Az LMP is törvénymódosítást kezdeményez a pedofil ügy miatt

2024. február 6. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMP törvénymódosítást is kezdeményez a Parlamentben az Igazságügyi Minisztériumnak már megküldött közérdekű adatigénylésen túl „Novák Katalin újabb botrányos, pedofilbűncselekményekben részt vevő elítéltet felmentő kegyelmi döntése után” – áll a párt közleményében.

A törvénymódosításuk értelmében nagykorú elkövető esetében mindig nyilvánosnak kell lennie a kegyelem tényének. Továbbá számos kiemelt bűncselekményi körben – így többek között: élet elleni, szexuális, gyermekek sérelmére elkövetett, emberiesség elleni, közbizalom elleni bűncselekmények –

a kegyelem megadása esetén a határozatnak a miniszteri előterjesztési indokolással együtt nyilvánosnak kell lennie, ahogyan az eljárási kegyelmi döntéseknél is, ha azokat jóváhagyta az államfő

– írja Süveg Anna, az LMP szóvivője.

„Bízunk benne, hogy az Országgyűlés képviselői nem Novák Katalin államfőt, Varga Judit bukott igazságügyi minisztert vagy – talán ami ennél is súlyosabb – a pedofil bűncselekményben részt vevő elítéltet fogják védeni, és megszavazzák az LMP javaslatát” – zárul a közlemény.

Az LMP hétfőn jelentette be, hogy kikérik azokat a dokumentációkat, amelyek alapján Novák Katalin köztársasági elnök úgy döntött, kegyelmet ad a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki fedezte a pedofil exigazgatót. A Demokratikus Koalíció megfosztási eljárást kezdeményez Novák ellen.

Hétfőn egyébként a Mi Hazánk is bejelentette, hogy az ügy miatt törvénymódosítást kezdeményeznek. A párt alelnöke, Dúró Dóra szerint Novák Katalin a kegyelemmel „az áldozatok ellen foglalt állást, és kinyilvánította, hogy pártolja a bűnelkövetést”.

„Mondjon le a pedofilsimogató Novák Katalin!” – aláírásgyűjtést indított a Demokratikus Koalíció az államfő lemondását követelve kedden. Az online petíció szerint Novák Katalin méltatlanná vált az államfői tisztség betöltésére, miután elnöki kegyelmet adott egy elítélt bűnözőnek, aki pedofil bűncselekmények eltussolásában segédkezett – írja közleményében Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője. Magyarország köztársasági elnöke nem élhet vissza erkölcstelen módon az államfői hatalmával, hogy felmentsen a börtönbüntetés alól az Orbán-családdal és a Fidesszel kiváló kapcsolatokat ápoló, pedofilsegítő bűnözőt” – olvasható a közleményben.

Ebben a cikkünkben azt járjuk körül, hogy kicsoda K. Endre, aki egy pedofil bűncselekményt próbált eltussolni, mégis kegyelmet kapott. Összeszedtük, mit lehet tudni róla és mennyi alapja lehet a fideszes kapcsolatokról szóló híreknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!