Lackfi János is bejelentette a kilépését Novák Katalin tanácsadó testületéből

2024. február 8. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Kilép Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadó testületéből Lackfi János költő – jelentette be a művész csütörtök későn este Facebook-oldalán. Ebben azt írja: „Ez a döntés nem valaki mellett vagy ellen szól, az én ügyem és jogom. Nem szeretnék e tárgyban további vitát nyitni, sem szerepelni, mindent leírtam itt, amit mondani akartam.”

Novák Katalin munkáját egy 16 fős tanácsadói testület segíti. A kegyelemügy-botrány kirobbanása után őket több sajtótermék is megkereste, hogy reagáljanak Novák korábbi lépésére. Volt, aki megszólalt, mások nem, de Gundel Takács Gábor csütörtök délután bejelentette kilépését.

Lackfi János tehát a második a testületből. Döntéséről azt írta még: „Nem akartam a témához hozzászólni, a drámai távozásokat nem kedvelem. Viszont a gyűlölet-vihart sem szeretném tovább állni egy olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben, melyhez hangsúlyozottan semmi közöm.

Borzalmas minden pedofil-botrány, és a kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot. A közfelháborodás teljesen érthető, az viszont aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni, vagy csak jó troll módjára másoknak beszólogatni, saját fensőbbrendűségüket bebizonyítani.”

Korábban Lackfit mi is megkerestük, akkor ő megerősítette a Telexnek, hogy a tanácsadók véleményét sokkal általánosabb kérdésekben kéri ki a köztársasági elnök, amikor pár havonta találkoznak, a kegyelmi ügyek nem kerülnek ilyenkor szóba. A József Attila-díjas költő lapunknak azt mondta: ő nem ért az elnöki kegyelmekhez, és csak érintőlegesen követte a sajtóban K. Endre ügyét. „Ha nem ismerem, akkor milyen alapon mondjak véleményt?” Lackfi szerint végletesen polarizált a magyar közélet, és részben a közelgő választás miatt kap ekkora figyelmet az ügy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!