Novák Katalin a bicskei gyerekotthon pedofil vezetőjét védő bűntárs felmentése után: Pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem

2024. február 2. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

„Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség” – válaszolta a Telex kérdésére a Sándor Palota, miután pénteken kiderült, Novák Katalin tavaly április 27-én megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki arra kényszerítette az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket, hogy vonja vissza a vallomását.

„Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni” – írta a Sándor Palota.

A Telex nem arra kérdezett rá, hogy a pedofil intézményvezető kapott-e elnöki kegyelmet, hanem arra, hogy az intézményvezetőt fedező, kényszerítésért elítélt igazgatóhelyettes miért kapott. Erre nem kaptunk választ a köztársasági elnök hivatalától.

V. János, a bicskei gyermekotthont 26 éven át vezető igazgató 2004–16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. Erről 2016-ban több egykori áldozat is nyilvánosan vallott. Miután az egyik visszaélésre fény derült, az akkori igazgató az igazgatóhelyettes segítségével próbálta rávenni az érintett gyereket, hogy vonja vissza a rá nézve terhelő vallomását.

Az igazgatóhelyettes annak ellenére segített a vallomás kikényszerítésében, hogy tudott arról, hogy mivel vádolták meg az igazgatót. A vallomás visszavonását meg is fogalmazta a gyerek helyett, azt írta:

„Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

Ezt a hamis vallomást a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel. Kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték. Az igazgató nyolc évet kapott.

A 444 írta meg, hogy a Kúria tavaly szeptemberi határozatából kiderült: Novák Katalin tavaly április 27-én – a pápalátogatás alkalmából – az igazgatóhelyettest elnöki kegyelemben részesítette.

A kegyelem értelmében a büntetés hátralévő részének végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztették, emellett a foglalkozástól eltiltást, a közügyektől eltiltást is elengedték, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól is mentesítették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!