Orbán Balázs: Ha van módosítási szándék, akkor lehet beszélni a kegyelmi ügyek nyilvánossá tételéről

2024. február 6. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök döntését” – mondta Orbán Balázs a kihelyezett kormányülés helyszínén, Sopronbánfalván a Hvg újságírójának. A lap riportere azt kérdezte a miniszterelnök politikai igazgatójától, helyes döntésnek tartja-e, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, K. Endrének a kegyelmét.

Orbán Balázs szerint ez egy jogi mérlegelési kérdés. „Furcsának tartom azt a politikai balhét, amit főleg azok csinálnak, akik egyébként az általunk beterjesztett pedofilok ellen javasolt törvénymódosítást leszavazták” – tette hozzá.

Hasonlókat fogalmazott meg Kocsis Máté is a Facebook-oldalán. A Fidesz frakcióvezetője azt írta: „Az a baloldal, nagyon mélyen hallgasson, amelyik nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt 2021-ben, amelyik nem támogatta, hogy a legsúlyosabb büntetést kapják a pedofilbűnözők, amelyik ellenezte a kereshető pedofilnyilvántartást és amelyik érvénytelenné akarta tenni a gyermekvédelmi népszavazást.”

Orbán Balázst kérdezték azokról az ellenzéki törvénymódosítási javaslatokról, amiknek az a célja, hogy a jövőben legyenek nyilvánosak az elnöki kegyelmek indoklása, illetve hogy pedofilok segítőinek ne lehessen kegyelmet adni.

„Ez egy több mint 30 éves alkotmányos eljárás, de ha erre van módosítási szándék, akkor érdemes felülvizsgálni és beszélni róla.

Mindez azonban attól is függ, összefér-e a magyar alkotmányos berendezkedéssel, amiben már nem vagyok biztos” – mondta a politikai igazgató.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!