Gundel-Takács az elnöki kegyelemről: Tanácsadóként személyesen mondom el a véleményem Novák Katalinnak

2024. február 7. – 19:06

Gundel-Takács az elnöki kegyelemről: Tanácsadóként személyesen mondom el a véleményem Novák Katalinnak
Gundel Takács Gábor a Generációk között – Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című konferencia Mélységi kihívások a családok életében című kerekasztal-beszélgetésén a Bálna Budapestben 2023. november 17-én – Fotó: Gundel Takács Gábor hivatalos oldala / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Megvan a véleményem az ügyről, de mivel tanácsadó vagyok, ezt személyesen fogom elmondani a köztársasági elnök asszonynak. Az ő dolga, hogy a tanácsommal mit kezd” – mondta Gundel Takács Gábor a Telexnek, aki egyike annak a 16 közéleti szereplőnek, akik tanácsadóként (díjazás nélkül) segítik Novák Katalin munkáját. A televíziós műsorvezetőt a testület más tagjai mellett az elmúlt napokban nagy vihart kavart kegyelmi ügyről kérdeztük, miután a Momentum elnöke megszólította őket szerdai nyílt levelében. „Arra kérem Önöket, hogy ne maradjanak csendben: álljanak ki Önök is a pedofil bűnöző és bűntársa áldozataiért!” – írta Donáth Anna.

A közvélemény napok óta találgatja, hogy a köztársasági elnök miért adott kegyelmet a pápalátogatás ürügyén a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon egyik lakóját arra, hogy vonja vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomását. „Képtelen vagyok megérteni, hogy lehetett képes az államfő, akinek a nemzet egységét és lelkiismeretét kellene képviselnie, ilyen morálisan felfoghatatlan lépésre” – fogalmazott nyílt levelében a Momentum elnöke, aki szerint a közéleti személyiségeknek felelősségük van abban, hogy megszólaljanak az ügyben.

Novák Katalin hivatalba lépésének első évfordulóján mutatta be 16 fős elnöki tanácsadó testületét. Ennek tagjai között találjuk többek között Martonyi János volt külügyminisztert, Schmidt Máriát, a Terror Háza főigazgatóját és Balog Zoltán református püspököt, korábbi humánminisztert. Mellettük a közéleti kérdésekben korábban kevésbé megszólaló közszereplők is helyet kaptak a testületben: így például Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető, Lackfi János költő, Kovács Katalin olimpiai bajnok sportoló, Szörényi Levente zeneszerző és Tomán Szabina, a Toman Diet alapítója.

Donáth levele után a tanácsadó testület több tagját is megkerestük írásban és telefonon, hogy a kegyelmi ügyről kérdezzük őket. Volt, aki nem kívánt nyilatkozni, más nem is reagált a megkeresésünkre. Gundel Takács Gábor azonban megosztotta lapunkkal, hogy mit gondol a momentumos politikus leveléről.

„Nem tartom elegánsnak, hogy Donáth Anna többek között az én nevemmel próbál hangulatot gerjeszteni bármilyen ügyben anélkül, hogy engem megkérdezne, vagy megírná nekem a véleményét.”

A televíziós műsorvezető nem kapott levelet a Momentum elnökétől, ő is csak a sajtóban olvasta, hogy megszólították. „Ha Donáth Anna valóban kíváncsi a véleményemre, és meg akar kérdezni, akkor el tudott volna érni. Ez így csak politikai kampány, nem valós megoldáskeresés.”

Gundel Takács lapunknak arról is beszélt, hogy a Momentum elnöke a saját édesapja, Donáth László büntetőügye miatt pontosan tudhatja, hogy „egyrészt mennyire kényes és bonyolult egy ilyen ügy, másrészt milyen nehéz megélni, ha emiatt az embert a sajtóban politikai érdekből meghurcolják”. A műsorvezető szerint valószínűleg Donáth Anna sem örülne, ha a tanácsadói a sajtón keresztül adnának neki tanácsot, vagy fejtenék ki a véleményüket egy-egy kérdésben.

Azt mondta, K. Endre kegyelmi ügyéről ő is csak a sajtóból értesült. Az elnöki tanácsadó testület ülésein nincs szó kegyelmi döntésekről, és személyesen sem kérte ki az ő véleményét ebben a kérdésben Novák Katalin. „Megvan a véleményem az ügyről, de mivel tanácsadó vagyok, ezt személyesen fogom elmondani a köztársasági elnök asszonynak. Az ő dolga, hogy a tanácsommal mit kezd” – tette hozzá.

Skrabski Fruzsina titkosszolgálati akciót sejt a háttérben

Lackfi János költő is megerősítette a Telexnek, hogy a tanácsadók véleményét sokkal általánosabb kérdésekben kéri ki a köztársasági elnök, amikor pár havonta találkoznak, a kegyelmi ügyek nem kerülnek ilyenkor szóba. A József Attila-díjas költő lapunknak azt mondta: ő nem ért az elnöki kegyelmekhez, és csak érintőlegesen követte a sajtóban K. Endre ügyét. „Ha nem ismerem, akkor milyen alapon mondjak véleményt?” Lackfi szerint végletesen polarizált a magyar közélet, és részben a közelgő választás miatt kap ekkora figyelmet az ügy.

Novák Katalin és tanácsadói – Fotó: Novák Katalin / Facebook
Novák Katalin és tanácsadói – Fotó: Novák Katalin / Facebook

Sokkal sarkosabb véleménye van Novák egy másik tanácsadójának, Skrabski Fruzsinának, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítójának, aki kedden maga osztotta meg teóriáját a kegyelmi döntésről a Facebook-oldalán. Skrabski egyfajta „titkosszolgálati akciót” igyekezett sejtetni a háttérben. Szerinte a 2006-os zavargásokért elítélteknek adott kegyelmek „nem tetszettek a titkosszolgálat-rendőrség-ügyészség-bíróság maffiának”, így elképzelhető, hogy egy „nem kellőképpen informatív anyag” került a köztársasági elnök elé a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyéről, akit ezzel akarhattak nehéz helyzetbe hozni.

Skrabski állítása szerint fenyegetéssel, hamis információkkal és lejáratással igyekeztek őt is leállítani, amikor Budaházy Györgyék kegyelméért lobbizott, és hamis információkkal próbálták Novák Katalint is rávenni, hogy ne adjon kegyelmet az egykori Hunnia Mozgalom terrorizmusért elítélt vezetőjének.

„Másrészt azt is el tudom képzelni, hogy megint egy koncepciós perről van szó, sajnos sok ilyen van büntetőügyekben, és erről is lehet tudomása az elnöknek” – folytatta a teóriáját Skrabski, aki azt sem zárja ki, hogy minden csak hazugság volt. „Egy biztos: Novák Katalin az egyik legtisztességesebb ember az országban, nagyon bátor és népszerű, a tisztességtelenek ezért meg szeretnének tőle szabadulni, de sokan vagyunk mellette, akik békés és szabad Magyarországot szeretnének.”

Novák Katalin: Minden kegyelmi döntés megosztó

Az elmúlt napokban folyamatosan kerestük Novák Katalint és a kormány tagjait is, hogy a kegyelmi döntésről kérdezzük. A köztársasági elnök egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón csak röviden reagált az ATV kérdésére, de a döntés hátteréről nem mondott konkrétumokat.

„Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is.”

Arról is beszélt, hogy a jogszabályok szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. „Ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek a kérdések megválaszolatlanok maradnak.” Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van egyébként a világ legtöbb országában is.

„Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk a tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni” – fogalmazott Novák.

„Tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök döntését”

– a kormány nevében eddig egyedül Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reagált az ügyre a sopronbánfalvai kihelyezett kormányülésen a Hvg.hu kérdésére.

„A kegyelmezési jog kizárólag az államfőt illeti meg, függetlenül attól, hogy külön-külön egyetértünk-e vele, vagy sem” – írta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedd este Facebookon, majd a baloldalra mutogatott. „Az a baloldal nagyon mélyen hallgasson, amelyik nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt 2021-ben, amelyik nem támogatta, hogy a legsúlyosabb büntetést kapják a pedofilbűnözők, amelyik ellenezte a kereshető pedofil-nyilvántartást, és amelyik érvénytelenné akarta tenni a gyermekvédelmi népszavazást.”

Az ellenzéki pártok mindeközben a köztársasági elnök lemondását követelik. A DK és az MSZP megfosztási eljárást indít Novák ellen, előbbi az államfő lemondását követelve aláírásgyűjtést is indított. A Momentum tüntetést szervez péntek estére a Sándor-palota elé, a Párbeszéd pedig törvénymódosításban írná elő, hogy a kegyelmi döntések indoklását a jövőben kötelezően nyilvánosságra kelljen hozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!