Olimpiai bajnok sportoló, helyi rádiós: a Fidesz meglepő nevekkel állt elő az ellenzéki vezetésű városokban

Olimpiai bajnok sportoló, helyi rádiós: a Fidesz meglepő nevekkel állt elő az ellenzéki vezetésű városokban
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A civil életből keres polgármesterjelölteket a Fidesz az ellenzéki vezetésű településeken és kerületekben. Olimpiai bajnok sportolókkal, helyi rádióssal és tévéssel vágnak neki a júniusi önkormányzati választásnak. A cél, hogy a kormánypárti törzsszavazókon túl szélesebb tábort is meg tudjanak szólítani a politikán kívülről érkező jelöltekkel. Miközben a polgármesterjelöltek igyekeznek fenntartani a civil imázst, nem titkolják a kormányzati hátszelet. Ahogy egyikük fogalmazott: „Kormány nélkül autót sem lehet vezetni.”

„A sportban megtanultam: csak a kemény munka vezet eredményre” – így mutatkozott be Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos, miután bejelentették: a Fidesz–KDNP II. kerületi polgármesterjelöltjeként elindul a júniusi önkormányzati választáson.

A 2012-es olimpián Kökény Rolanddal párosban (K2 1000 méter) győztes kajakos Tegyünk rá még egy lapáttal! szlogennel durrantotta be a kampányát. Dombi eddig nem vett részt a közéletben, ám állítása szerint az elmúlt öt évben azt tapasztalta a II. kerületben, hogy valódi munka helyett csak látványpolitizálást folytat az ellenzéki vezetés.

A II. kerületet 2019-ben hódította vissza az ellenzék: akkor 5 százalékpontnyi különbséggel győzte le az MSZP-s Örsi Gergely a kerületet 2006 óta vezető Láng Zsoltot. A júniusi választáson a szocialista polgármester számít az esélyesnek, és a Fidesz megkímélné az újabb vereségtől az időközben országgyűlési képviselővé avanzsált Lángot vagy a párt választókerületi elnökét, Gór Csabát, aki a 2022-es országgyűlési választáson Tordai Bencével szemben maradt alul. Dombi közéleti felbukkanásának hátterében valószínűleg az áll, hogy a Fidesznek a párt törzsszavazóin túl meg kell próbálnia bővíteni a tábort a II. kerületben.

A Pest vármegyei Gödön egyszer már bejött a kormánypártoknak, hogy egy ellenzéki vezetésű városban a politikán kívülről érkező, helyben népszerű, olimpiai bajnok kajakost indítottak. A tavaly májusi időközi polgármester-választáson a papíron független, valójában fideszes hátszéllel induló, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán meggyőző fölénnyel tudott nyerni. Ahogy az akkori elemzésünkben is írtuk:

Kammerer valószínűleg olyan szavazókat is meg tudott szólítani, akik nem szeretik a Fideszt, de a helyi kajakossal maximálisan tudtak azonosulni.

Az olimpiai bajnok sportolók képesek lehetnek megteremteni azt az egységet egy településen vagy választókerületben, amit a pártpolitikusok nem tudnak. A hétköznapi embereken túlmutató sportolói teljesítményüket pártoktól függetlenül mindenki elismeri, és olimpiai eredményeiket minden magyar kicsit magáénak is érzi, így megvan a közösség érzése, a szimpátiát pedig már könnyen lehet szavazatokra váltani.

A Fideszt ezt a receptet már régen felismerte: Bebes István volt kosárlabdázó 22 éve Körmend polgármestere, Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász 13 évig vezette Győrt, míg az olimpiai bajnok párbajtőrvívó Schmitt Pál egészen a köztársasági elnöki posztig jutott. Rossz előjel lehet ugyanakkor a Fidesznek, hogy bár előtte mindketten nagyon népszerűek voltak, Schmitt egy plágiumügybe, Borkai pedig egy szexbotrányba bukott bele.

A kokain miatt eltiltott kalapácsvető is felbukkant Szombathelyen

Kammerer idén júniusban újrázna Gödön. „Úgy élem meg, hogy 2023 májusában egy válogatóversenyen indultam, ahol sikeresen kvalifikáltam magam, így 2024-ben ismét rajthoz állhatok, vár rám egy újabb komoly megmérettetés” – fogalmazott a Gödi Körkép januári számában. Arról is beszélt az interjúban, hogy már formálódik „az az ütőképes csapat”, amellyel a háta mögött elindul a júniusi önkormányzati választáson.

„Hosszú távra tervezek, és állandó csapatban gondolkodom, akárcsak egykor sportolóként.”

Jó pár kilométerre nyugatra, Szombathelyen, Pars Krisztián kalapácsvetőt indítja el a Fidesz–KDNP a DK-s Czeglédy Csaba ellen képviselőjelöltként. „Hozzászoktam már a kihívásokhoz, de most az új feladatomba is 1000 százalékkal dobom be magam” – írta bemutatkozó Facebook-posztjában a sportoló, aki Dombihoz hasonlóan a 2012-es olimpián nyert aranyérmet kalapácsvetésben.

Pars Krisztián Orbán Balázzsal fog kezet a szombathelyi Polgári Esték nevű rendezvényen, amelyen Lenkai Nóra szombathelyi fideszes polgármesterjelöltet is bemutatták – Forrás: Pars Krisztián / Facebook
Pars Krisztián Orbán Balázzsal fog kezet a szombathelyi Polgári Esték nevű rendezvényen, amelyen Lenkai Nóra szombathelyi fideszes polgármesterjelöltet is bemutatták – Forrás: Pars Krisztián / Facebook

Pars 2018 januárjában kokainnal megbukott a doppingvizsgálaton, és másfél évre eltiltották a versenyzéstől. Azt mondta, egy születésnapi bulin csúszott meg, és alkohol hatása alatt kipróbált valamit, amit korábban még nem. Állítása szerint azt csak a vizsgálat után tudta meg, hogy kokainozott. A sport és a kokain után most kipróbálná a politikát is. „A sport megtanított a kitartásra, a küzdésre. Most, hogy időm és energiám lesz a közéletre, ezen a területen is ugyanerre számíthatnak tőlem a választók” – ígéri a szombathelyieknek.

Szombathely nem lesz könnyű terep a kormánypártoknak, a Závecz Research tavalyi felmérése szerint nagy eséllyel újrázhat a város MSZP-s polgármestere, Nemény András. A Fidesz ezért nem is egy helyi képviselőt, hanem a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosát, Lenkai Nórát küldi csatába.

A Nyugat.hu cikke szerint Lenkai neve már akkor felmerült lehetséges polgármesterjelöltként, amikor tavaly augusztus 20-án megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet. Február elején Fideszhez köthető civilek és politikusok nyílt levélben kérték fel, hogy induljon el a választáson. A levélírók szerint Szombathely az ellenzéki vezetés alatt eljelentéktelenedik, „lemarad a kormánypárti vezetésű megyeszékhelyekhez képest”, és a hátrányt úgy lehetne ledolgozni, ha a város a júniusi választáson „a kormánnyal együttműködő új polgármestert választ”.

„Az új polgármester legyen képes elnyerni mind a nemzeti oldal, mind a baloldal, mind a politikailag nem elkötelezett, civil szavazók szimpátiáját és voksait is”

– fogalmaztak a levélben.

Lenkai kis időt kért a döntése előtt, majd néhány nappal ezelőtt elfogadta a felkérést. „Késznek érzem magam arra, hogy eddigi tudásomat és tapasztalataimat a bennem lévő tettvággyal Szombathely javára fordítsam” – írta Facebook-posztjában. Korábban irodavezető volt, rektori biztosként kapcsolati és a koordinációs feladatot lát el az ELTE budapesti központja és Szombathely között. Mint a DK-s Czeglédy Csaba felhívta a figyelmet egy Facebook-posztban, Lenkai az egyetlen az ELTE hivatalvezetői között, akinek nincs tudományos fokozata: háztartásökonómia–életvitel szakon szerzett főiskolai tanári diplomát.

Egész Miskolc ismeri a hangját, Szegeden egy helyi tévés lesz Botka kihívója

„A miskolciakért, a miskolciaknak rádióztam. Mert a szenvedélyem Miskolc!” – írja bemutatkozásában Tóth-Szántai József, akinek a hangját a kormánypárti megyei lap szerint csaknem harminc éve ismerik a miskolciak a Nonstop, a Rádió Ga-Ga, majd a Rádió M szerkesztőjeként. A rádiós most rájött, hogy a 2019 óta ellenzéki vezetésű Miskolc „lejtőn van”, és „valami nem jó most a városban”.

Február elején jelentette be, hogy egy helyi civil szervezet polgármesterjelöltjeként elindul az önkormányzati választáson, majd később levelet írt minden politikai pártnak és 41 civil szervezetnek, kérve a támogatásukat.

„Mindannyian tudjuk, hogy »kormány nélkül autót sem lehet vezetni«, nemhogy egy várost. A Fidesz–KDNP kormány eddig sem hátrált ki a város mögül, miért ne támogatna egy modern gondolkodású csapatot?”

– mondta a Boon.hu-nak adott interjúban.

Igaza lett, pár nappal később a Fidesz beállt mögé, vagy ahogy Csöbör Katalin miskolci országgyűlési képviselő fogalmazott: választási szövetségre léptek a civilekkel. Azóta alaposan felpörgették a kampányát: februárban több mint 2,5 millió forintot költöttek el Tóth-Szántai Facebook-oldalán hirdetésre.

Tóth-Szántai József – Forrás: Tóth-Szántai József / Facebook
Tóth-Szántai József – Forrás: Tóth-Szántai József / Facebook

A 2019-es választáson Szombathelyhez hasonlóan Miskolcot is visszahódította a Fidesztől az ellenzék. Veres Pál, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi igazgatója az ellenzéki pártok polgármesterjelöltjeként több mint 14 százalékponttal előzte meg fideszes kihívóját, a város volt jegyzőjét, Alakszai Zoltánt. Veres újrázna, de még nem állt be minden párt mögé, a DK és az LMP inkább Hegedűs Andrea országgyűlési képviselőt jelölné.

A baloldali fellegvárnak számító Szegedet ugyancsak egy helyi médiában ismert jelölttel, Fülöp Lászlóval próbálja bevenni a Fidesz. „Laci régóta foglalkozik a szegedi közélettel, figyelemmel kíséri a jobboldal munkáját országosan is, és aktivistaként is elhivatottan támogatta a kormánypártok munkáját” – így mutatta be a jelöltet Mihálffy Béla, szegedi KDNP-s országgyűlési képviselő.

Fülöp korábban a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójában dolgozott szerkesztőként és műsorvezetőként, egy ideig a CNN magyar nyelvű hírmagazinjában is volt műsorvezető. Jelenleg kommunikációs tanácsadóként, és egy cég kommunikációs vezetőjeként dolgozik.

„Bár a kormány tagjai jelezték, hogy Szeged jelenlegi vezetésével ügyek mentén viszonylag jól együtt tudnak működni, azonban ha bizalmat kapok a választóktól, akkor a viszonylag szót ki lehetne húzni a mondatból. Nyilván egyfelé húzzuk a kötelet, egyfelé lapátolunk”

– ígérte a Szegedma.hu-nak adott interjúban a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje.

Arról is beszélt, hogy szöges ellentéte a zárkózottabb, visszafogottabb polgármesternek, Botka Lászlónak. „Nem sokan látták őt a hétköznapokban a városban. Azt szoktuk mi viccesen mondani egymás között, hogy olyan, mint Columbo felesége, azaz tudják, hogy van, de soha, senki nem látja.” Joggal érzik azt a szegediek Fülöp szerint, hogy nem ismerik, nem tudják elérni a polgármestert, és nem véletlenül éri kritika Botka Lászlót, hogy sem a város problémáit, sem a szegedieket nem ismeri. A fideszes polgármester ígérete szerint minél több szegedi polgárnak szeretne bemutatkozni, „és nem mint politikus, hanem elsősorban, mint ember”.

Botka 2002 óta minden választást megnyert Szegeden, eddig a legjobban 2010-ben tudta megszorongatni az éppen aktuális kihívója, a fideszes B. Nagy László. A fideszes jelölt akkor 45,8 százalékot kapott, míg a volt szocialista politikus akkor is a szavazatok abszolút többségét (52,5 százalékot) szerezte meg. 2014 óta a Botkát támogató képviselők kétharmados többségben vannak a szegedi közgyűlésben, a legutóbbi választáson a szegedi polgármester a szavazatok 60,56 százalékát kapta. Akkor egy papíron független jelölt, Nemesi Pál helyi építőipari nagyvállalkozó mögé állt be a Fidesz, aki 36,41 százalékot tudott összeszedni.

Imádja Varga Juditot, tiszteletben tartja Novák döntését

Az országos médiából érkezik a Fidesz ráckevei polgármesterjelöltje, Szebeni István. Korábban a közmédia híradósa volt, ahonnan egy elejtett káromkodás miatt menesztették 2013-ban. „Utálom, amikor ez a kibaszott Híradó átcsúszik éjfél utánra” – fogalmazott élő adásban a Híradó műsorvezetője, miután tévesen azt mondta egy bírósági tárgyalásról szóló riport végén, hogy a per holnap folytatódik. Később a kormánypárti Echo TV-nél folytatta, majd a TV2 Tények című műsorát vezette. Innen tavaly rejtélyes okokból távozott.

Szebeninek nem lesz könnyű dolga Ráckevén, a legutóbbi választáson az akkori fideszes polgármesterjelölt simán kikapott egy helyi civil szervezet jelöltjétől. A Fidesz helyi szervezete azonban teljes támogatással szavazta meg a volt híradós jelölését. Pár nappal később már Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával, alelnökével osztott meg közös képet Orbán Viktor évértékelőjéről. Emellett Facebbok-posztban fejezte ki támogatását a közéletből visszavonuló Varga Judit volt igazságügyi miniszter mellett.

„Én akkor is imádom a csajt! Nem érdekelnek a fröcsögők. Hibázott? Lehet! De, Juci, nagyon sokan szeretünk, itt vagyunk, nem vagy egyedül”

írta Szebeni, és egy közös képpel küldött ölelést a távozó fideszes politikusnak.

Forrás: Szebeni István hivatalos oldala / Facebook
Forrás: Szebeni István hivatalos oldala / Facebook

Novák Katalin nagy vihart kavart kegyelmi döntése mellett állt ki Érd fideszes polgármesterjelöltje, Kardosné Gyurkó Katalin nem sokkal a köztársasági elnök lemondása előtt. „Nagycsaládosként és ötgyermekes édesanyaként a pedofília minden formáját elutasítom. Elnök Asszony kegyelmi döntését tiszteletben tartjuk” – írta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke az eredeti posztban, majd nem sokkal később törölte az utolsó mondatot.

Kardosné régóta kiváló kapcsolatot ápolt Novákkal, az egyesület 2018-ban Novák Katalinnak adta a NOE-díjat „a családokért, kiemelten a nagycsaládokért végzett rendkívüli, áldozatos munkájáért”.

„Nem szeretem a megoldatlan problémákat, és nem szeretek kifogásokat keresni”

– mondta a NOE elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban, miután az érdi Fidesz taggyűlése az elnökség javaslatára elsöprő többséggel támogatta a polgármesterjelölti indulását. „Kardosné Gyurkó Katalin nem pártpolitikus, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökeként pedig már bizonyította, hogy elkötelezetten tud dolgozni a közösségért. Érdnek épp ilyen vezetőre van szüksége, ezért minden erőnkkel támogatjuk őt” – írták az érdi Fidesz Facebook-oldalán.

Érden 2019-ben az ellenzéki Csőzik Lászlót választották polgármesternek. A várost 13 évig irányító T. Mészáros Andrást a vereség után leváltották a helyi Fidesz éléről is. A volt polgármestert később foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták meg, miután a 2019-es választás kampányában átadott egy félkész játszóteret, és rögtön az átadáskor megsérült egy kisgyerek. T. Mészáros az előkészítő ülésen elismerte a bűnösségét és elfogadta a bíróság által kiszabott 1,5 millió forintos pénzbüntetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!