A DK lecserélné Veres Pált Miskolcon, Hegedűs Andreát indítják polgármesterjelöltnek

2023. október 20. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Nem támogatja minden párt Veres Pál miskolci polgármester újrázását, a Demokratikus Koalíció Hegedűs Andrea országgyűlési képviselőt indíthatja helyette. A borsod.24.hu információi szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pénteken Miskolcon jelenti be a párt döntését. A Telex egy névtelen forrása is megerősítette a miskolci lap hírét, hozzátéve, hogy a DK mellett az LMP is támogatja Hegedűs polgármesterjelölti indulását. Mint délután kiderült, ez valóban így van, Schmuck Erzsébet és Gyurcsány Ferenc közösen jelentették be, hogy Hegedűs Andreát indítják majd Miskolcon.

Az MSZP és a Jobbik már korábban bejelentette, hogy Veres mögött állnak. A Momentum információink szerint még nem döntött, de pár hete egy háttérbeszélgetésen aggasztónak nevezték Veres és a Fidesz viszonyát. A DK és az LMP bejelentésére Veres is reagált, ő Facebookon azt írta, szerinte ez most egy olyan pillanat, mikor a dolgok világosan elválnak egymástól, és hozzátette, nincs az a pártérdek, ami fontosabb lehet Miskolcnál.

Szerinte a DK helyi vezetői az ellenzéki politikát szeretik, és valóban így van a legjobb esélyük arra, hogy 2024-től Miskolcon is újra ellenzékben legyenek, a „választók meg majd eldöntik, hogy győztes, vagy vesztes szavazatot akarnak leadni”.

Több más pártnál is azt nehezményezik, hogy Veres ellenzéki polgármesterként meglehetősen szoros kapcsolatot ápol a kormánnyal. 2021-ben elfogadta Varga Judit felkérését, és a Miskolci Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi tagja lett. A kormány tagjai rendszeresen Miskolc ellenzéki polgármesterére mutogatva mondják azt, hogy nem igaz az az állítás, hogy csak kormánypárti politikusokkal töltötték volna fel a vagyonkezelő alapítványokat.

Miután az Európai Bizottság felfüggesztette az alapítványi egyetemek Eramsus- és Horizont-programját, Veres közleményben jelentette be, hogy kész lemondani a kuratóriumi megbízatásáról, „amennyiben a miskolci diákság, a város és az egyetem érdeke úgy kívánja, és ezáltal az egyetem hallgatói visszakerülhetnek az Erasmus-programba.”

Veres korábban a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója volt, majd a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjeként több mint 14 százalékponttal előzte meg fideszes kihívóját Alakszai Zoltánt (54-40%). A 19-ből 15 egyéni választókerületben az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje nyert.

Az egyik választókerületből jutott mandátumhoz Hegedűs Andrea. A 2021-es ellenzéki előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. választókerületében indult, de kikapott az MSZP-s Varga Lászlótól. Varga később nem nyerte meg a parlamenti választást, Hegedűs azonban bejutott az Országgyűlésbe a közös ellenzéki lista 36. helyéről. Most azonban úgy tűnik, szívesen visszatérne a miskolci önkormányzatban a jövő júniusi választás után.

Kerestük a DK-t és Hegedűs Andreát is. A párt cikkünk megjelenéséig nem reagált a levelünkre, Hegedűs pedig telefonon mindössze annyit mondott, hogy munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tud nyilatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!