Bűnösnek vallotta magát a gondatlan veszélyeztetéssel vádolt volt érdi polgármester

2023. október 5. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek vallotta magát T. Mészáros András, Érd volt Fidesz–KDNP-s polgármestere az október 4-i az előkészítő ülésen, ezzel lemondott a tárgyalásról való jogáról, és elfogadta a bíróság által kiszabott pénzbüntetést – írja az Érdmost.hu. A volt polgármestert foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolták meg, miután 2019-ben átadott egy játszóteret, ami akkor még csak félkész állapotban volt, ezért az átadón egy kisgyerek megsérült.

T. Mészáros Andrást 1,5 millió forintos, a másodrendű vádlottat, K. P. B.-t pedig 840 ezer forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíróság. Emellett kötelezték őket a 362 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is. A büntetést T. Mészáros és K. P. B. is elfogadta, az ügyész viszont fenntartotta a három napot a fellebbezésre, mivel eredetileg magasabb büntetési tételeket javasolt: T. Mészáros András esetében 2 millió, K. P. B.-nél pedig 1,4 millió forintos pénzbüntetést. Ha fellebbez, a per másodfokon folytatódhat.

A vádirat szerint T. Mészáros András és K. P. B. voltak a papi földeken épülő játszótér munkálatainak felelősei. T. Mészáros és társa 2019. szeptember végén úgy nyitották meg a játszóteret a nagyközönség számára, hogy nem ellenőrizték az alapvető biztonsági körülményeket, és gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki a látogatókat.

A játszótér eredetileg augusztus végére készült volna el, de a kivitelező nem tudta teljesíteni a határidőt a szélsőséges időjárási körülmények miatt, ezért az átadást november 15-re módosították. Magukat a játékokat viszont szeptember 25-ig át lehetett volna adni. Az önkormányzati választásokat október 13-án tartották abban az évben.

T. Mészáros András végül szeptember 28–29-én egy családi programokkal egybekötött rendezvény keretében megnyitotta a játszóteret – ennek a szervezésében a másodrendű vádlott is részt vett. Erre az időpontra azonban a játszótér csak 90 százalékban készült el, egy kisfiú pedig meg is botlott egy kiálló csőben, és nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Egy másik kisgyerek csak azért nem sérült meg, mert az édesanyja időben elkapta. A tárgyaláson elhangzott, hogy mindkét család kereste a játszótéren az illetékeseket, de senkit nem találtak, így bejelentést sem tudtak tenni az esetről. A közösségi médiában viszont többen panaszkodtak, hogy balesetveszélyes a játszótér.

Mint később kiderült, a volt polgármester nem is tájékoztatta a kivitelezőt arról, hogy két napra megnyitják a játszóteret.

A vád szerint szeptember 28–29-én a játszótéren a balesetveszélyes kiállásokat még nem tüntették el, a műanyag gégecsöveket, kábeleket nem takarta fedőlap, a lejtős részre pedig nem telepítettek kerítést. A balesetveszélyre ráadásul semmilyen felhívás, tábla nem utalt.

A rendezvény meghívóján még azt írták, hogy „elkészült a játszótér”, pár nappal később T. Mészáros visszakozott, a közösségi oldalán azt írta, nem adták át a játszóteret, csupán „felavattuk és néhány napos próbaüzemet tartottunk”.

A játszótéren októberben folytatta a munkát kivitelező, és végül csak egy évvel később, már az új városvezetés ideje alatt adták át.

Az ügyben Bencsik János (akkor még jobbikos) országgyűlési képviselő tett feljelentést. T. Mészáros András védője az előkészítő ülésen azt mondta, csak T. Mészáros „politikai életben vállalt szerepe miatt lett több ezer oldalas büntetőügy az esetből”, és „ágyúval lőttek verébre”, ugyanis nem történt más, mint „az, hogy egy kisgyerek megbotlott a játszótér azon részén, ahol faültetéssel kapcsolatos ünnepséget tartottak”.

A vád ismertetése után T. Mészáros és K. P. B. is bűnösnek vallotta magát, és lemondott a tárgyalásról való jogáról. Ha az ügyész fellebbez, másodfokon folytatódik az ügy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!