Novák Katalin: Minden kegyelmi döntés megosztó

2024. február 6. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. A pedofilok elleni szigorú fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának bevezetésének én voltam az egyik leghangosabb élharcosa annak idején” – mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden az örmény elnökkel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ATV azon kérdésére, hogy a tavalyi pápalátogatás ürügyén miért adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat, érdemben nem válaszolt.

A köztársasági elnök azt mondta, van egy jogszabály-rendelkezés, amelynek tekintetében az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. „Ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek a kérdések megválaszolatlanok maradnak, ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van egyébként a világ legtöbb országában is.

Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk a tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni”

– mondta Novák Katalin, aki kiemelte, hogy három gyereket szült és nevelt föl, és mindig a magyar családok mellett áll.

„Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek – akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról – valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel a pedofíliával és a pedofil bűncselekmények elkövetőivel szemben, annak partnere vagyok most is, és partnere leszek a jövőben is” – tette hozzá.

Mi történt Bicskén?

V. János, a bicskei gyermekotthont 26 éven át vezető igazgató 2004–16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. Erről 2016-ban több egykori áldozat is nyilvánosan vallott. Az igazgató és az igazgatóhelyettes, K. Endre ellen egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat.

A vádirat szerint az igazgató különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott, tőle erősen függő fiúkat orális szexre.

Az egyik gyerek 2016 szeptemberében jelezte a gyermekvédelmi gyámjának, hogy az igazgató szexuálisan zaklatta. A gyám azonnal kiemelte a gyereket az intézményből, és jelentést tett az esetről, ami után az igazgatót azonnal felmentették a munkavégzés alól. Az igazgató ekkor felkereste a gyerek unokatestvérét, aki szintén a gyermekotthonban lakott, és meggyőzte, hogy „szöktesse vissza” a gyereket az otthonba.

A gyerek az unokatestvérével vissza is ment, ahol az akkor már felfüggesztett igazgató közölte vele, hogyha továbbra is együtt akar élni az unokatestvérével (a legközelebbi rokonával), akkor vissza kell vonnia a terhelő vallomását. Az igazgató berendelte az igazgatóhelyettest, és megkérte, hogy írja meg a gyerek nevében a vallomást, és írassa alá vele. Az igazgatóhelyettes ennek – annak ellenére, hogy tudott arról, hogy mivel vádolták meg az igazgatót – eleget is tett. A papírra azt írta:

„Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

Ezt a hamis vallomást a saját irodájában a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel. Kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték. Az igazgató nyolc évet kapott.

Harmadfokon is bűnös, mégsem kell letöltenie a büntetését

A kegyelem ténye talán nem is derült volna ki, ha az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan nem próbálkozik harmadfokon is megtámadni a börtönbüntetését. A Kúria eljárása ugyanis még zajlott, amikor meghozták a kegyelmi ítéletet, így az áprilisi döntés bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe:

„Időközben, 2023. április 27. napján a Köztársasági Elnök a kegyelmi kérelem elbírálásáról szóló KEH/2787-6/2023. számú határozatával a II. rendű terhelttel szemben a jelen ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 5 évi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből elengedte, valamint az ítélet vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette.”

A Kúria egyébként – az időközben megadott elnöki kegyelem ellenére – helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést. A kegyelemnek köszönhetően viszont így sem kell letöltenie azt az igazgatóhelyettesnek, és büntetett előélete sem lesz.

Az ellenzék lemondatná Novákot

Az ellenzék már fideszes pedofillobbiról beszél, és Novák lemondását követeli az ügy miatt. A sajtóban megjelent, hogy a kényszerítésért jogerősen három év négy hónap börtönre ítélt K. Endrének fideszes kapcsolatai lehettek. Ezt sugallta szombati Facebook-posztjában Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője is, aki szerint az igazgatóhelyettes ezért kaphatott kegyelmet.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője már Varga Judit lemondását követelte a Fidesz EP-listájának éléről. Varga felelőssége azért merült fel, mert bár Novák határozott a kegyelemről, a kérelmet miniszterként Varga terjesztette fel, és az érvényességéhez az ő ellenjegyzése is kellett.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!