Szegeden most négyen próbálják megszorongatni Botka Lászlót

2024. május 22. – 18:28

Szegeden most négyen próbálják megszorongatni Botka Lászlót
Botka László és csapata két hét alatt tízezer aláírást gyűjtött össze Szegeden – Fotó: Botka László / Facebook
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden négyen szállnak ringbe a várost 2002 óta vezető Botka László polgármester ellen a június 9-i önkormányzati választáson. Az egykor szocialista, 2019 óta már függetlenként induló politikus eddig mindig nagy előnnyel nyerte meg a választásokat, 2014 óta kétharmados többsége van a szegedi közgyűlésben. Az önkormányzati választás nagy tétje Szegeden a főként újoncokkal induló Fidesz–KDNP-nek most az lehet, hogy a töredékszavazatok révén a kompenzációs listáról jutnak mandátumokhoz. Váratlan meglepetés, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is kompenzációs listát tudott állítani az önkormányzati választásra, és mind a 19 körzetben megvan a 19 induló jelöltjük, miközben saját polgármesterjelöltjük nincsen.

A polgármesteri székért indulók sorrendje az önkormányzati szavazólapokon a Szegedi Helyi Választási Bizottság sorsolása alapján a következő lesz:

  1. Fülöp László, a Fidesz–KDNP jelöltje;
  2. Tímár Tamás, akit a Mi Hazánk Mozgalom támogat;
  3. Botka László jelenlegi polgármester az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben;
  4. Szabó Bálint az Itt Az Idő Egyesület támogatásával;
  5. Joób Márton független jelölt.

Utóbbi kivételével mindannyian jogászok. Ebben cikkben az esélyeket járjuk körül, az ígéretek és a kampányszövegek pedig a jelöltek oldalain megtalálhatók.

Az esélylatolgatást nehezíti, hogy az országos és a budapesti szokásokkal ellentétben Szegeden ritkán vannak politikai közvélemény-kutatások. A pártok és más politikai erők készíttetnek ugyan saját felméréseket belső használatra, de azok eredményeit nem vagy csak ritkán és részlegesen hozzák nyilvánosságra.

Az önkormányzat megbízásából az év elején készítettek kutatást, ennek eredménye szerint a szegediek 85 százaléka az Európai Unió mellett áll. A pártok népszerűsége ebből nem derült ki ugyan, de közvetve megmutatja, hogy az Unióval szemben álló erők mekkora támogatásra számíthatnak a városban. Egy másik, áprilisban készült országos felmérés vizsgálta a pártok népszerűségét, de a megyei jogú városok eredményét összesítve közölte, ami legalábbis kérdéses, ha Debrecen és Szeged politikai jellegű különbségeire gondolunk, hiszen előbbi köztudottan fideszes, utóbbi baloldali irányítású.

A 160 ezer fős Szegeden Botka László már 2002 óta folyamatosan a város vezetője. Fiatalkorától kezdve az MSZP tagjaként politizált, de 2019-ben kilépett. Akkor alapították meg az Összefogás Szegedért nevű helyi politikai közösséget, azóta Botka ennek jelöltjeként, párton kívüliként versenyez. Botka László a korábbi választásokon magas fölénnyel nyert, és most is mellette áll minden párt, amelyik a baloldali-liberális értékek alapján működik Szegeden: a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd. Korábban még a Jobbik és az LMP is támogatta az Összefogást, de 2024-ben pártként már nem jelentek meg a szövetségben.

Botka oldalán a 19 egyéni választókerületből 4-ben újonc képviselőjelöltek indulnak ugyan, de a többségük egyéniben már többszörösen győztes városi politikus. Jól látható, hogy Botka és csapata komolyan veszi a kampányt. A jelölésekért folyamatosan pultoztak a különböző városrészekben, és sokféle rendezvényre elmentek. Botkának két hét alatt tízezer szegedi írta alá az ajánlóívet, aki erről azt mondta:

„Ennyi aláírás még soha nem gyűlt össze ilyen rövid idő alatt.”

A Fidesz már sokadszorra alakította át az önkormányzati választáson induló szegedi csapatát. 2024-ben teljesen új szereplő a polgármesterjelölt, a politikában korábban nem aktív Fülöp László, egykori televíziós médiaszakember. Az utóbbi hetekben ő is nyakába vette a várost, rengeteg helyen volt és sok emberrel találkozott. Közben az némi meglepődést keltett, hogy a 19 körzet mintegy kétharmadában a Fidesz–KDNP újonc jelölteket, jórészt a közéletben eddig szinte ismeretlen fiatalokat indított. Ezzel a több cikluson át kitartóan dolgozó embereik kerültek hátrább a sorban, miközben korábban már elengedett veteránt is újra aktiváltak a régi körzetében.

Fülöp László polgármesterjelölt a kaputelefonnál – Forrás: Fülöp László / Facebook
Fülöp László polgármesterjelölt a kaputelefonnál – Forrás: Fülöp László / Facebook

A Fülöp László polgármesterjelölt Facebook-oldalán megjelent képek arra utalhatnak, hogy több helyen is pontos lakcímre mentek azért, hogy ajánlást kérjenek a jelöltnek, és ismerősöket, vagy ki tudja, milyen alapon kiválasztott állampolgárokat kerestek fel a lakásukban. Így sikerült összegyűjteni az elegendő aláírást, aminek alapján a Fidesznek minden körzetben van jelöltje, és kompenzációs listája is. Az egyéniben meg nem választott jelöltekre leadott töredékszavazatok alapján az ezeken szereplő jelöltek szerezhetnek még további mandátumokat a szegedi közgyűlésbe.

Tímár Tamás ügyvéd eddig szintén kevésbé ismert szereplő a helyi politikában, és az is látható, hogy mellette a Mi Hazánk Mozgalom hozzá hasonlóan először bejelentkező embereket indít. A Mi Hazánk új szereplő a szegedi önkormányzati politikában. Érdekes, hogy Fackelmann István, aki Ásotthalom alpolgármestere, és a párt szegedi szervezetének az elnöke, most képviselőjelöltként indul a városban, Ásotthalmon pedig nem. Szegeden mára szinte elárvultak a radikális jobboldal szavazói, hiszen a Jobbik, illetve Jobbik-Konzervatívok itt szinte láthatatlan, a Jakab Péter-féle Nép Pártján aktivitása sem érzékelhető, így az e pártok, illetve elődeik korábbi hívei beállhatnak a Mi Hazánk mögé. Igaz, a radikális jobboldalnak Szegeden korábban sem volt nagy arányú a népszerűsége. Legutóbb, 2014-ben, kompenzációs listán jutott be egy jobbikos képviselő a közgyűlésbe, 2019-ben azután nem indultak külön, csak Botka mellett, az Összefogással együtt.

Tímár Tamás gyűjt aláírásokat Szegeden, 2024. május 1-jén – Fotó: Tímár Tamás / Facebook
Tímár Tamás gyűjt aláírásokat Szegeden, 2024. május 1-jén – Fotó: Tímár Tamás / Facebook

A Botka mellett állókkal, valamint a Fidesz–KDNP-vel és a Kétfarkú Kutyákkal ellentétben a Mi Hazánk nem tudott kompenzációs listát állítani, mert nem volt meg ennek feltétele, ami Szegeden a 19-ből összesen 13 egyéni körzetben az aláírásokat sikeresen összegyűjtő jelölt lett volna. A Mi Hazánknak ez nem sikerült, mert csak 9 jelöltjük van.

A nagy talány Szabó Bálint, a meglepő, sőt bizarr akcióiról országszerte híres helyi politikus. Szabó korábban úgy gondolta, Budapesten is indul főpolgármester-jelöltként, de aztán megtudta, hogy akkor Szegeden nem próbálkozhatna, ezért inkább az utóbbi választotta. Azt nem tudni, hányan állhatnak Szabó mögött, miközben ő, kissé talán leegyszerűsítve, minden más politikai közösséggel szemben áll, azaz egyszerre ellenzéke Botka Lászlónak és a Fidesznek is. A saját maga által létrehozott közösségek vezetőjeként igyekszik politizálni, most éppen az Itt Az Idő Egyesület színeiben. A Facebook-oldala bejegyzései szerint a jelöléshez szükséges aláírásokat házról házra járva, lakások sorába becsöngetve gyűjtötte össze Szabó. 2019-ben polgármesterjelöltként a szavazatok 1,7 százalékát kapta meg.

Szabó Bálint – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Szabó Bálint – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Szintén pártokon kívül áll Joób Márton, többszörös világbajnak kenus, tizenegy gyerekes családapa. Joób szocialista képviselőként korábban a baloldali-liberális frakcióba tartozott Szegeden, majd Botka Összefogásához csatlakozott, de amikor a vele szemben 2020-ban gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt indult ügyben vádlott lett, Botkáék megváltak tőle. Joób Márton pere azóta is zajlik, és a szakítás óta szemben áll Botkával. Most először Joób a Szögedi Polgárok Egyesülete nevében indult a hozzá csatlakozott képviselőjelöltekkel – egy részük a családtagja –, de később nézeteltérése támadt az egyesülettel. Ezután szinte az utolsó pillanatban kezdte el újra gyűjteni az ajánlásokat független polgármesterjelöltként, és sikerült felkerülnie a szavazólapra. Ugyanígy átnyergelve indulnak el, már függetlenként Joób mellett néhányan, akik vele kezdtek, de voltak, akik lemaradtak az egyesület/független átváltásnál.

Annak elég nagy a valószínűsége, hogy Botka László polgármester győz, és szintén várható, hogy a 19 egyéni választókörzet többségét a Botka mellett állók nyerik. Botka 2002 óta áll a város élén. A szegedi polgármester egykori pártjánál és az ellenzéki pártok összességénél is rendre jobban teljesít a választásokon, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal a kormánypártok szavazóinak egy része is őt támogatja szavazatával. Eddig leginkább a fideszes B. Nagy László 2010-ben tudta megszorongatni őt, de Botka akkor is a szavazatok abszolút többségét, 52,5 százalékot kapta meg. 2014 óta az őt támogató képviselők kétharmados többségben vannak a polgármesterrel együtt 29 fős szegedi közgyűlésben.

Egyedül 2010 és 2014 között fordult elő, hogy Botka volt ugyan a polgármester, de a támogatói kisebbségben voltak a közgyűlésben a Fidesz–KDNP-vel és egy – akkor még – mellettük álló jobbikos képviselővel szemben. Ezt mindkét oldal nehezen viselte, aligha szeretnék újra átélni. Most különösen fontos kérdés, hogy lesz-e, és ha igen, mekkora többsége a jelenlegi polgármesternek. Nagy verseny lesz a 19 körzetben, hiszen mindenhol 5-6 jelölt indul, köztük a Szabó Bálint és a Joób Márton oldalán állók, valamint további függetlenek is, így senki sem számíthat kényelmes befutásra.

Joób Márton független jelölt – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Joób Márton független jelölt – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex


A 2014-es önkormányzati választáson majdnem húsz százalékkal, nagyjából 14 ezerrel több szavazatot kapott Botka a fideszes jelöltnél. A 20 egyéni választókerületben (akkor még ennyi volt, most csak 19) szintén nagyot nyertek Botkáék: csak háromból került ki fideszes önkormányzati képviselő. A 2019-es önkormányzati választás pedig minden korábbinál nagyobb Botka-sikert hozott. Az addigi legmagasabb, 51 százalékos részvételi aránynál Botka a szavazatok 60 százalékát szerezte meg, Nemesi Pál a Fidesz–KDNP támogatásával 36 százalékot, Szabó Bálint pedig 1,7 százalékot kapott.

2019-ben csak két fideszes nyert egyéni körzetet, hét kormánypárti jelölt kompenzációs listán jutott be a közgyűlésbe, és az egyik akkor nyertes, Kothencz János, most nem indul: bejelentette, hogy teljesen kiszáll a politikából.

A mostani választás után a polgármesterrel együtt 28 fős lesz a közgyűlés. Egyéni választókerületekből 19-en, kompenzációs listákról 8-an juthatnak be. Szegeden a Fidesz–KDNP és a Botkával szemben álló többi erő a számukra bizonytalan körzetnyeréseken túl abban reménykedhetnek, hogy a töredékszavazatok révén a kompenzációs listáról kiosztott 8 helyre sikerül bekerülniük. Erre a választási matematika szerint is a legnagyobb esélye a Fidesznek van.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt választási plakátja a szegedi Széchenyi téren – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt választási plakátja a szegedi Széchenyi téren – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Okozhat egy-két meglepetést a listán a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Már maga az váratlan siker a Kutyapártnak, hogy mind a 19 egyéni körzetben van saját jelöltjük, korábban ilyen még nem volt. Polgármesterjelöltet nem állítottak ugyan, de saját kompenzációs listájuk van, és ez a két nagy politikai tömbön kívül álló pártnak különleges eredmény, hiszen csak 3 ilyen lista van. Szegeden, amely a párt szülőhelye és bölcsője, gyakran aktívak a passzivistáik, és a hagyományos jellegű politizálást, a nyakkendős pártokat elutasítók körében a Kutyapárt népszerű lehet.

Nem szerepelhet kompenzációs listán, ilyet nem állíthatott össze sem Joób Márton, sem Szabó Bálint, így számukra csak az egyéni körzetben elérhető győzelem adhat módot a helyi politikában való továbblépésre – hacsak nem lesz valamelyikük polgármester, de erre a fentiek alapján kevés az esély. Joób az előző választáson nyert ugyan egyéniben, de akkor még Botka mellett, most azonban vele szemben áll. Szabó Bálint 2019-ben csak kompenzációs listán bejutva lehetett önkormányzati képviselő, amire az idén már nem lesz lehetősége.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!