrajz elemzése szerint az ellenzéki lista csupán 500 szavazattal kapott kevesebbet, mint az országosan egyébként taroló, és újabb kétharmadot szerző Fideszé.

Nyíregyháza, ahol az egyszer már elbukott jelöltben bízik az ellenzék

Sokszor mondják, hogy győztes csapaton ne változtass. Nyíregyházán úgy lehetett ezzel az ellenzék, hogy a vesztes csapaton sem érdemes variálni, mivel most is azzal a Jeszenszki Andrással akarják leváltani a fideszes Kovács Ferenc polgármestert, akitől 2019-ben egyszer már alaposan kikapott. Jeszenszki mögött felsorakozott a teljes ellenzék, egyedül a DK logója nincs ott a közös polgármesterjelölt, illetve az összellenzéki egyéni képviselőjelöltek mellett. Pedig februárban maga Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője jelentette be Jeszenszki jelölését, de ezzel a DK helyi tagsága nem értett egyet. Komoly feszültség alakult ki emiatt a nyíregyházi DK és a párt országos vezetése között.

A 2019-es önkormányzati választáson viszonylag sima győzelmet aratott a fideszes polgármester, 2100 szavazattal győzte le az ellenzéki Jeszenszki Andrást. Viszont az egyéni körzetekben sokkal szorosabb volt a küzdelem, több helyen is csak pár darab szavazat döntött. Végül a 15 körzetből 6-ot tudott megnyerni az ellenzék, ami még így is jelentős előrelépés volt 2014-hez képest, amikor mindössze két egyéni mandátumot szereztek. Ha az elmúlt öt évben tovább erősödött az ellenzék, akkor most még jobban megszorongathatják a Fideszt a polgármester-választáson, illetve az egyéni körzetekben. A DK kihátrálása azonban rossz előjel lehet az ellenzéki szövetség számára. Nyíregyháza a Fidesznek is fontos lehet, mert a Győrhöz hasonlóan ide is elment kampányolni a miniszterelnök.

Fontos városok, ahol hatalomban maradhat az ellenzék

Az összefogás tekintetében kudarcos ellenzéki példák mellett vannak ellenpéldák is.

  • Szegeden aligha lesz változás, ahol négyen próbálják megszorongatni Botka Lászlót, de ő várhatóan a hatodik ciklusát kezdheti majd. Ő 2019-ben a szavazatok 60 százalékával nyert.
  • Pécsen sem kizárt Péterffy Attila újrázása, ő öt éve egy LMP és egy fideszes kihívó mellett szerzett 53 százalékot.
  • Dunaújvárosban Pintér Tamásnak egyetlen, fideszes kihívóval kell megküzdenie egy újabb ciklusért, 2019-ben hasonló felállásban könnyedén elhódította a várost a kormánypártoktól.
  • Érden Csőzik Lászlónak is jók esélyei, öt éve közel 10 százalékos előnye volt a kormánypárti polgármesterrel szemben.
  • Tatabányán az összes ellenzéki párt a jelenlegi polgármester, Szűcsné Posztovics Judit mögé állt be, az előző választáson ugyanebben a formában kevesebb mint ezer szavazattal nyert a fideszes jelölttel szemben.
  • Salgótarján régóta ellenzéki vezetésű város, ahol nem indul újra Fekete Zsolt, maga helyett az ellenzéki pártok túlnyomó többsége által támogatott alpolgármesterét, Huszár Mátét ajánlja.
  • Baja jövője kérdéses, ahol a Momentumból kilépett Nyirati Klára újrázna, de az ellenzéki pártok nem állítottak ki ellene senkit. Öt éve alig néhány százalékkal maradt le tőle fideszes kihívója.
  • Szombathelyen még szorosabb volt az eredmény, itt Nemény András maradna polgármester, aki idénre új fideszes kihívót kapott.

A Telex választási térképén már most megnézheti, hogy az egyes településeken kik indulnak, a választás estéjén pedig ott találja majd az urnazárás után a legfrissebb választási eredményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!