Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki fedezte a pedofil exigazgatót

2024. február 2. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin tavaly április 27-én megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki arra kényszerítette az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket, hogy vonja vissza a vallomását – írja a 444.

A lap egyik olvasója jelezte, hogy a Bírósági Határozatok Gyűjteményében Bfv.1191/2022/13 sorszám alatt elérhető végzésben, amit a Kúria hozott tavaly szeptemberben, olvasható az elnöki kegyelemről szóló határozat is.

Mi történt Bicskén?

V. János, a bicskei gyermekotthont 26 éven át vezető igazgató 2004–16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. Erről 2016-ban több egykori áldozat is nyilvánosan vallott.

Az igazgató és az igazgatóhelyettes ellen egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat.

A vádirat szerint az igazgató különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott, tőle erősen függő fiúkat orális szexre.

Az egyik gyerek 2016 szeptemberében jelezte a gyermekvédelmi gyámjának, hogy az igazgató szexuálisan zaklatta. A gyám azonnal kiemelte a gyereket az intézményből, és jelentést tett az esetről, ami után az igazgatót azonnal felmentették a munkavégzés alól. Az igazgató ekkor felkereste a gyerek unokatestvérét, aki szintén a gyermekotthonban lakott, és meggyőzte, hogy „szöktesse vissza” a gyereket az otthonba.

A gyerek az unokatestvérével vissza is ment, ahol az akkor már felfüggesztett igazgató közölte vele, hogyha továbbra is együtt akar élni az unokatestvérével (a legközelebbi rokonával), akkor vissza kell vonnia a terhelő vallomását. Az igazgató berendelte az igazgatóhelyettest, és megkérte, hogy írja meg a gyerek nevében a vallomást és írassa alá vele.

Az igazgatóhelyettes ennek – annak ellenére, hogy tudott arról, hogy mivel vádolták meg az igazgatót – eleget is tett. A papírra azt írta:

„Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

Ezt a hamis vallomást a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel. Kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték. Az igazgató nyolc évet kapott.

Harmadfokon is bűnös, mégsem kell letöltenie a büntetését

A kegyelem ténye talán nem is derült volna ki, ha az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan nem próbálkozik harmadfokon is megtámadni a börtönbüntetését. A Kúria eljárása ugyanis még zajlott, amikor meghozták a kegyelmi ítéletet, így az áprilisi döntés bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe:

„Időközben, 2023. április 27. napján a Köztársasági Elnök a kegyelmi kérelem elbírálásáról szóló KEH/2787-6/2023. számú határozatával a II. rendű terhelttel szemben a jelen ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 5 évi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből elengedte, valamint az ítélet vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette.”

A Kúria egyébként – az időközben megadott elnöki kegyelem ellenére – helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést. A kegyelemnek köszönhetően viszont így sem kell letöltenie azt az igazgatóhelyettesnek, és büntetett előélete sem lesz.

Miért kapott kegyelmet tavaly áprilisban?

Novák Katalin rekorder a kegyelmezésben, a Hvg.hu összesítése szerint tavaly 446 elítélt kérelméből 40-et hagyott hagyott jóvá, ami abszolút értéken az elmúlt 19 év rekordja.

2023. április 27-én állította be az egy nap alatt adott kegyelmek rekordját, akkor 22 embernek adott kegyelmet – köztük a terrorizmusért jogerősen elítélt Budaházy Györgynek és a Hunnia-per másik öt terheltjének. Akkor a pápalátogatás miatt alkalmazott „széles körben” kegyelmet, tehát

a bicskei pedofil igazgató bűntársa a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből.

A kegyelmi döntéssel kapcsolatban kérdést küldtünk a köztársasági elnöki hivatalnak, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!