Az LMP kikéri azokat dokumentumokat, amik alapján Novák úgy döntött, hogy kegyelmet ad a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének

2024. február 5. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMP hétfői online sajtótájékoztatóján a párt szóvivője, Süveg Anna bejelentette, hogy kikérik azokat a dokumentációkat, amelyek alapján Novák Katalin köztársasági elnök úgy döntött, kegyelmet ad a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki fedezte a pedofil exigazgatót. A Demokratikus Koalíció megfosztási eljárást kezdeményez Novák ellen, míg a Mi Hazánk Mozgalom pedig törvénymódosítást.

„A bicskei gyermekotthon ügye önmagában mélységesen felháborító, de a köztársasági elnök tudott rajta csavarni egyet, és még gusztustalanabbá tenni ezt az egészet. Megnyugtató magyarázat megint nincs, csak az államfői hivatal adott ki gyorsan egy veszteségminimalizáló közleményt arról, hogy ők bizony elítélik a pedofíliát” – magyarázta Süveg Anna.

Az LMP álláspontja szerint az egyetlen helyes dolog, amit Novák Katalin tehet most, hogy visszavonja ezt a gyalázatos döntést. „De nem fogja, nem olyan önálló szereplő ő a Nemzeti Együttműködés Rendszerében” – tette hozzá Süveg Anna, aki az LMP nevében azt javasolja Nováknak, hogy legalább tisztelje meg a közvéleményt azzal, hogy kiadja a kegyelmi döntés okait. „Ahogy a Budaházy-ügyben, újfent

kikérjük a kegyelmi döntés alapjául szolgáló dokumentációt, a döntést előkészítő anyagokat, valamint az igazságügyi miniszter előterjesztését. Továbbá elvárjuk Novák Katalintól, hogy nyilatkozzon személyesen, és indokolja meg a döntését”

– részletezte a párt szóvivője.

Süveg szerint a terrorcselekményekkel megvádolt Budaházy György ügyében – aki szintén elnöki kegyelmet kapott – megtagadták a dokumentációk kiadását. Remélik, hogy a bicskei gyermekotthon ügyében másképp döntenek majd. „A kegyelmi jog gyakorlása különleges, kizárólagos jogköre a mindenkori államfőnek. Novák Katalin immáron másodszor bizonyította, hogy ezzel a joggal nem él, hanem visszaél” – zárta a sajtótájékoztatót a szóvivő.

Frissítés 14.15-kor:

A Demokratikus Koalíció szintén Facebookon tett bejelentést. A párt frakciószóvivője Kálmán Olga azt mondta, megfosztási eljárást kezdeményeznek Novák Katalin ellen. Kálmán „pedofilsimogatónak” nevezte a köztársasági elnököt, amiért kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. „Megfosztási eljárást kezdeményezünk Novák Katalin ellen, mert méltatlanná vált a köztársasági elnöki posztra.” A szóvivő bejelentette, hogy a DK a mai napon elkezdi a képviselők ötödének aláírásának összegyűjtését, hogy elindulhasson az eljárás. „Egy pedofilsimogatónak nincs helye sem a legfőbb, sem más közjogi pozicióban” – zárta a sajtótájékoztatót Kálmán Olga.

„Novák Katalin ezzel a döntéssel az áldozatok ellen foglalt állást, és kinyilvánította, hogy pártolja a bűn elkövetést” – mondta egy Tiktokon megjelent videóbn Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom politikusa szerint nyilvánvaló, hogy a Fidesz erről nem fog tájékoztató plakátkampányt vagy nemzeti konzultációt indítani. „A Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen párt, amely pedofil bűnelkövetőkkel szemben zéró toleranciát hirdet. Éppen ezért törvénymódosítást kezdeményezünk azért, hogy gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében egyetlen érintett se kaphasson elnöki kegyelmet” – mondta Dúró.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!