Kiengedik a börtönből és házi őrizetbe helyezik Budaházy Györgyöt

2022. október 27. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kiengedik a börtönből és bűnügyi felügyelet alá helyezik Budaházy Györgyöt, erről döntött csütörtökön a Kúria – erősítette meg a Telexnek Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

Márciusban a Fővárosi Törvényszék terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélte Budaházyt az úgynevezett Hunnia-perben. Több másik vádlottat is tíz évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek (a másodrendűt például 14, a harmadrendűt 15 év fegyházra), de volt olyan is a vádlottak között, aki megúszta másfél év felfüggesztett börtönnel.

Budaházy azóta előzetes letartóztatásban volt, amelyet félévente vizsgálnak felül. A felülvizsgálatot a Fővárosi Ítélőtábla először elutasította, ám Budaházyék fellebbezése után a Kúria most úgy döntött, hogy otthonában töltendő bűnügyi felügyeletre módosítják a büntetését.

Gaudi-Nagy kiemelte, a Kúria mostani döntésénél lényegtelen volt, hogy milyen bűncselekményekkel gyanúsítják Budaházyt, akinek mostantól nyomkövetős lábperecet kell hordania. Kiemelte még, hogy a Kúria szerint nem áll fenn a szökés veszélye, mint mondta, Budaházy lakhatása és megélhetése biztosított, így
szerinte nincs oka elhagyni az országot.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a háziőrizetet indokolta Budaházy egész eljáráshoz való hozzáállása, és az, hogy az előzetes ideje alatt semmilyen intézkedést nem szegett meg, az idézésekre megjelent és kényszerintézkedés hiányában is elérhető maradt. Gaudi-Nagy szerint a Kúria mostani döntésében talán az is szerepet játszhatott, hogy Budaházy éhségsztrájkba kezdett a börtönben.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta, hogy a mostani fejleménytől függetlenül a Hunnia-per alapeljárás továbbra is zajlik, messze még a másodfokú döntés. Azt mondta, a per 17 vádlottja már hónapokkal korábban eljárási kegyelmi kérelmeket nyújtott be, amelyekről az Igazságügyi Minisztérium előterjesztése alapján a Novák Katalin köztársasági elnöknek kell majd döntést hoznia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!