Másodfokon 17 évről 6 év fegyházra mérsékelték Budaházy ítéletét

2023. március 9. – 09:43

Másodfokon 17 évről 6 év fegyházra mérsékelték Budaházy ítéletét
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György ítéletét a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben. Ebbe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része, így az egészet nem kell leülni. Ezenkívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. A többi vádlottnak szintén csökkentették a büntetését.

Március 9-re, csütörtökre hirdették meg a Hunnia-per ítélethirdetését. A bíróságon megjelentek Budaházy György támogatói, tisztelői és a nemzeti radikális szubkultúra számos fontos tagja. Így ott volt Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás, Zagyva György Gyula, Toroczkai László, Novák Előd, Kisberk Szabolcs. Rajtuk kívül jelen voltak Budaházy családtagjai, valamint körülbelül kétszáz támogató érdeklődő.

Budaházy mellett több vádlott büntetését csökkentette a bíróság. A mostani ítéletben a másodrendű és harmadrendű vádlottat öt és fél évre ítélték, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott 5-5 évet kapott. Az ítélethirdetés után a résztvevők egy része elénekelte a Szózatot, ami miatt a bíró elrendelte a terem kiürítését. Ennek Budaházy támogatói nem akartak eleget tenni, a terembe készenléti rendőrök érkeztek. A bíró később visszavonta ezt az utasítást, így mindenki maradhatott.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az ítélet kihirdetése után a bíró órákon keresztül ismertette annak indoklását, amelyben részletesen beszámoltak a több mint tíz éve húzódó ügy anomáliáit és részleteit. Budaházy ellen a 2000-es években több eljárás indult, végül terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, most is ezért ítélték el.

Az ítélethirdetés után a rendőrök engedték Budaházynak, hogy elbúcsúzzon a támogatóitól és a családtagjaitól, majd elvezették a teremből. A hívei közül többen azt mondták: elnöki kegyelemben bíznak. Olyanról is szó volt, hogy ha rövid időn belül nem kap kegyelmet Budaházy, akkor a Sándor-palota elé szerveznek majd sátorozós tüntetést. Budaházy elvezetése után körülbelül 50 résztvevő az Igazságügyi Minisztérium elé vonult.

Novák Katalin tavaly decemberben adott elnöki kegyelmet a Budaházy-ügy hét vádlottjának. Indokolásában azt írta, különválasztja azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Ennek értelmében döntött a hét személy esetében eljárási kegyelemről. „Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem” – írta.

Budaházy érkezik a folyosón, Morvai Krisztina is a várakozók között – Fotó: Melegh Noémi Naprugár / Telex Budaházy érkezik a folyosón, Morvai Krisztina is a várakozók között – Fotó: Melegh Noémi Naprugár / Telex
Budaházy érkezik a folyosón, Morvai Krisztina is a várakozók között – Fotó: Melegh Noémi Naprugár / Telex

A többi vádlottról azt írta a köztársasági elnök, hogy közülük többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött. „Esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről.” Budaházy György esetében korábban már született elsőfokú ítélet, ezért nem volt azok közt, akik elnöki kegyelmet kaptak.

2022 márciusában a Fővárosi Törvényszék terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélte Budaházy Györgyöt. Több másik vádlottat is tíz évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek (a másodrendűt például 14, a harmadrendűt 15 év fegyházra), de volt olyan is a vádlottak között, aki megúszta másfél év felfüggesztett börtönnel.

Októberben a Kúria arról döntött, hogy Budaházyt kiengedik a börtönből és házi őrizetbe helyezik. Ekkor a Telexnek Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője elmondta, hogy a Hunnia-per alapeljárás továbbra is zajlik, messze még a másodfokú döntés. Már ekkor is felhívta a figyelmet, hogy a per 17 vádlottja már hónapokkal korábban eljárási kegyelmi kérelmeket nyújtott be, amelyekről az Igazságügyi Minisztérium előterjesztése alapján a köztársasági elnöknek kell döntést hoznia. Ezt jelentette be decemberben Novák Katalin hivatala.

A Hunnia-perben hozott elsőfokú ítéletről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!