Miskolc ellenzéki polgármestere kész lemondani a kuratóriumi tagságáról, ha megkérik rá

2023. február 10. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Miskolc ellenzéki polgármestere, Veres Pál közleményben jelentette be, hogy „amennyiben a miskolci diákság, a város és az egyetem érdeke úgy kívánja, és ezáltal az egyetem hallgatói visszakerülhetnek az Erasmus-programba, pedagógusként, miskolci lokálpatriótaként és felelős politikai szereplőként késlekedés nélkül, azonnal kész vagyok lemondani kuratóriumi megbízatásomról”.

Veres Pált 2021 márciusában Varga Judit igazságügyi miniszter nevezte ki a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagjának. Az ellenzéki pártok és civilek által támogatott független polgármester 2019 októbere óta vezeti a várost. A máshol sok vihart kavart átalakítás a városban csöndesen lement 2020-ban, és Veres polgármesterként sem emelt szót ellene. A polgármester a Telexnek egy évvel később azt nyilatkozta, hogy ő optimista a szerkezetváltással kapcsolatban.

A polgármester közölte, kész lemondani a tagságáról, ha arra kérik, azt viszont hangsúlyozta, szerinte

„nem ördögtől való, ha a mindenkori városvezetést és ezáltal a város érdekeit most, vagy a jövőben bármikor valaki képviseli az egyetemi kuratóriumban, ezáltal hidat képezve az intézmény és Miskolc között, ápolva, erősítve és fejlesztve a két fél kapcsolatát”.

Hozzátette, a kuratóriumi megbízatás a szakmájába is vágott, hiszen korábban ő is tanított egyetemen.

„A kuratóriumi megbízatással kapcsolatosan mindeddig sem jelzés, sem megkeresés nem érkezett hozzám sem az uniós szervezetek, sem a kormányzat, sem az egyetem vezetése felől. Természetesen cselekvésre készen várom az érintett intézmények, az uniós döntéshozók, a kormányzati szereplők állásfoglalását az ügyben, még egyszer hangsúlyozva, hogy a diákság érdekeit mindenek feletti prioritásként szem előtt tartva,

ha ez szükségessé válik, azonnal kész vagyok lemondani” – zárja a nyilatkozatot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a miniszterek lemondanak az egyetemi kuratóriumi tagságukról, és ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is. Erre azért van szükség, mert az Európai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy az egyetem fölé helyezett alapítványokban fideszes politikusok vezető tisztséget kaptak. Erről bővebben itt írtunk. A polgármesterek és egyéb kormánytagok viszont egyelőre maradhatnak.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Győr fideszes polgármesterét, Dézsi Csaba Andrást, aki a Telexnek azt mondta: „Jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem kell lemondaniuk a polgármestereknek.” Szerinte egy egyetemi város, illetve a kampusz sorsának alakulásánál szerencsés, ha a polgármester, aki – a saját helyzetére utalva – professzorként ott oktat, jelen van. Hozzátette ugyanakkor, hogy „ha ennek jogi akadálya van, akkor természetesen lemondok én is”.

Arra a kérdésre, hogy a polgármesterek mennek vagy maradnak a kuratóriumok élén, a csütörtöki kormányinfón Gulyás azt válaszolta: bár arra vonatkozóan sem jött konkrét kérés Brüsszelből, hogy ők ne lehessenek tagjai az egyetemi kuratóriumoknak, de „két-három-négy érintett polgármesteren nem fog múlni” a megegyezés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!