A miniszterek lemondanak az egyetemi kuratóriumi tagságukról, de így is maradhattak még ott kormánytagok

Legfontosabb

2023. február 9. – 13:01

A miniszterek lemondanak az egyetemi kuratóriumi tagságukról, de így is maradhattak még ott kormánytagok
A kormány miniszterei és a miniszterelnök, miután átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2022. május 24-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit, Varga Mihály, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás azt is mondta, ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is. (Cikkünk eredetileg megjelent verziójában e második mondat nem szerepelt, a pontatlanságot frissítéssel javítottuk.)

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy magas rangú fideszes politikusok, például fideszes polgármesterek továbbra is lehetnek-e kuratóriumi tagok a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványokban, Gulyás azt mondta: ha lesz ilyen brüsszeli elvárás, meg fogják fontolni.

A miniszter – mondta csütörtökön – nem tudja még pontosan, hogy kik maradhatnak benne a kuratóriumokban, mert szerinte Brüsszel nem fogalmazta meg pontosan az elvárásait.

Szerinte jó volt az, hogy a kuratóriumi tagok megbízatása élethosszig tartott, ennek módosításáról egyelőre nem született döntés. Ha azonban ezt módosítani kell az Európai Bizottság kérésére, nyitott a kormány arra is, hogy megváltoztassák a szabályokat, és határozott ideig szóljon a kuratóriumi tagok mandátuma. Gulyás azt ígérte, az erről szóló törvényjavaslatot akkor nyújtják be, ha sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal.

Január 9-én derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

A csütörtöki bejelentés előtt Gulyás arról beszélt, hogy a háromnapos kormányülésen megvitatták az uniós helyzetet, és arra jutottak, hogy szeretnének mielőbb megállapodni Brüsszellel. Szerinte a kormány hajlandó volt mindig olyan észszerű kompromisszumokat kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit. Ugyanakkor szerinte közösségi jogalapja nem volt az unió kérésének.

A miniszter nem fejtette ki az igazság minden szeletét

Valójában azonban sem az nem áll meg, amit Gulyás az elvárások tisztázatlanságáról mondott, sem pedig a közösségi jogalapot érintő kijelentés nem érthető. Az Európai Bizottság és a tagállamok ugyanis világosan közölték, hogy

  • az alapítványoknál az ott ülő, törvényhozói szerepkörben lévő politikusokkal van a baj, akik miniszterként, államtitkárként vagy képviselőként közvetlenül hathatnak a forráselosztásokra, míg az érintett vagyonkezelő szervezetek haszonélvezők lehetnek, továbbá a kuratóriumokban közbeszerzési ügyekben is döntés születik.
  • Azt is világossá tették, hogy a szabályokkal van probléma, amin a miniszterek lemondása nem sokat segít.

A tavaly decemberi, pénzfelfüggesztést érintő tagállami határozatban az is világosan szerepel, hogy a magyar szabályozás

„– a Bizottság többszöri kérése ellenére – még mindig nem akadályozza meg, hogy magas rangú tisztviselők, köztük az Országgyűlés és a magyar autonóm szervek politikai felsővezetői bekerüljenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetőtestületeibe”.

A dokumentum azt is sérelmezi, hogy az első bizottsági javaslat után, novemberben inkább tovább lazítottak az összeférhetetlenségi szabályokon. Ráadásul Gulyás folyamatosan az Európai Bizottság döntéséről beszélt, holott azt valójában a tagállamok hozták meg. Megtehették volna, hogy ha a magyar intézkedéseket legalább részben elégnek találják, lazítsanak a tiltáson, de ezt csak egy másik ügyben tették meg, a közalapítványoknál fenntartották az eltiltást. (Három operatív programban a 65 százalékos bizottsági befagyasztási javaslatot 55 százalékra mérsékelték.)

Még tavaly december 15-én döntöttek ugyanis a tagállami miniszterek – azaz az Európai Unió Tanácsa – bizonyos magyar támogatások visszatartásáról. Ekkor zárták ki a közalapítványokat és az általuk fenntartott intézményeket az új kötelezettségvállalásokból az összes uniós programban. Közülük kettő, az Erasmus+ oktatási csereprogram, valamint a kutatást és innovációt támogató Horizont Európa különösen fontos az egyetemeknek. A modellváltó egyetemek azért kerültek bajba, mert a tagállamok szerint „súlyos kockázatot” jelentenek az uniós költségvetésre.

A döntés nem jelenti automatikusan azt, hogy a programok azonnal leállnának. Az Európai Bizottság megerősítette, hogy a december 15-ig már aláírt kötelezettségvállalásokkal nincs gond, és az Erasmus+-nál 2022 közepén jelentős mennyiségű szerződést szignóztak az egyetemekkel, ami 2024 közepéig fedezi a költségek nagy részét. Az ügyre rálátó brüsszeli forrásból úgy értesültünk, hogy ebben a közalapítványi egyetemek is benne vannak.

Az új körre február 23-án 12 óráig kellene pályázniuk az intézményeknek, és ahogy azt korábban is leírtuk, ez előtt nincs akadály. Maga a kötelezettségvállalás csak később, június-júliusban következne, vagyis ha addigra az Európai Unió Tanácsában a tagállami miniszterek megszüntetik a tiltást, a közalapítványi egyetemek sem maradnak le a támogatásról. Ehhez viszont az kell, hogy az intézmények beadják a pályázatot.

A miniszteri összeférhetetlenségek megszüntetését érintő bejelentést követően kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz is, kérve, hogy reagáljanak a kormányinfón elhangzottakra. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Varga Judit és Varga Mihály is kuratóriumi elnökök

A modellváltáson átment egyetemi kuratóriumokban több jelenlegi államtitkár, miniszter, kormánybiztos és miniszteri biztos is ül. Közülük a mostani bejelentés szerint a miniszterek mondanak le a tisztségükről. De ezek szerint az alábbi listán összegyűjtött többi kormányzati szereplő maradna:

Budapesti Corvinus Egyetem:

  • A kuratórium tagja: György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos.

Budapesti Gazdasági Egyetem:

  • A kuratórium elnöke: Guller Zoltán, a digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztos.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem:

  • A kuratórium tagja: Lázár János építési és közlekedési miniszter (lemond).
  • A kuratórium tagja: Nagy István, agrárminiszter (lemond).

Miskolci Egyetem:

  • A kuratórium elnöke: Varga Judit, igazságügyi miniszter (lemond), fizetése: havi bruttó 1,4 millió forint.

Óbudai Egyetem:

  • A kuratórium elnöke: Varga Mihály, pénzügyminiszter (lemond).

Pannon Egyetem:

  • A kuratórium elnöke: Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter (lemond). Azt mondta a Karc FM-nek, hogy nem veszi fel a tiszteletdíját, a Pannon Egyetem hallgatóinak fizeti be.

Széchenyi István Egyetem:

  • A kuratórium tagja: Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter (lemond), fizetése: havi bruttó 1,5 millió forint.

Soproni Egyetem:

  • A kuratórium tagja: Zambó János Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Szegedi Tudományegyetem:

  • A kuratórium tagja: Lantos Csaba, energiaügyi miniszter (lemond).

Testnevelési Egyetem:

  • A kuratórium tagja: Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Tokaj-Hegyalja Egyetem:

  • A kuratórium tagja: Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerős

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!