Vincze Barbara

RSS

Iránban olyan erős státusszimbólum az orrtapasz, mint nálunk egy BMW

Iráni nők tízezrei operáltatják át az orrukat évtizedek óta, majd büszkén és a lehető legtovább hordják az orrplasztika nyomát fedő ragtapaszt az orrnyergükön. Bonyolult és furcsa szokásnak tűnik, de perzsa szemszögből teljesen érthető.

Lehet-e egyszerre vegán és egészséges egy gyerek?

Megosztó téma, és sokakban indulatokat szül, pedig a jelek szerint tudatos odafigyeléssel, az üres táplálékok kerülésével, néhány vitaminnal bármelyik étrend lehet egészséges. És a gyári hús tésztával nem biztos, hogy sokkal jobb, mint egy spenótos, banános, mogyoróvajas turmix, ám olyan vegán étrendet is össze lehet állítani, ami nem feltétlenül egészséges. Na de mit kell tenni, ha a vegán gyerek elé a nagyi odaáll egy friss kacsasülttel?

Hogyan lehet együtt karácsonyozni olyan családtaggal, aki be van oltva / megingathatatlan oltásellenes / nem hisz a vírusban / retteg a vírustól?

Előzetesen megbeszélt szabályok, a hittérítés és a minősítés mellőzése – tippek a második covidkarácsony viszonylag békés és stresszmentes megéléséhez. Na de mi van, ha a nagypapa a karácsonyi vacsorán egyszer csak Gődényt kezdi el éltetni?

Olyan karácsonyi ajándékot adna, aminek van értelme és még jót is tesz vele? Adunk néhány tippet

Ha utálja a karácsonyi vásárlási őrületet, de szociálisan érzékeny, tudunk segíteni pár ötlettel. Ha innen választ ajándékot szeretteinek vagy önmagának, akkor vásárlásával fogyatékkal élőket és a munkaerőpiacról amúgy jó eséllyel kizárt embereket fog támogatni. Nem csak pénzzel, munkával is.

Picasso egykori múzsája 100 évesen is fest, és Budapesten állítja ki képeit

Ő volt az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót, könyvet írt róla, aztán leszámolt a múzsa imázzsal, és 80 éves korára maga is befutott festőként. Nemrég múlt százéves, és rekordáron kelnek el a művei. Françoise Gilot-t most egy budapesti galéria is ünnepli egy kiállítással.

Mint amikor a sci-fikben ott van valami félelmetes, hatalmas dolog az égen

Egyre több embert érint a klímaszorongás. De mit tegyünk, ha már a hétköznapjainkba is beszivárog a félelem és sötétnek látjuk a jövőt? Elég az, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet és komposztálunk vagy valami teljesen más a megoldás? Lehet a krízis esély valami jobbra? Fiatal klímaszorongókkal és pszichológusokkal beszélgettünk.

Tizedik évét kezdi a mindennapos testnevelés, megnéztük, milyen hatása volt

A felmérések felemás képet festenek: több területen fittebbek lettek a gyerekek, de akad visszaesés is. Bőven lenne még mit fejleszteni, ráadásul továbbra is túlsúlyos minden negyedik magyar iskolás. Viszont legalább megdőlt a puhány pestiek és életerős vidékiek mítosza. A teszteredmények mellett szülők és tanárok mondják el, hogy jött be nekik a mindennapos iskolai testnevelés.

Nem biztos, hogy apa necctrikóban, klottgatyában akarta mutogatni magát

Hogy kerültek napozó nők, halak, vitorlások a balatoni nyaralók betonvas kerítéseire? Úgy, hogy a friss nyaralótulajdonosok és a fusizó helyiek együtt megcsinálták okosba. Nagy közösségi gyűjtés indult a gulyásszocializmus balatoni retrókerítéseiről, és bár még sok a homályos részlet, az eddigi eredmények is lenyűgözők.

Még mindig kultikus Brazíliában a Pál utcai fiúk és fordítója is

Közel hetven éve jelent meg Brazíliában A Pál utcai fiúk. Azóta a regény, a fordítás és a fordító is kultikus státuszban van a dél-amerikai országban. Egy különleges magyar család különleges története a trópusokon.

Nemakarokbeleszólni: három anya, akik felrobbantották az Instagramot

Három anya, három hónap, egy sikertörténet. Pedig a Nemakarokbeleszólni Insta-oldal készítői csupán annyit tesznek, hogy kifigurázzák az instás mindennapokat, a kisgyerekes anyukák életébe kéretlenül belebeszélőket, az influenszer mamikat vagy épp a családok életét megkeserítő döntéshozókat.

Jó dolgok is történtek 2020-ban, csak főleg nem az emberekkel

Nehéz éven vagyunk túl, ugyanakkor 2020-ban is történtek jó dolgok szerte a világban. Rekordgyorsan fejlesztettek vakcinát, az elefántok száma is nőtt, és kiderült, hogy az internet valóban hasznos tud lenni, és akkor még a városi kertészkedésről nem is beszéltünk.