Móra Ferenc Sándor

RSS

Életre keltik a negyven éve halott, szennyezett, bűzös Tisza-holtágat Szegeden

A Gyálai-Holt-Tisza környékén élők már évtizedek óta várnak arra, hogy a szerves hulladékkal, nehézfémekkel, mérgekkel erősen szennyezett holtágat megtisztítsák a hatóságok. Korábban hatástalan volt minden kérés és tiltakozás, most azonban már folynak az előkészületek, májusban kezdik a hétmilliárdos munkát.

Mártélyon így járt a magyar demokrácia

Mártély és Lázár János között 2009 óta rossz a viszony. Most, a parlamenti választások után hét önkormányzati képviselőből négyet találkozóra hívott Lázár János, majd ők négyen feloszlatták a testületet. A négyes nem nyilatkozik, a többieknek pedig úgy elment a kedve a közélettől, hogy többé nem akarnak semmi ilyesmiben részt venni.

Az orosz cár nagyon jóságos, csak az a baj, hogy félrevezetik

Az utolsó szovjet pártfőtitkár elképesztő történeteket mesélt Zolcer Jánosnak, aki a szocializmusban Pozsonyból emigrált Németországba, és most megírta emlékeit Gorbacsovról.

Vonat elé hajtott egy kisteherautó Mindszentnél, öten meghaltak

A vasúttársaság szerint a fénysorompó működött, a MÁV szerint a mozdonyvezető nem hibázott, a kisteherautó sofőrje a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre.

Ki lesz a nagyobb nyertes Szegeden – két esélyes van a 2-esben?

Csongrád-Csanád megye négy választókerületéből kettőben az utolsó napokig látványosan folyik a küzdelem a képviselőjelöltek között. A korábbi eredmények alapján az egyik, részben szegedi körzetben valószínű az ellenzéki győzelem, de a másik háromban még kétesélyes, hogy ki nyer.

Nem mások ellen, hanem a diákokért, és az oktatásért küzdünk – hétfőn is folytatódott a koordinált pedagógussztrájk

A szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban már hetedik napja tart a munkabeszüntetés, hétfőn harmincöten sztrájkoltak. Több iskolában a polgári engedetlenséget választják a tanárok.

„Putyin Ukrajna elleni háborúja miatt eltűnhet Kárpátaljáról a magyar nemzetiség”

Az ukrajnai háború társadalom- és természetföldrajzi okait és a várható hatásait elemezte Vasárus Gábor László geográfus a Magyar Humanista Társaság és a szegedi Grand Café rendezvényén. Magyarországon többféle gazdasági következménnyel is számolni kell, a Kárpátaljai magyar kisebbség pedig végleg elhagyhatja otthonát.

Kétszer adták át ugyanazt a kerékpárutat – így zajlik a választási kampány Szeged közelében

Csongrád-Csanád megyében a fideszes és az ellenzéki képviselőjelölt is avatott.

Közösségi közlekedés Szegeden: növekvő költségek, csökkenő kormányzati támogatás

Az üzemanyagok és az áram árának növekedése miatt többet kell költenie Szeged önkormányzatának a helyi közösségi közlekedésre, miközben a város erre sokkal kevesebb pénzt kap az államtól, mint néhány éve.

Haza fogunk menni Odesszába, gyerekek

A Békés megyei Tótkomlóson az Evangélikus Egyházközség folyamatosan fogad ukrán menekült nagycsaládokat. Ellátást és szállást kapnak, néhány napra megpihennek, aztán elutaznak. Egy négygyermekes odesszai házaspárral beszélgettünk.

Szegeden már március 14-én megünnepelték március 15-ét

Szegeden már évek óta hagyomány – ha ez annak nevezhető -, hogy külön-külön ünnepelik a szabadságharc évfordulóját a jobboldali és a balodali-liberális pártok.

Kis híján a BKV-buszok is megjelentek a benzinkutakon

A társaság a közforgalmú benzinkutaknál mintegy 200 forinttal olcsóbban kapta volna a gázolajat, mint a piaci árhoz kötött szerződésében, de a kormány új szabályozása becsukta előttük az ajtót, és ez most havi 300 milliós pluszköltséget jelent. Nincs jobb helyzetben a Volánbusz és a MÁV sem. A számlát a megrendelő önkormányzatok nyögik.

Négy éve nincs tornaterme egy szegedi iskolának, a város és az állam egymásra mutogat

Szeged egyik belvárosi általános iskolájában 2018 tavaszán leégett a tornaterem, de azóta sem hozták rendbe, és újat sem építettek. Az állami támogatás megvan egy új tornaterem építésére, de eddig nem látható haladás, ezért a szülők elégedetlenek.

Benzinroham: összességében van elég üzemanyag, mégis most jön csak a neheze

Jönnek a külföldiek és a hosszú hétvége, fizetések is érkeznek, a magyarok pedig félnek – a sok összetevő emiatt gondolják úgy a szakemberek, hogy a részben pánikszerű tankolás még két napig intenzív lesz. Pedig ellátási zavarok annak ellenére sincsenek, hogy a hatósági áras tervgazdaságokban a hiány mindig jelen van.

Ugyan, Ina, Ukrajnában nem lehet háború, ez őrültség!

A Szegeden élő nemzetiségiek közössége adományokat gyűjt az Ukrajnát sújtó háború károsultjainak. Már az első napon rengeteg felajánlás érkezett, vannak, akik menekült családokat fogadnának be.

Ilyen orkán itt még soha nem volt – panaszkodnak a Csongrád megyei gazdák

A károsultak többsége csak állami segítségre számíthat, de az még kérdéses, mikorra várható, és mekkora arányú lehet majd a kárenyhítés – ha lesz.

Sorra emelik a polgármesterek fizetését, és van, ahol a képviselők étvágya is megnőtt

A városvezetők törvény által előírt illetményemelése és annak következményei több önkormányzatnál vitát kavartak, mivel mindenhol kevés a pénz.

Szegeden a 20. század vége óta tervezik, de a harmadik híd túl messze van

Szegeden több mint két évtizede várják, hogy az állam, illetve az Európai Unió támogatásából megépüljön a város harmadik Tisza-hídja. Orbán Viktor miniszterelnök többször is megígérte ezt a beruházást, az idén ősszel megkezdték a tervezés közbeszerzését, de nem tudni, az állami kiadások csökkentése miatt folytatódhat-e a megvalósítás.

A Dél-Alföldön még nagyobb gyógyfürdők lesznek, állami milliárdokból fejlesztenek az önkormányzatok

A Dél-Alföldön tovább bővítik a fürdőket, holott már most is bőséges a kínálat. Kérdés, hogy az egyre szélesebb kínálatban a nyereséghez szükséges vendégszámot sikerül-e hosszabb távon is megtartani.

Szeged-Hódmezővásárhely tram-train: ingyenes előfutamok a minél több utasért

Hódmezővásárhely és Szeged között november végétől április közepéig ingyen szállítja az utasokat a tram-train, azután igen kedvező lesz a jegy ára. Lázár János kormánybiztos szerint Botka László és Márki-Zay Péter polgármesterek akadályozták a vasútvillamos létrehozását.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt űrállomást nyitott Szegeden, ahonnan új tram-shuttle járatok indulnak

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Szegedről indít menetrendszerű űrjárműveket, amelyek a tram-trainra hasonlítanak, de annál sokkal gyorsabban érnek Hódmezővásárhelyre. A Tatooine-ra, Felcsútra, valamint Moszkvába és Dubajba is olcsón lehet elrepülni.

Telex Neked #34: Növekvő árak, harcias beszédek, terjedő fertőzés

Ez itt a Telex Neked hírlevél 34. száma: a legfontosabb hírek az elmúlt hétről.

Állatok százait mentik meg, több ezren támogatják őket, mégis létbizonytalanságban kell élniük

Évek óta a legtöbb SZJA-s 1 százalékot kapja a szegedi civil szervezetek közül a Tappancs Állatvédő Alapítvány. A tanyájukon kétszáz gazdátlan kutyát tartanak, és macskákat is gondoznak. Állami, önkormányzati és céges támogatásokat is kapnak, mégis kevés a hely és a pénz, mert nagyon sok a kidobott, vagy gazdátlan állat.

Dobrev Klára Szegeden: Az utolsó csepp véremig harcolni fogok az összefogásért

Pénteken délután utcai fórumot tartott Szegeden Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az első fordulóban győzött a város két választókörzetében, de a második menetben Botka László polgármester és több szegedi politikus is kiállt Márki-Zay Péter mellett. Dobrev az ellenzéki összefogás megóvása mellett érvelt.

Előválasztás Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zayt mindenki csak Péterként emlegeti

Az ellenzéki előválasztáson eldőlhet, a városán kívül folytatja-e politikai sikereit a Hódmezővásárhelyen a Fideszt már kétszer legyőző polgármester. Az előválasztókkal beszélgetve úgy látszik, Márki-Zay Péter továbbra is igen népszerű, ami most a szavazatokban mutatkozhat meg. Az már sokkal nehezebb kérdés, hogy ellenzéki miniszterelnök-jelöltként ő lesz-e jövőre Orbán Viktor kihívója, de a hívei ebben is támogatják.

Fideszes kisvárosokat tolnak európai pénzekből, Szeged és Vásárhely pórul járt

Éles vita folyik Szeged és a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat között egy fejlesztési támogatás keretének elosztásáról. Szeged vezetői szerint a városuknak több pénz jár, de a megye más településeket akar nagyobb összegekkel támogatni.

Súlyos összegeket vont el az állam, mégis optimistán kezdték meg a tanévet Iványi Gáborék szegedi iskolájában

Olyan gyerekeket segít a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, akiket más iskolák nehezen fogadnak be. Az állam súlyos pénzeket vont el a fenntartó kisegyháztól, az iskola alig várhat a szülőktől anyagi támogatást. Iványi Gábor azt mondta a Telexnek: a kommunista elnyomás alatt is harcoltak, most sem adják fel.

A város, ahol tényleg nagy tétje van az előválasztásnak

Szegeden hagyományosan erős az ellenzék, nemcsak a volt szocialista polgármester, Botka László sokszori újrázása mutatja ezt, hanem az is, hogy az országgyűlési választásokon még a környékbeli falvakkal együtt is 50 százalék alatt maradt a Fidesz a két szegedi körzetben. Aki itt előválasztást nyer, nagy eséllyel a parlamentben köt ki 2022-ben. Bemutatjuk a jelölteket és az erőviszonyokat.

Ketrecbe bújtak az állatvédők, nagy a nyomás a kiskunfélegyházi vágóhídon

Kegyetlen szenvedést okozhat az élő állatok hosszú távokon való utaztatása – ez ellen tiltakoztak állatvédők Kiskunfélegyházán. A vágóhíd olasz tulajdonosát 6 milliárdos adócsalással gyanúsítják, a hazai húsüzemek közben nehéz helyzetben próbálnak fennmaradni az éles nemzetközi versenyben.

Egyetlen illetékes szerint sincs semmi tennivaló, miután a balesetveszélyes kerékpárúton meghalt egy bringás

Szegeden hepehupás, kanyargós, rosszul kivilágított egy forgalmas kerékpárút, és egyéb bajok is vannak vele. Vasárnap hajnalban halálos baleset történt rajta. A hatóságok nem tudnak problémáról, az egyetlen változás azóta egy fényvisszaverő jel, azt is egy civil kente oda.