Archivum

RSS

Bullying: Egy darabig az áldozat tűr, tűr, aztán robban

Nincs fenyegetőzés igazgatói intővel vagy kicsapással, a bántalmazó pedig nem büntetést kap, hanem lehetőséget, hogy az általa okozott érzelmi károkat jóvátegye. Nem Skandináviában néztük meg, hogy kezelik a bullyingot, hanem Zuglóban, egy lakótelepi általános iskolában.

Baltáktól és beépítésektől féltik szeretett tavukat a hévíziek

Több hónapos huzavona után most úgy tűnik, nyugvópontra ért az ügy, és a városban épülő ötcsillagos hotel melletti terület is védett lápterület marad.

A belügyminiszter szerint azért van rendőrhiány, mert jól megy a gazdaság

Pintér azt mondta, hogy az oktatásban elsősorban a gyerekek, az egészségügyben a betegek érdekeit kell figyelembe venni, utóbbi ágazatnak átszervezéseket ígért, és leszögezte azt is, hogy csendőrségre nincs szükség.

Elaludt az utcán egy bebulizott japán férfi, és mire felébredt, ellopták tőle városa lakóinak érzékeny adatait

Csupán 465 177 ember nevét, születési dátumát, címét és más érzékeny adatait tartalmazta az eltűnt pendrive.

A FINA szerint már nyolc Covid-eset volt a budapesti úszó-vb-n, a pénteki éremesélyes visszalépett

Az ausztrál Lani Pallister pozitív koronavírusteszt miatt marad le a gyorsúszás döntőjéről. A személyzettel együtt 8-nál is több lehet a covidosok száma a vb-n.

Közel háromezer járatát törli a Lufthansa a nyáron

A korábban bejelentett törlésekkel együtt nagyjából 3000 németországi és európai járat esik ki. Az intézkedés a hagyományos nyaraló célállomásokat nem érinti.

Új közös klippel jött ki Eminem és Snoop Dogg

A videóban mindkét rapper feltűnik, erős benne a képregényesztétika, amelyben Snoop Doggot és Eminemet időnként a majmos NFT-ik testesítik meg.

A kutyák orrlenyomata épp olyan egyedi, mint az emberi ujjlenyomat – de mit kezdhetünk vele?

Nincs két egyforma kutyaorrlenyomat, ami remek hír, főleg, ha, mondjuk, az elveszett kutyák beazonosításában egyszer majd hasznát is tudjuk venni.

Bullying: nem gonosz a gyerek, csak rossz stratégiát választott

Megalázás, csúfolódás, kiközösítés, fizikai erőszak – van olyan gyerek, aki éveket tölt el úgy az iskolában, hogy egy másik gyerek áldozata, miközben kortársai az egészet végignézik. Interjúnkban az iskolai kortárs bántalmazás, azaz a bullying természetét tárjuk fel a megelőzés fontosságától az iskola és a szülők szerepéig.

The German ultra-hiker whose favourite trail is in Hungary

She has walked almost 60 thousand kilometres. Christine Thürmer hikes extreme distances all over the world, and she is crazy about Hungary and recommends her favourite Hungarian hiking trail to everyone.

Egyévesek a budapesti méhlegelők: megsokszorozódott az élővilág, és egy hódcsalád is megjelent

Nagy meglepetések nőttek ki a földből: az egyik békén hagyott helyszínen megjelent egy fokozottan védett virág, a másikra hódok költöztek, a Rákóczi híd pesti hídfőjénél fekvő rézsűnek pedig a botanikusok is a csodájára járnak. Parlagfűinvázió és szmogos méz nem lesz, de még pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy a mintaterületek ne gazra, hanem egy Monet-festményre emlékeztessenek.

A nyolcvanas években a nyár még arról szólt, hogy nem szólt semmiről

Bandázva, madárfüttyben semmit tenni vagy bringázni, miközben ki tudja, hogy épp szerda van vagy hétfő – volt a gulyásszocializmus álmos nyaraiban néhány apróság, amelyek a szociológus szerint a jelenben is túlélhetőbbé tennék a végtelen vakációt. És itt most nem a Donald rágóra gondolunk.

Drágítanák az alkoholt és legalizálnák a kannabiszt a német pszichoterapeuták

Az alkohol veszélyesebb, mint a kannabisz, de a kannabisz sem ártalmatlan. Ezért mindkettőt szabályozottan és csak 18 éves kor felett tennék hozzáférhetővé.

Meghalt Quitt László, Pintér Béla társulatának egyik színésze

Gyors lefolyású, súlyos betegség után pénteken hunyt el. Majdnem húsz éven át volt a társulat tagja.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy férfi egy leszbikus pár bántalmazásáért

Szidalmazta, ócsárolta és lökdöste a leszbikus párt az Andrássy úton, majd nyolc hónappal később egy év nyolc hónap börtönbüntetést kapott, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette a bíróság.

Hajdúszoboszló érintése és hét ország illegális átrepülése után végül Bulgáriában landolt a litván kisrepülő

A motor még meleg volt, az utasoknak csak a hűlt helyét találták a kiérkező rendőrök. Ha elfogják őket, akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Két újabb majomhimlős beteget találtak Magyarországon

Egy 35 éves, Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak vannak a betegségre utaló, enyhe tüneteik. Otthon vannak, elkülönítve.

Megerősödve jött ki a járványidőszakból a Magyar Posta

A 2021-es évről készült beszámolójuk szerint csökkent az eladósodottsági mutatójuk is.

Influenszer Insta-anyák pasztellszínű csodavilága lett Orbán Ráhel bababoltja

Létező piaci szegmensbe lépett be Orbán Ráhel gyerekboltja, ami igényes, szép babavilág, de közben lehetetlen elvonatkoztatni attól, hogy kié. A tökéletes, műanyag- és szálkamentes gyerekkor találkozása a NER-rel.

Retteg a munkahelyén? Lehet, hogy fóbiája van!

Ha legközelebb a főnöke felelősségre vonja a lustasága miatt, érvelhet azzal, hogy ergofóbiás, azaz krónikus félelmet érez a munkája iránt. De ez a magyarázat csak akkor ér, ha tényleg nem megrögzött munkakerülő.

Szép a 250 éves Füvészkert, csak jót tenne neki egy kis frissítés

A kert továbbra is csodás, az ünnepi sorozat záróeseménye izgalmas, pszichedelikus és szép, csak az infrastruktúrára és a kastélyra férne rá egy kis tavaszi megújulás.

Az állam meg akarja vonni egy gyógyszer támogatását, akadályozzátok meg!

Egy jó társasjáték talán nem tudja úgy megváltoztatni az ember életét, mint egy jó könyv, de elláthatja olyan tudással, amivel tehet a körülötte folyó ügyekért, és az érdekeit is jobban tudja képviselni.

Pár órára bárki besétálhatott a Sándor-palotába. Novák Katalin is ezt tette

Szimbolikus gesztusnak szánták szombaton, Novák Katalin beiktatásának napján a Sándor-palota megnyitását. Az épület előtt kígyózott a sor, bent egy kastélymúzeum jellegű, múltidéző pompa várt a legkitartóbbakra. Aztán befutott hivatalába az új köztársasági elnök is.

Hatalmasat mulatott Budapest a két világháború között – legalábbis az art deco reklámplakátok szerint

Lerövidültek a ruhák, berobbant a testkultúra, a nők cigarettáztak, bulikba, fürdőkbe jártak – lenyűgöző képek kerültek a húszas évek pesti utcájáról a kétezerhúszas évek múzeumába.

Nem véletlen, hogy a háború kitörése óta ugyanolyan pólóban látjuk Zelenszkijt

Feltehetően nem semmisültek meg a zakói, az olívazöld póló sokkal inkább egy politikai állásfoglalás, amivel az ukrán vezető a népének és a nagyvilágnak üzen – alighanem valami egészen mást, mint amit Putyin az ötmilliós kabátjával.

Felébredt a magyarokban a segítségnyújtási kedv, és ez lehetőség arra, hogy a gyerekek átéljék, jó dolog érdek nélkül adni

Az orosz–ukrán konfliktus kezdetén sokan írtak arról, hogyan beszéljünk a gyerekekkel a háborúról; mostanra már inkább az a kérdés, hogyan vonódhat be egy gyerek úgy a segítségnyújtásba, hogy utána ne szorongjon. És persze hogy átélje, milyen jó dolog a karitatív munka.

Véget ért a Telex menzasorozata: összeszedtük, mi a gond az iskolai menzával, és hogyan lehetne jobb

Ami gond, annak a legtöbbször a pénzhez van köze; ami jó, annak pedig a tenni akaráshoz. Tíz pontban mutatjuk be három hónapos menzasorozatunk legfontosabb tanulságait.

Mit kezd magával Hévíz az oroszok nélkül?

Hévíz a járvány miatt gyakorlatilag fél évre bezárt, aztán kinyitott, és amikor már kezdett visszatérni a régi normalitás, kitört az orosz–ukrán háború. Megnéztük, hogy éli meg ezt a helyzetet egy olyan város, ahol szinte mindenki a turizmusból él, amiben az orosz vendégek kulcsszereplők.

Hogyan lehet egy iskolai menza igazán jó? Lehet egyáltalán?

A válasz mindenképpen igen. Csak pénz kell hozzá, jó nyersanyagok, meg az, hogy bevonják a gyerekeket az ételek alakításába. Egy ingyenes és egy fizetős iskola jó hírű menzáit néztük meg közelről az ország két pontján, és meglepő hasonlóságokkal találkoztunk.

Már mennének oviba és iskolába az ukrán gyerekek, de hogyan?

Az egyik kulcs a menedékes státusz kérelmezése. Csak annak kell igyekeznie, aki hamarosan betölti a 16-ot, mert onnantól már az iskolaigazgatón és az intézmény kapacitásán múlik a középiskolai pályafutása.