Lemond Varga Judit a képviselői mandátumáról, nem lesz a Fidesz EP-listavezetője sem

2024. február 10. – 17:38

Lemond Varga Judit a képviselői mandátumáról, nem lesz a Fidesz EP-listavezetője sem
Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke, korábbi igazságügyi miniszter beszédet mond az Európai uniós Civil Együttműködési Tanács (EuCET) konferenciáján a budapesti Ensana Thermal Hotelben 2023. november 24-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is” – jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit alig pár perccel azután, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról.

A rendszerváltás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. „Én folytattam azt a több mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését” – fogalmazott bejegyzésében Varga.

„Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom”.

A volt igazságügyi miniszter a Facebook-posztban megköszönte mindenki munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozott. „Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott, a lemondásuk „annak bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs”.

Az egész országot felháborította, amikor kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre elnöki kegyelemben részesült. Bár a kegyelmet Novák Katalin adta államfőként, legalább ugyanakkora szerepe van az ügyben Varga Juditnak, a Fidesz országgyűlési képviselőjének. Igazságügyi miniszterként ő terjesztette fel K. Endre kegyelmi kérelmét a köztársasági elnöknek, majd a végén ő írta alá tavaly áprilisban.

Varga 2023 júliusában mondott le a miniszteri posztról, ám a Fideszben fontos szerepet szántak neki:

a tervek szerint ő lett volna a Fidesz-KDNP listavezetője a júniusi európai parlamenti választáson.

Az ellenzék a hét eleje óta követeli, hogy a Fidesz ne jelölje az EP-választáson a volt igazságügyi minisztert. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője méltatlannak nevezte, hogy Varga képviselné Magyarországot az Európai Parlamentben, míg a DK-s Vadai Ágnes egészen odáig ment, hogy „pedofilsimogatónak” nevezte a volt igazságügyi minisztert, akit szerinte a Fidesz megpróbál Brüsszelbe kimenekíteni.

Az elmúlt napokban többször is kerestük Varga Juditot. Azt kérdeztük, a felterjesztésében K. Endre kegyelmét javasolta-e Novák Katalinnak, valamint hogy milyen érvekkel írta alá a döntést. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vállalja-e a politikai felelősséget az ügyben, és lemondana-e arról, hogy esetlegesen a Fidesz-KDNP listavezetője legyen az EP-választáson. Egyik levelünkre sem kaptunk választ, ahogy lemondásáig a nyilvánosságban sem kommentálta az ügyet.

Varga Judit négy éves miniszteri ideje alatt K. Endre ügye már a harmadik nagyobb botrány, amiben felmerült a neve a Pegasus- és a Schadl–Völner-ügy után. Erről részletesebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!