Lemondott Novák Katalin

Legfontosabb

2024. február 10. – 17:30

frissítve

Lemondott Novák Katalin
Novák Katalin 2022 júniusában az elnöki beiktatása utáni első írott nagyinterjúját a Telexnek adta – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, aki 2022 óta töltötte be a posztot.

Az államfő azután jelentette be lemondását az M1 rendkívüli adásában szombat délután, hogy az elnöki kegyelem körül kialakult botrányra reagálva Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást kezdeményezett, amelynek értelmében nem kaphat elnöki kegyelmet, aki kiskorú ellen követ el bűncselekményt.

Novák Katalin azt mondta, hibázott, és bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott.

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről” – mondta Novák Katalin.

„A döntés nem személyes okból volt nehéz. Azért volt nehéz, mert esküt tettem. Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre. Bocsánatot kérek azoktól, akik most úgy érzik, cserben hagyom őket. Akik most úgy érzik, hogy a gyűlölet legyőzte a szeretetet” – mondta az államfő.

Novák Katalin hozzátette: „A politika kemény, olykor kegyetlen világ. Vannak, akik azt gondolják, hogy nekünk, nőknek ezért nem is való. Ezzel nem értek egyet. Ne hagyjuk magunkat! Kellenek a nők a közéletbe is, mert hitem szerint akkor idővel méltányosabb, békésebb és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ. Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam.”

Múlt pénteken került nyilvánosságra, hogy a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva Novák kegyelemet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből.

A kegyelmi ügyben Varga Judit egykori igazságügyi miniszter felelőssége is felmerült, mert bár Novák döntött a kegyelemről, a kérelmet még miniszerként Varga terjesztette fel, és az érvényességéhez az ő ellenjegyzése is kellett. Nehéz elképzelni, hogy az exminiszter Orbán Viktor tudta és jóváhagyása nélkül döntött volna egy ilyen kérdésben.

Novák Katalin és a kormánysajtó egy ideig azzal hárította a kritikákat, hogy nem egy pedofilnak kegyelmeztek meg, bár ezt senki nem is állította. Ugyanakkor a köztársasági elnök a mai napig nem adott nyilvános magyarázatot a K. Endrének adott kegyelemre. Egy sajtótájékoztatón annyival intézte el a kérdést, hogy minden ilyen döntés megosztó.„Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – jelentette ki az eseményen.

Nem ez volt az első eset, amikor Novák Katalin úgy adott valakinek kegyelmet, hogy az komoly felháborodást váltott ki: ugyanúgy botrány lett abból, amikor a terrorizmusért jogerősen fegyházbüntetésre ítélt Budaházy Györgyöt engedték szabadon.

Az ellenzéki pártok napok óta együttes erővel követelték Novák Katalin lemondását. A DK és az MSZP megfosztási eljárást is indított a köztársasági elnök ellen, a Momentum pedig tüntetést szervezett a Sándor-palotánál. Ezzel párhuzamosan az LMP és a Párbeszéd-Zöldek törvénymódosítást adott be, hogy a kegyelmi döntések indoklását a jövőben kötelezően nyilvánosságra kelljen hozni.

A kormányból egyedül Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szólalt meg, aki azt mondta a kihelyezett kormányülés helyszínén, hogy tiszteletben tartják Novák döntését. A kézivezérelt kormánysajtó egyszerűen elhallgatta az egész botrányt, miközben a megafonos propagandagépezet egy emberként kezdte el harsogni, hogy a baloldal pedofil. A politikai ellenfeleit előszeretettel pedofíliával vádoló Fidesz részéről Kocsis Máté frakcióvezető először a baloldal ekézésével reagált az ügyre. Egy héttel a botrány kitörése és egy nappal Orbán megszólalása után aztán már úgy nyilatkozott, hogy a rengeteg bírálatnak van alapja, és ennek a helyzetnek nem lett volna szabad előállnia.

Péntek este tüntetést tartottak a Sándor-palota előtt, ellenzéki politikusok és civil résztvevők követelték Novák lemondását. Szombat reggel a kormánypárti Magyar Nemzetben Bayer Zsolt fideszes publicista is üzent Novák Katalinnak, mint írta, „a köztársasági elnök nem hallgathat tovább.”

Akiben Orbán Viktor meglátta az erőt és a kurázsit

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg államfőnek a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében, és 44 évesen egyben a legfiatalabb is. A 2012-es plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál után Novák a második köztársasági elnök, aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt lemondott. A magyar történelemben is Novák a második államfő, aki lemondott.

A kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdász végzettségű Novák 2014-től lett a kormány vezető családpolitikusa. Politikai pályafutása alatt sikeresen építette a sportos-házias anyuka imázsát, sokak szemében ő volt az emberarcú fideszes. Idővel Orbán Viktor is felfigyelt rá, egy alkalommal azt mondta róla, hogy megvan benne az erő és a kurázsi.

Az akkoriban államtitkári beosztásban dolgozó Novák 2017-ben lett a Fidesz alelnöke. Gulyás Gergely akkori Fidesz-frakcióvezető a családpolitikában mutatott teljesítményével és nyelvtudásával indokolta a döntést. 2020-tól tárca nélküli miniszterként népszerűsítette a kormány családpolitikáját. Posztjáról azután mondott le, hogy 2021-ben hivatalossá vált államfői jelölése.

Bár Novák többször felszólalt egyes fideszes politikusok nőellenes kijelentéseivel szemben, a Fidesz iránti elkötelezettsége egy pillanatig nem volt kétséges: a párt 29. tisztújító kongresszusán úgy mondott beszédet, hogy közben egy OV22 feliratú fülbevalót viselt. Igaz, neki is voltak karcos megszólalásai, mint például amikor a koronavírus-járvánnyal indokolta, miért kell az Alaptörvénybe írni, hogy „az anya nő, az apa férfi”, vagy amikor arról beszélt, hogy a nőknek nem kell a férfiakkal versenyezniük.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!