Győr fideszes polgármestere szerint neki egyelőre nem kell lemondania az egyetemi kuratóriumi tagságáról

2023. február 10. – 11:32

Győr fideszes polgármestere szerint neki egyelőre nem kell lemondania az egyetemi kuratóriumi tagságáról
Szijjártó Péter és Dézsi Csaba András Győrben – Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem kell lemondaniuk a polgármestereknek” – mondta a Telex kérdésére Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere arról, hogy Szijjártó Péter után ő is távozna a Széchenyi Egyetem kuratóriumából. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: lemondanak a miniszterek az egyetemi kuratóriumi tagságukról, és ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól és a kormánybiztosoktól is.

Az előzmény ismert: az Európai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy az egyetem fölé helyezett alapítványokban fideszes politikusok vezető tisztséget kaptak. A kormányinfón újságírói kérdésre szóba kerültek a fideszes polgármesterek is: mennek vagy maradnak? Gulyás azt válaszolta: az ő értelmezésében egy városnak polgármestere van, s nem „fideszes polgármestere”, és bár arra vonatkozóan sem jött konkrét kérés Brüsszelből, hogy ők ne lehessenek tagjai az egyetemi kuratóriumoknak, de „két-három-négy érintett polgármesteren nem fog múlni” a megegyezés.

Az érintettek egyike Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere, aki a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.

  • Itt elnök tavaly december óta Palkovics László, de őt már a kormányból való kilépése után választották meg, így az összeférhetetlenség nem érinti.
  • A kuratórium tagja volt mostani lemondásáig Szijjártó Péter külügyminiszter,
  • illetve Dézsi Csaba András polgármester.

A Telex megkereste a győri polgármestert, aki azt mondta:

„jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem kell lemondaniuk a polgármestereknek”.

Szerinte egy egyetemi város, illetve a campus sorsának alakulásánál szerencsés, ha a polgármester, aki – a saját helyzetére utalva – professzorként ott oktat, jelen van. Hozzátette ugyanakkor, hogy „ha ennek jogi akadálya van, akkor természetesen lemondok én is”.

Szijjártó Péter távozásával kapcsolatban Dézsi úgy fogalmazott, hogy nem az a politikai döntés, hogy egy miniszter bekerül egy egyetemi kuratóriumba, s ott lobbistaként sokat tud segíteni, hanem az, hogy onnan kikerül uniós nyomásra.

Az, hogy várhatóan nem egy életre szól majd a kuratóriumi megbízás, Dézsit nem zavarja. Mint mondta, polgármesterként is rendszeresen megmérettetik, önkormányzati képviselőként 1994 óta szintén ezt teszi. A kuratóriumi tagságért járó javadalmazás Győrben 1,5 millió forint havonta, sokaknak sarkos véleményük van erről. A kardiológusként továbbra is dolgozó polgármester erre azt mondta: ha valóban a pénz játszana szerepet a döntéseiben, akkor magánrendelést indítana, és ott valóban sok pénzt keresne.

„A jubileumi jutalmam körül kialakult sajtópolémia kapcsán ugyanezt elmondtam. Nem gondolom, hogy más esetekben ez felmerül. Egy politikus esetében nyilván. Azért merült fel most is, mert politikus vagyok. Ezt megszoktam.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!