Kicsoda K. Endre, aki egy pedofil bűncselekményt próbált eltussolni, mégis kegyelmet kapott?

Legfontosabb

2024. február 6. – 07:01

Kicsoda K. Endre, aki egy pedofil bűncselekményt próbált eltussolni, mégis kegyelmet kapott?
Novák Katalin gyerekekkel beszélget Kékcsén 2023. április 13-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Napok óta azt találgatja a közvélemény, hogy a pápalátogatás ürügyén miért adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. Az ellenzék már fideszes pedofillobbiról beszél, és Novák lemondását követeli, miután a sajtóban megjelent, hogy a kényszerítésért jogerősen három év négy hónap börtönre ítélt K. Endrének fideszes kapcsolatai lehettek. Ezt sugallta szombati Facebook-posztjában Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője is, aki szerint az igazgatóhelyettes ezért kaphatott kegyelmet.

Hétfőn pedig Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője már Varga Judit lemondását követelte a Fidesz EP-listájának éléről. Varga felelőssége azért merült fel, mert bár Novák határozott a kegyelemről, a kérelmet miniszerként Varga terjesztette fel, és az érvényességéhez az ő ellenjegyzése is kellett. A vonatkozó törvény előírásai szerint a kérelmet – illetve az ügy ezen szakaszában már kegyelmi kezdeményezést – az igazságügyi miniszter terjeszti fel a köztársasági elnöknek, „akkor is [...], ha a kegyelem gyakorlása iránt nem tesz előterjesztést”. Kerestük Varga Juditot, többek között azzal, hogy tett-e előterjesztést a kegyelemre.

Rendszerváltás utáni történelmünkben nem precedens nélküli, hogy az igazságügyi miniszter ne ellenjegyezze az elnöki kegyelmet, de csak egyszer fordult elő. Dávid Ibolya, az első Orbán-kormány igazságügyi minisztere nem ellenjegyezte Göncz Árpád kegyelmi határozatát, Kunos Péter bankárnak le is kellett töltenie büntetését. Vargát arról is kérdeztük, hogy miért ellenjegyezte a köztársasági elnök kegyelmi határozatát. A Sándor-palota korábban annyit közölt, hogy „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség”, de konkrét kegyelmi ügyekről nem adhatnak felvilágosítást. Az LMP és a Párbeszéd-Zöldek is törvénymódosítással akarja elérni, hogy a jövőben nyilvánosak legyen a kegyelmi döntések és azok indoklásai.

Összeszedtük, mit lehet tudni K. Endréről, és mennyi alapja lehet a fideszes kapcsolatokról szóló híreknek.

Orbán testvérének egyesülete tartott birkózóedzéseket a gyermekotthonban

A legerősebb fideszes szálnak az tűnik, hogy 2015-től Orbán Viktor testvérének birkózóegyesülete tartott edzéseket a bicskei gyermekotthonban. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság oldalán megjelent beszámoló szerint a NIKÉ SE a Birokra Magyar! elnevezésű program nyomán jött létre 2009-ben. A miniszterelnök testvére, Orbán Győző volt az egyik alapító, akinek a Borsod Megyei Birkózószövetségben is volt tisztsége akkoriban. Az előbb említett program a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyerekek számára biztosított sportolási lehetőséget. A NIKÉ SE is ezen keresztül került kapcsolatba a bicskei intézménnyel.

Nem találtunk arra utaló információkat, hogy K. Endrének különösebb szerepe lett volna az együttműködésben, azon túl, hogy ő felügyelte az edzések lebonyolítását a gyermekotthonban. „K. Endre szakmai egységvezető, igazgatóhelyettes, pszichológus, illetve testnevelő kollégám a mentora ennek a területnek, ő segíti hétről hétre az edzések zökkenőmentes lebonyolítását” – ezt maga az igazgató nyilatkozta. A bicskein kívül további hat gyermekotthonban volt jelen az Orbán Győző-féle birkózóegyesület, amely a Direkt36 szerint később beolvadt a Budapesti Honvéd Sportegyesületbe.

Az igazgatóhelyettes többször feltűnt a felcsúti Puskás Akadémiánál: egy alkalommal a bicskei gyermekotthon diákjait kísérte el a RealTanoda elnevezésű szociális és sportprogram egyik eseményére, máskor pedig a program vezetőjével és a budapesti József Attila Színház igazgatójával, a jobboldallal nyíltan szimpatizáló Nemcsák Károllyal találkozott, hogy a lehetséges együttműködésről beszélgessenek.

Elsőre hangzatosnak tűnhet, hogy a pedofil igazgatót fedező K. Endre megfordult Orbán Viktor szülőfalujában, de ez sem bizonyítja, hogy kiterjedt fideszes kapcsolatrendszere lett volna. A RealTanoda program 2011-ben indult a Real Madrid és a Puskás Akadémia együttműködésében, tehát nem a volt igazgatóhelyettes kezdeményezéséről van szó. A bicskei gyermekotthon pedig csak egy volt a programban részt vevő iskolák és gyermekotthonok közül.

2016-ban, de még az ügy kipattanása előtt Bicskén tartották a gyermekotthonok sportértekezletét, ahol az igazgatóhelyettes is beszédet mondott. A rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori helyettes államtitkára, a többszörös világbajnok és olimpiai bronzérmes kenus Kozmann György is jelen volt. Fotó is van arról, ahogy a helyettes államtitkár K. Endrét hallgatja. Persze nincs abban semmi rendkívüli, hogy egy sporttémájú rendezvényre az illetékes minisztérium elküldi egyik államtitkárát. Ráadásul Kozmann György akkor sem számított első vonalbeli fideszes politikusnak.

Ha valamire, a fentiek inkább arra utalnak, hogy a sport milyen központi szerepet játszott K. életében. A 444 szerint 1994-től a Nevelőotthonok Diáksport Egyesületén keresztül K. Endre szervezte az országos gyermekvédelmi sporttalálkozókat, és a szomszédos országok intézményeivel is kapcsolatban volt. Az egyik ilyen találkozón a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány is részt vett, meghívásukat „a Kárpát-medencei »nemzeti összetartozás« jegyében” tartotta fontosnak K. Endre.

Különös egybeesés, hogy Böjte alapítványának egyik dolgozóját tavaly ítélték el, amiért éveken keresztül szexuálisan és fizikailag bántalmazta a rábízott gyerekeket, később pedig azzal állt a nyilvánosság elé egy nő, hogy 15 éves korában szexuális erőszakot követett el ellene az egyik gyermekotthon nevelője. De ez inkább azt mutatja, hogy mennyire kiszolgáltatottak az ezekben az intézményekben nevelkedő gyerekek.

K. Endre előéletéről a legtöbbet a Magyar NemzetNovák Katalin (és Varga Judit) döntését mentegető névtelen cikkéből tudhattuk meg. A férfi erdélyi családból származik, az anyja jelenleg is Erdélyben él. Végzettségét tekintve testnevelő tanár, fejlesztőpedagógus, síoktató, és több edzői diplomája van. Rendszeresen szervezett a gyerekeknek sportversenyeket, sítáborokat. „Minden munkahelyén tisztelet övezte, a szaktudását elismerték, a tanítványai szerették” – tudtuk meg a kormánypárti laptól. A családja azonban nem mindig nézte ezt jó szemmel. No nem azért, mert falazott a felettesének, aki kiszolgáltatott, nehéz sorsú gyerekeket zaklatott szexuálisan. Hanem mert még a szabadidejét is munkájának és a gyerekeknek szentelte.

A Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap 2015-ös riportjában is feltűnik K. Endre mint a szerző régi jó barátja. A cikk szerint a férfi a székelyföldi Zabolán született, több mint 25 éve él Magyarországon, és pszichológus végzettsége is van. „A zabolai gyökerű K. Endre – nekem Endrecske – negyedszázada helyi értelmiségi. Munkahelyén, a terjedelmes angolparkkal övezett történelmi Batthyány-kastélyban, a Kossuth Zsuzsa nevét viselő államilag gondozott gyermekotthonban fogadott régi ismerősként, barátként. Testnevelő tanárként és ELTE-végzett pszichológusként, mint nevelési igazgató teljes értékű tevékenységével bizonyítja, hogy a székely ember munkájának bárhol hasznos hozadéka lehet.”

A bántalmazott gyerekek ügyvédje is csak találgat

Megkérdeztük az igazgató egyik áldozatát, aki több társával együtt először számolt be a szexuális zaklatásokról, hogy lehetettek-e magas rangú kormányzati kapcsolatai K. Endrének. Pop Mert azt mondta, hogy erre neki nem sok rálátása volt akkoriban. Államtitkárok vagy intézményvezetők hivatalos látogatások, például rendezvények vagy ellenőrzések alkalmával fordultak meg a bicskei gyermekotthonban.

„Nekünk akkoriban minden öltönyös-kosztümös vendég egyforma volt. A bicskei gyámhivatal vezetőit ismertük, de mást nem nagyon” – mondta. Pop Mert szerint teljesen mindegy, kinek a közbenjárására kapott kegyelmet K. Endre. Sokkal erősebb benne a csalódás, amit az okozott, hogy évekkel a jogerős ítélet után Novák Katalin egy tollvonással lerombolta mindazt, amit addig elértek. „Fogalma sincs, hogy mennyi értelmetlen fájdalom van emögött.” Az RTL Híradónak azt mondta, Novák Katalinnak azt üzenné, hogy „szégyellje magát”.

A bántalmazott fiatalokat képviselő Gál András ügyvéd is csak találgat, hogy miért kaphatott kegyelmet K. Endre. Szerinte az állam igyekszik kesztyűs kézzel bánni a vallási szervezetekben aktív vádlottakkal, és a bicskei ügy vádlottai is ilyenek vagy ilyennek tüntették fel magukat. Ennek némileg ellentmond, hogy a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon nem egyházi intézmény, a bántalmazások idején a fővárosi önkormányzat volt a fenntartó.

Beszéltünk több emberrel is, akik jól ismerik Bicskét és az ottani viszonyokat. Tőlük sem kaptunk olyan információkat, amelyek azt bizonyították volna, hogy az egykori igazgatóhelyettesnek komoly fideszes kapcsolatai lennének.

Mindezek fényében még inkább érthetetlen, miért volt annyira fontos Novák Katalinnak, hogy kegyelmet adjon K. Endrének. A terrorizmusért jogerősen elítélt Budaházy Györgynek adott kegyelmet politikailag meg lehetett magyarázni azzal, hogy a Fidesz így próbál népszerűséget szerezni a szélsőjobboldali szavazók körében. A pedofil bűncselekményeket eltussoló igazgatóhelyettes esetében nem látszik ilyen politikai cél vagy érdek. Novák Katalin döntése szembemegy a Fidesz egyik legfontosabb politikai üzenetével, miszerint a gyerekek védelme mindennél fontosabb. Erre húzták fel a pedofilellenesnek mondott, a gyakorlatban az LMBTQI-embereket megbélyegző törvény kommunikációját is, és az EU ellen vívott élet-halál harcban is rendszeresen előkerül a gyermekvédelem mint jelszó.

Tesitanárként dolgozott tovább, miután kirobbant a botrány

Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthont 26 éven át vezető igazgató 2004–16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. Erről 2016-ban több egykori áldozat is nyilvánosan vallott. Az igazgató és az igazgatóhelyettes ellen egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat. A vádirat szerint az igazgató különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott, tőle erősen függő fiúkat orális szexre.

Az egyik gyerek 2016 szeptemberében jelezte a gyermekvédelmi gyámjának, hogy az igazgató szexuálisan zaklatta. A gyám azonnal kiemelte a gyereket az intézményből, és jelentést tett az esetről, ami után az igazgatót azonnal felmentették a munkavégzés alól. Az igazgató ekkor felkereste a gyerek unokatestvérét, aki szintén a gyermekotthonban lakott, és meggyőzte, hogy „szöktesse vissza” a gyereket az otthonba. A gyerek az unokatestvérével vissza is ment, ahol az akkor már felfüggesztett igazgató közölte vele, hogy ha továbbra is együtt akar élni az unokatestvérével (a legközelebbi rokonával), akkor vissza kell vonnia a terhelő vallomását. Az igazgató berendelte az igazgatóhelyettest, és megkérte, hogy írja meg a gyerek nevében a vallomást, és írassa alá vele.

Az igazgatóhelyettes ennek – annak ellenére, hogy tudott arról, hogy mivel vádolták meg az igazgatót – eleget is tett. A papírra azt írta:

„Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

Ezt a hamis vallomást a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel. Kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték. Az igazgató nyolc évet kapott.

Az, hogy jelenleg mivel foglalkozik az elnöki kegyelemben részesített K. Endre, nem tudjuk. Az RTL Híradó 2018-ban arról számolt be, hogy az ügy kirobbanása után a férfi egy bicskei általános iskolában helyezkedett el testnevelő tanárként. A tankerület csak azután rúgta ki, hogy az RTL rákérdezett, miért dolgozhat tanárként egy iskolában, miközben vesztegetéssel és kényszerítéssel vádolják. A Magyar Nemzet szerint a 2019-es első fokú ítélet után segédmunkásként helyezkedett el, a Covid miatt azonban elveszítette a munkáját. Úgy tudjuk, hogy K. Endrének Bicskén van háza, de mostanában nem látták a városban. Elvileg nincs akadálya, hogy újból tanárként dolgozzon, mivel nemcsak a börtönbüntetéséből hátralévő pár hónapot engedték el neki az elnöki kegyelemmel, hanem a foglalkozásától és a közügyektől való eltiltását is törölték, és priusza sem lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!