Mégsem indul el a júniusi választáson Veres Pál miskolci polgármester

2024. április 2. – 16:05

Mégsem indul el a júniusi választáson Veres Pál miskolci polgármester
Fotó: Veres Pál / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába lenne komoly esélye az újrázásra, nem indul el a június 9-i önkormányzati választáson Veres Pál miskolci polgármester – értesült a Telex több, egymástól független forrásból. Ugyanerről írt kedden a Borsod24.hu is.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi népszerű igazgatója a 2019-es választáson az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjeként több mint 14 százalékponttal verte meg a fideszes kihívóját, Alakszai Zoltánt (54-40 százalék), és ezzel visszahódította a borsodi várost a Fidesztől.

Veres már tavaly februárban bejelentette, hogy 2024-ben elindulna a polgármesteri székért. „Nem változott az elkötelezettségem, az eltökéltségem, nem változott a hűségem a városhoz és Önökhöz, a Miskolciakhoz” – írta Facebook-oldalán a polgármester, aki az elmúlt hónapok felmérései szerint nagy eséllyel újrázhatna a június 9-i választáson.

A Momentum, az MSZP, a Jobbik-Konzervatívok és a Párbeszéd-Zöldek már korábban beállt mögé, a DK és az LMP azonban októberben új jelölttel állt elő: Veres helyett Hegedűs Andrea DK-s országgyűlési képviselőt tervezték indítani polgármesterjelöltként. Az elmúlt hónapokban a DK látványosan támadta Verest.

A párt helyi képviselői nem szavazták meg például Miskolc idei költségvetését, de több más ügyben is kritizálták a városvezetést.

A DK vezetése leginkább azt nehezményezi, hogy Veres ellenzéki polgármesterként szerintük túlságosan is szoros kapcsolatot ápol a kormánnyal. 2021 óta a Miskolci Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi tagja. A kormány tagjai rendszeresen a miskolci polgármesterre mutogatva mondják azt, hogy nem igaz az az állítás, hogy csak kormánypárti politikusokkal töltötték volna fel a vagyonkezelő alapítványokat. Miután az Európai Bizottság felfüggesztette az alapítványi egyetemek Eramsus- és Horizont-programját, Veres közleményben jelentette be, hogy kész lemondani a kuratóriumi megbízatásáról, „amennyiben a miskolci diákság, a város és az egyetem érdeke úgy kívánja, és ezáltal az egyetem hallgatói visszakerülhetnek az Erasmus-programba.” Mindebben mostanáig nem történt fejlemény.

A Borsod24 információi szerint azonban a politikai csatározások helyett inkább magánjellegű okai vannak annak, hogy Veres nem indul újra a júniusi választáson. Családi és egészségügyi okokból többször is szabadságon volt az elmúlt időszakban, és szűk körben arról beszélt, hogy szeretne több időt tölteni a családjával, a tavaly született unokájával. Hivatalosan még nem jelentette be a döntést, és a Polgármesteri Hivatal nem reagált megkeresésünkre.

A miskolci lap úgy tudja: a DK helyi szervezete Barkai Lászlót, az MTA doktorát, a miskolci Gyermekegészségügyi Központ volt igazgatóját javasolta, de eddig nem támogatta minden párt. A lehetséges ellenzéki polgármesterjelöltek között emlegetik Simon Gábor ügyvédet, az MSZP korábbi országgyűlési képviselőjét, aki 1994 óta önkormányzati képviselő Miskolcon.

A Fidesz Tóth-Szántai Józsefet miskolci rádióst támogatja, aki február elején civil polgármesterjelöltként jelentkezett be. „Mindannyian tudjuk, hogy »kormány nélkül autót sem lehet vezetni«, nemhogy egy várost. A Fidesz–KDNP kormány eddig sem hátrált ki a város mögül, miért ne támogatna egy modern gondolkodású csapatot?” – mondta a Boon.hu-nak adott interjúban Tóth-Szántai, aki az elmúlt két hónapban már több mint 5,7 millió forintot költött el hirdetésekre Facebookon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!