Gundel Takács otthagyja Novák tanácsadó testületét, szerinte hiba volt a kegyelmi döntés

2024. február 8. – 16:50

Gundel Takács otthagyja Novák tanácsadó testületét, szerinte hiba volt a kegyelmi döntés
Gundel Takács Gábor bevezetőt mond Szörényi Levente Atilla – Isten kardja című rockoperájának főpróbáján a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában 2023. március 18-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Véleményem szerint rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor. Hiba volt” – írja Facebook-oldalán Gundel Takács Gábor, aki egyike annak a 16 közéleti szereplőnek, akik társadalmi munkában tanácsadóként segítik Novák Katalin munkáját.

Az ismert televíziós műsorvezető csütörtök délután jelentette be, hogy otthagyja az elnöki tanácsadó testületet. Ennek okairól részletesen is írt a Facebook-oldalán.

Gundel Takács azzal az alapvetéssel kezdi, hogy mindenkinek kötelessége szolgálnia a hazáját. „Ha a mindenkori köztársasági elnök erre felkéri az embert, akkor menni kell.” Arról ír, hogy a tanácsadó testület minden tagja ingyen, kizárólag jobbító szándékkal és közéleti – azaz kifejezetten nem politikai – kérdésekben ad tanácsokat, de döntéseket nem hoznak.

„K. Endre ügyével magam is a sajtóban találkoztam. Vannak ügyek, amikkel kapcsolatban zéró a tolerancia, ilyen a pedofília is” – fogalmaz a műsorvezető, aki a Telexnek arról beszélt szerdán, tanácsadóként személyesen mondja el a véleményét a köztársasági elnöknek. Facebook-posztja szerint csütörtökön ezt meg is tette, hiszen úgy tartja helyesnek, hogy „az ember először azzal ossza meg a véleményét, akit illet”.

„Nem tudok azonosulni a magyar politikai kultúrával, kommunikációval, cinizmussal, módszerekkel, indulatokkal és gátlástalansággal. Egyik oldaléval sem. Épp ezért nem kívánok a jövőben a Tanácsadó testület tagja sem lenni, mert reményeim ellenére ezt a munkát sem lehet politikamentesen végezni”.

Gundel Takács nem tud azonosulni azzal a gyűlöletkommunikációval, amely a sajtó egy részéből és az emberek egy részéből árad, miközben a tájékozódás, és egymás megértése szándékának csírájára sincs igényük.

„Bármilyen jóindulattal, felelősséggel, kötelességtudattal, építő szándékkal fordul is az ember a nemzete felé, a politikai érdek előbb-utóbb besározza, lerántja, ledarálja. Vannak, akikről ez lepereg, vannak, akikről nem. Én ebben a közegben nem tudok létezni”.

„Korrekt lépés. Novák Katalin példát vehetne róla” – reagált Gundel Takács döntésére a Momentum. A párt elnöke, Donáth Anna szerdán nyílt levélben szólította meg Novák elnöki tanácsadóit. „Arra kérem Önöket, hogy ne maradjanak csendben: álljanak ki Önök is a pedofil bűnöző és bűntársa áldozataiért!” Donáth szerint a közéleti személyiségeknek felelősségük van abban, hogy megszólaljanak az ügyben.

Donáth levele után a tanácsadó testület több tagját is megkerestük írásban és telefonon, hogy a kegyelmi ügyről kérdezzük őket. Volt, aki nem kívánt nyilatkozni, más nem is reagált a megkeresésünkre. Gundel Takács Gábor azonban megosztotta lapunkkal, hogy mit gondol a momentumos politikus leveléről.

„Nem tartom elegánsnak, hogy Donáth Anna többek között az én nevemmel próbál hangulatot gerjeszteni bármilyen ügyben anélkül, hogy engem megkérdezne, vagy megírná nekem a véleményét.”

A televíziós műsorvezető nem kapott levelet a Momentum elnökétől, ő is csak a sajtóban olvasta, hogy megszólították. „Ha Donáth Anna valóban kíváncsi a véleményemre, és meg akar kérdezni, akkor el tudott volna érni. Ez így csak politikai kampány, nem valós megoldáskeresés.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!