„Anyaként voltak részesei ennek az aljasságnak” – a tüntetők azt követelik, Novák és Varga távozzon a közéletből

2024. február 9. – 16:15

„Anyaként voltak részesei ennek az aljasságnak” – a tüntetők azt követelik, Novák és Varga távozzon a közéletből
Novák Katalin lemondását követelő tüntetők a Sándor-palota előtt 2024. február 9-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Péntek délután tüntetések kezdődtek Budapest belvárosában Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelve.
  • Egy hete derült ki, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének.
  • Novák döntését Varga Juditnak is ellen kellett jegyeznie, de ő egy hete hallgat arról, hogy miért döntött így.
  • K. falazott az iskola igazgatójának, aki a gondozására bízott gyerekek ellen követett el szexuális erőszakot.
  • Este hatkor több százan gyűltek össze a Sándor-palota előtt.

Tüntetés kezdődött Budapesten péntek délután négykor Novák Katalin – és a kegyelmi döntését ellenjegyző, de az ügyben azóta is hallgató, Novák háta mögé bújó Varga Judit – lemondását követelve. Tudósítónk jelentése szerint pár százan gyülekeznek a belváros szívében a Belügyminisztérium épülete előtt, ahonnan a tervek szerint a köztársasági elnök hivatalához, a Sándor-palotához vonulnak, ahol amúgy este hat órára a Momentum hirdetett tüntetést ugyanezzel a céllal.

Helyszíni tudósítónk szerint a tömegben a DK, az MSZP és a Párbeszéd zászlói és politikusai is felbukkantak, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy leragasztott szájú plüssmacival érkezett – ez a pedofília áldozatainak szimbóluma.

Tudósítónk jelentése szerint fél öt tájékában, amikor már úgy 500-an hallgatták a bemelegítő zenei összeállítást – Karády Katalin és István, a király – eleredt az eső.

A csepergő esőben Orbán Viktor beszédrészleteinek bejátszásával kezdték tüzelni a tömeget. Nagy pfujolással fogadta a miniszterelnöki mondatokat: „beszéljünk egyenesen, a pedofíliára nincs bocsánat”. Ezután Simkó Edit, a tanártüntetésekről ismert egykori pedagógus lépett a színpadra. „Novák Katalin nekem nem köztársasági elnököm” – mondta, és külön is megemlítette, hogy a köztársasági elnök a pápalátogatás alkalmából adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki próbálta eltussolni az igazgató szexuáliserőszak-ügyét.

A tüntetők gyülekeznek a Belügyminisztérium épületénél – Fotó: Huszti István / Telex
A tüntetők gyülekeznek a Belügyminisztérium épületénél – Fotó: Huszti István / Telex

Novák Katalin és Varga Judit „anyaként voltak részesei ennek az aljasságnak” – mondta Simkó, aki után az Egységes Diákfront képviseletében Kiss Gergő szólalt fel. Ő azt mondta, az állam cserben hagyta az áldozatokat, a rendőrségnek meg tovább kell nyomoznia, mert „egyre világosabb, hogy többen eshettek áldozatául a ragadozóknak, mint ahány esetről tudunk”.

„Novák Katalinnak és Varga Juditnak mennie kell” – mondta, majd „Orbán, takarodj! Novák, takarodj!” – skandálásra buzdította az időközben ezerfősre duzzadt tömeget, amely ezután megindult a Sándor-palota felé. Negyed hat körül a tömeg eleje már a Hunyadi János utcában haladt, miközben a vége még a Lánchídon. A Sándor-palota ablakai kettő kivételével sötétek, jelentette tudósítónk.

Háromnegyed hat körül ért a menet a Karmelitához, a miniszterelnök hivatalához. Az épület bejáratát a kordonon belül rendőrsorfal is védi, bár tudósítónk jelentése szerint egyelőre nincs jele elszabaduló indulatoknak. Ettől függetlenül egy rendőr videózni kezdte a tüntetőket. A demonstrálók ekkor éppen azt skandálták, hogy elegük van.

Ezt skandálva érkezett meg aztán a tömeg eleje a Sándor-palota előtti térre, ahol több százan várták már őket – a Momentum este hat órára ide hirdette meg saját demonstrációját. Az épületben semmi mozgás nem látszik, a zsalugáterek mind zárva vannak, jelentette tudósítónk.

A Momentum demonstrációjának elején a műsort vezető Orosz Anna megkérte az első sorokban összegyűlt pártaktivistákat, hogy eresszék lejjebb pártjaik zászlóit, mert ez egy pártokon felülálló ügy. Ő is arról beszélt, hogy folyamatosan bántalmazták a bicskei gyermekotthon lakóit, akiket ezzel megfosztottak a gyerekkoruktól is. Ismertette az áldozatok történeteit, köztük azét az áldozatét is, aki 18 évesen öngyilkosságot követett el. Idézet Pop Mert Novák Katalinnak írt leveléből is.

Rendszerszintű változásra van szükség

Orosz Anna után Pető Attila szólalt fel. Ő az, akit egy pap zaklatott, de végül őt állították bíróság elé, mert a püspökség zaklatásként értékelte azt, hogy esete feltárását követelte. Pető sokat vívódott, hogy eljöjjön-e, de most végül bocsánatkérést követelt Novák Katalintől és Varga Judittól az áldozatok nevében. Végül felolvasta Pop Mert Julián és társai üzenetét, és méltatta bátorságukat.

Orosz Anna szólal fel – Fotó: Huszti István / Telex
Orosz Anna szólal fel – Fotó: Huszti István / Telex

A második felszólaló Ésik Sándor, a DIétás magyar múzsa vezetője volt, arról beszélt, hogy a magyar állam kétszer is elárulta a bicskei gyermekotthon lakóit. Először, amikor évekig nem tett semmit az ügyükben, majd most, amikor megkegyelmezett K. Endrének.

A következő szónok, Antoni Rita a Nőkért Egyesület képviseletében arról beszélt, hogy az alkotmánymódosítás, amire a miniszterelnök tett javaslatot, nem elégséges válasz, mindenki felelős, aki tudott a kegyelmi döntésről, de nem tett ellene semmit. Azt sem tartaná elégnek, ha Novák lemondana, mert „egy másik pártkatonát ültetnek a helyére”. Szerinte átfogó, rendszerszintű megoldásra van szükség. Utána Jámbor András beszélt, felidézve, hogy egy friss felmérés szerint a magyarok 74 százaléka gondolja úgy, hogy Nováknak mennie kell. De Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének felelősségét is felemlegette, ahogy Orbán és Varga Judit felelősségét is.

A következő felszólaló Szilágyi Kitti óvodapedagógus volt, aki mögé leragasztott száju civilek és felmondott tanárok sorakoztak fel. Szilágyi szerint egy normális országban nem történhet meg az, ami Bicskén megtörtént. Ő is a köztársasági elnök és a döntését ellenjegyző igazságügyi miniszter, Varga Judit felelősségét taglalta, és Antonihoz hasonlóan a gyerekvédelmi rendszer megerősítését követelte.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A tüntetést Donáth Anna, a Momentum elnökének felszólalása zárta. Anyaként arra kérte Novákot, hogy álljon ki, és adjon magyarázatot a történtekre. Szerinte Nováknak le kéne mondania a döntése miatt, és mert elvette a bicskei gyerekek igazságát. Varga Juditot is bírálta, amiért „mindent aláír, amit a keze alá tolnak”. Végül azt kérte az egybegyültektől, hogy Novák lemondásáig minden délután 6-kor legyen tüntetés a Sándor-palota előtt. A hivatalos program zárásaként Orosz Anna megerősítette, hogy mostantól minden nap tüntetni fognak a köztársasági elnök hivatalánál. Ezután az egybegyültek plüssállatokat kezdtek dobálni a palota falához.

Mire föl a felháborodás?

Múlt pénteken az egész országot felháborította, amikor kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre elnöki kegyelemben részesült. A fideszes politikusok és a kormányzati média napokig hallgatott és terelt azt remélve, hogy minél kevesebb emberhez jutnak el az ügy részletei. A baloldalt kezdték pedofíliával vádolni: ezzel először Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője állt elő, majd másnapra a megafonosok kezdték el ugyanezt ismételgetni videóikban.

A kormány részéről érdemben csütörtök délután végül maga a miniszterelnök reagált: Orbán Viktor bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez a kegyelmi ügy miatt. Ez lehetetlenné tenné, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. A bejelentéssel körülbelül egy időben Novák Katalin Dohába utazott, itt nézte a magyar férfi vízilabda-válogatott kiütéses győzelmét. Az alkotmánymódosításra hivatala csak annyit reagált: Novák Katalin jó szívvel fogja aláírni.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Azonban Orbán bejelentése ellenére az ügy egyelőre nem csitul: miközben az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik, egy közvélemény-kutató már azt méri, hogy a kegyelem ártott-e Novák Katalin és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter népszerűségének. Novák mellől közben egymás után szivárognak el tanácsadói: Gundel Takács Gábor és Lackfi János után Szörényi Levente énekes, zeneszerző is bejelentette, hogy kilép a tanácsadói testületből. A 444 információ szerint Novák Katalin stábja egyébként próbált magyarázatot adni a kegyelmi döntésre, de Orbán azt nem fogadta el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!