Móra Ferenc Sándor

RSS

Szeged-Hódmezővásárhely tram-train: ingyenes előfutamok a minél több utasért

Hódmezővásárhely és Szeged között november végétől április közepéig ingyen szállítja az utasokat a tram-train, azután igen kedvező lesz a jegy ára. Lázár János kormánybiztos szerint Botka László és Márki-Zay Péter polgármesterek akadályozták a vasútvillamos létrehozását.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt űrállomást nyitott Szegeden, ahonnan új tram-shuttle járatok indulnak

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Szegedről indít menetrendszerű űrjárműveket, amelyek a tram-trainra hasonlítanak, de annál sokkal gyorsabban érnek Hódmezővásárhelyre. A Tatooine-ra, Felcsútra, valamint Moszkvába és Dubajba is olcsón lehet elrepülni.

Telex Neked #34: Növekvő árak, harcias beszédek, terjedő fertőzés

Ez itt a Telex Neked hírlevél 34. száma: a legfontosabb hírek az elmúlt hétről.

Állatok százait mentik meg, több ezren támogatják őket, mégis létbizonytalanságban kell élniük

Évek óta a legtöbb SZJA-s 1 százalékot kapja a szegedi civil szervezetek közül a Tappancs Állatvédő Alapítvány. A tanyájukon kétszáz gazdátlan kutyát tartanak, és macskákat is gondoznak. Állami, önkormányzati és céges támogatásokat is kapnak, mégis kevés a hely és a pénz, mert nagyon sok a kidobott, vagy gazdátlan állat.

Dobrev Klára Szegeden: Az utolsó csepp véremig harcolni fogok az összefogásért

Pénteken délután utcai fórumot tartott Szegeden Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az első fordulóban győzött a város két választókörzetében, de a második menetben Botka László polgármester és több szegedi politikus is kiállt Márki-Zay Péter mellett. Dobrev az ellenzéki összefogás megóvása mellett érvelt.

Előválasztás Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zayt mindenki csak Péterként emlegeti

Az ellenzéki előválasztáson eldőlhet, a városán kívül folytatja-e politikai sikereit a Hódmezővásárhelyen a Fideszt már kétszer legyőző polgármester. Az előválasztókkal beszélgetve úgy látszik, Márki-Zay Péter továbbra is igen népszerű, ami most a szavazatokban mutatkozhat meg. Az már sokkal nehezebb kérdés, hogy ellenzéki miniszterelnök-jelöltként ő lesz-e jövőre Orbán Viktor kihívója, de a hívei ebben is támogatják.

Fideszes kisvárosokat tolnak európai pénzekből, Szeged és Vásárhely pórul járt

Éles vita folyik Szeged és a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat között egy fejlesztési támogatás keretének elosztásáról. Szeged vezetői szerint a városuknak több pénz jár, de a megye más településeket akar nagyobb összegekkel támogatni.

Súlyos összegeket vont el az állam, mégis optimistán kezdték meg a tanévet Iványi Gáborék szegedi iskolájában

Olyan gyerekeket segít a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, akiket más iskolák nehezen fogadnak be. Az állam súlyos pénzeket vont el a fenntartó kisegyháztól, az iskola alig várhat a szülőktől anyagi támogatást. Iványi Gábor azt mondta a Telexnek: a kommunista elnyomás alatt is harcoltak, most sem adják fel.

A város, ahol tényleg nagy tétje van az előválasztásnak

Szegeden hagyományosan erős az ellenzék, nemcsak a volt szocialista polgármester, Botka László sokszori újrázása mutatja ezt, hanem az is, hogy az országgyűlési választásokon még a környékbeli falvakkal együtt is 50 százalék alatt maradt a Fidesz a két szegedi körzetben. Aki itt előválasztást nyer, nagy eséllyel a parlamentben köt ki 2022-ben. Bemutatjuk a jelölteket és az erőviszonyokat.

Ketrecbe bújtak az állatvédők, nagy a nyomás a kiskunfélegyházi vágóhídon

Kegyetlen szenvedést okozhat az élő állatok hosszú távokon való utaztatása – ez ellen tiltakoztak állatvédők Kiskunfélegyházán. A vágóhíd olasz tulajdonosát 6 milliárdos adócsalással gyanúsítják, a hazai húsüzemek közben nehéz helyzetben próbálnak fennmaradni az éles nemzetközi versenyben.

Egyetlen illetékes szerint sincs semmi tennivaló, miután a balesetveszélyes kerékpárúton meghalt egy bringás

Szegeden hepehupás, kanyargós, rosszul kivilágított egy forgalmas kerékpárút, és egyéb bajok is vannak vele. Vasárnap hajnalban halálos baleset történt rajta. A hatóságok nem tudnak problémáról, az egyetlen változás azóta egy fényvisszaverő jel, azt is egy civil kente oda.

Kocsis Máté csípése ellenére is téma a szúnyog Szegeden

A fideszes frakcióvezető felrótta az ellenzéki vezetésű Szegednek, hogy sok a szúnyog, miközben az irtás és gyérítés állami feladat. Ennek ellenére egyre több önkormányzat veszi saját kézbe a dolgokat, különben az utcán sem lehetne meglenni, nem beszélve a kertekről.

Lábhajtásos kisvasúttal fejlesztene 850 millióból az állam egy elhagyatott alföldi halastavat

Mindezt a Dél-Alföldön, a Csaj-tónál, természetvédelmi területen. A tó melletti Tömörkény polgármestere abban reménykedik, hogy felkerülnek a hazai turizmus térképére. Az első látásra meglepően nagy értékű beruházás sok kérdést vet fel.

Ahol a méhecskehotel mellett rendesen kaszálják a méhlegelőt

Színes képeket festettek lakótelepi hőközpontokra, fecskefészek-telepet építettek. Szegeden a városi környezetvédők bemutatták, hogyan kell egy parkot úgy gondozni, hogy a vége ne legyen politikai vita és pusztítás.

Az azonosneműek házasságáért demonstráltak Szegeden, ellentüntetők is megjelentek

Aki szeretne, nemhivatalos formában fogadalmat tehetett szerelmének az eseményen.

Nem csak a harmadik világot sújtja a menstruációs szegénység

Egy indiai dokumentumfilm tette a fogalmat világszerte ismertté, de már Szegeden és Balástyán is tesznek ellene.

Budapesten kívül Szeged az első e-roller-város

Felkészülnek a Balaton környéki települések.

Szétszurkált karja alá raktam az enyémet

Orvostanhallgatók is önkénteskedtek a kiskunhalasi járványkórházban, a hosszú, embert próbáló műszak után esténként már csak arra volt erejük, hogy bedőljenek az ágyba, Volt, akinek a fertőzött, súlyosan beteg édesapja is ott feküdt lélegeztetőgépen.

Az internetnek köszönhetik talpon maradásukat a hajósi borászok

A koronavírus-járvány a borászokat is extrém módon sújtotta. A Hajós-Bajai Borvidéken volt olyan termelő, akinek harmadára csökkent a forgalma, mégsem kerültek emberek az utcára.

Nehogy már túl sok független színházat lássál, te kis vidéki arcú néző

A hazai független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fóruma került veszélybe Szegeden.

Kidolgozom a belem, a fizetés meg kevesebb? Ezt már nem!

Egy ápoló, aki havi 240 ezerért dolgozott 300 órát, nem írta alá az új törvény szerinti munkaszerződését, pedig továbbra is az egészségügyben, itthon szeretne dolgozni. Körülbelül 3000-en döntöttek ugyanígy. Vele és a szakdolgozói kamara Csongrád-Csanád megyei vezetőjével beszélgettünk az elmúlt időszak tapasztalatairól.

Igazán szar szülőnek éreztem magam, hogy a kisebbséget képviselem – olvasói visszajelzések az óvoda- és iskolanyitásról

Az otthon maradókat magukra hagyják? Mit tapasztaltak a szülők az első nap reggelén?