Elnöki kegyelmet adott Novák Katalin Budaházy Györgyéknek

2023. április 27. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

„A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet” – olvasható a Sándor-palota csütörtök este kiadott közleményében.

„A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.”

Kegyelmet kapott így többek közt Budaházy György is, akit március 9-én jogerősen 6 év fegyházbüntetésre ítéltek terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt.

„Nagyon köszönöm elnök asszonynak, miniszter asszonynak, hogy végre megszabadítottak ettől a tehertől. Döntésüket nem lehet elválasztani attól, hogy milyen sok ember állt ki mellettünk” – mondta a Pesti Srácoknak Budaházy György. Köszönetet mondott a Budaházy Bizottság az Igazságtételért tagjainak és mindenkinek, akik kiálltak mellettük. „Remélem, hogy a haza szolgálatában meg tudom még hálálni.”

„Budaházy Gyuriék szabadok végre! A köztársasági elnök kegyelemben részesítette őket! Nem az ítéletet törölte, de felfüggesztette, így az összes hazafi végre szabad ember! Sokat és sokan küzdöttünk ezért minden látható és nem látható fronton” – reagált a hírre Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a Twitteren.

Novák Katalin tavaly decemberben már elnöki kegyelmet adott a Budaházy-ügy hét másik vádlottjának. A döntést akkor azzal indokolta a köztársasági elnök, hogy különválasztja azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. „Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem” – fogalmazott. A többi vádlottat azonban olyan súlyos vádakkal illették, hogy az ő kegyelmi kérelmeikről Novák csak a jogerős bírósági ítélet után kívánt dönteni.

A per összesen 17 vádlott ellen indult meg annak idején. A Fővárosi Törvényszék első alkalommal, 2016. augusztus 30-án Budaházy Györgyöt és a 16-ból 14 vádlott társát bűnösnek találta – egyéb, kisebb súlyú, járulékos bűncselekmények elbírálása mellett – a legsúlyosabb vádpontban, terrorcselekmény bűntettében.

Ebben a 2016-os, első elsőfokú ítéletben a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy Budaházy és egy társa indították útjára a Hunnia Mozgalmat „Egy ígéretesebb nemzeti jövő érdekében”, azzal a céllal, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a 2006-os ősz után tovább szítsák a feszültséget. A 2016-os ítélet szerint nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő ingatlana ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

Ez ellen az ítélet ellen az ügyészség és a védői oldal is fellebbezett, ezután került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé, amely végül azt a döntést hozta meg 2018 áprilisában, hogy hatályon kívül helyezi az eredeti elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezi a törvényszéket. Súlyos gondokat talált ugyanis az eredeti elsőfokú eljárással, megállapította például, hogy előfordult: alaptalanul kizárták a nyilvánosságot.

A hatályon kívül helyezett régi ítélethez képest még súlyosabb büntetést kapott Budaházy György a megismételt eljárásban: 2022 márciusában a Fővárosi Törvényszék terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélte Budaházyt. Több másik vádlottat is tíz évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek (a másodrendűt például 14, a harmadrendűt 15 év fegyházra), de volt olyan is a vádlottak között, aki megúszta másfél év felfüggesztett börtönnel. A Hunnia-perben hozott elsőfokú ítéletről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Másodfokon Budaházy és több más vádlott büntetését is jelentősen csökkentették márciusban. Budaházy 6 év fegyházbüntetésébe beleszámított az addig a börtönben töltött idő egy része, így az egészet nem kellett volna leülnie. Ezenkívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!