Törvénymódosítást ad be a Párbeszéd, hogy a jövőben nyilvánosak legyenek az elnöki kegyelmek indoklásai

2024. február 5. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Törvénymódosítást nyújt be a Párbeszéd-Zöldek, hogy a jövőben nyilvános legyen, kinek és milyen indokkal ad kegyelmet a köztársasági elnök, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tordai Bence, a párt országgyűlési képviselője. A javaslat szerint a Magyar Közlönyben hoznák nyilvánosságra az elnöki kegyelemről szóló döntést és annak indoklását.

Tordai szerint Novák Katalin visszaélt az elnöki kegyelem intézményével, amikor kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, akit azért ítéltek el jogerősen, mert segíteni próbált a pedofil igazgatónak eltussolni molesztálási ügyét. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a köztársasági elnök engedett a „jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező pedofilhálózatnak” és döntésével elvesztette az emberek bizalmát.

Az LMP szintén hétfőn jelentette be, hogy kikérik azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Novák Katalin kegyelmet adott az elítélt igazgatóhelyettesnek. A DK pedig Ferenc pápához fordul, amiért a köztársasági elnök a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva 21 elítélt – többek között a terrorizmus miatt elítélt Budaházy György – büntetését engedte el.

Egyúttal úgynevezett megfosztási eljárást kezdeményeznek Novák Katalin ellen, amit az MSZP is támogat. „Nem lehet egy pedofilsimogató Magyarország legfőbb közjogi méltósága, nem képviselhet minket sem itthon, sem külföldön egy pedofilsimogató!” – írta közleményében a DK. Elképesztő cinizmus, az ő kutyájuk kölyke, visszaélés a kegyelmi joggal – a botrány kirobbanása után így reagáltak az ellenzéki pártok Novák döntésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!