Már mérik is, hogy le kellene-e mondania Novák Katalinnak a kegyelmi döntés után

2024. február 8. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Telefonos közvélemény-kutatással mérik, hogy a K. Endrének adott köztársasági kegyelem ártott-e Novák Katalin államfő és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter népszerűségének, írja a HVG.

A lap szerint a Call Expresstől ezeket a kérdéseket tették fel telefonon az embereknek:

  • „Hallott-e arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének?”
  • „Hallott-e arról, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie a kegyelmi döntést?”
  • „Ön szerint Varga Judit igazságügyi miniszterként felelősnek tekinthető vagy nem az ügyben?”
  • „Egyetértene-e azzal, ha a parlament felülvizsgálná az elnöki kegyelem intézményét a gyerekek ellen elkövetett bűncselekmények esetén, mint amilyen a pedofília, és nem adna módot a kegyelemre?”
  • „A bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesét amiatt ítélték el, hogy tisztában volt azzal, hogy a volt igazgató több gyermeket is molesztált, illetve egy hamis tanúvallomás megírására kérte az egyik tanút. Ön szerint mit kellene tennie Novák Katalinnak?” Itt három lehetőség közül lehetett választani: lemondjon-e, felül kellene vizsgálnia a kegyelmet, vagy nem kellene csinálnia semmit?
  • Arra is kíváncsiak voltak, hogy kedvező vagy kedvezőtlen a véleménye a válaszadóknak Orbán Viktorról, Varga Juditról és Novák Katalinról.

A Call Expressről a Népszava azt írta korábban, hogy „közvélemény-kutatás címszó alatt a Fidesznek kedves sugalmazásokat terítettek névtelen operátorok”. Például azt kérdezték, hogy „támogatná-e az LMBTQ mellett kiálló Márki-Zay Pétert?”, vagy hogy „melyik szimpatikusabb önnek, a migránspárti Brüsszel vagy a határok sérthetetlenségét védő magyar kormány?”.

A közvélemény napok óta találgatja, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet a pápalátogatás ürügyén a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon egyik lakóját arra, hogy vonja vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomását.

A köztársasági elnököt és a kormány tagjait napok óta próbáljuk elérni, hogy a kegyelemről kérdezzük. Novák Katalin egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón csak annyit reagált, „undorodik a pedofíliától”, az ő elnöksége alatt nem lesz kegyelem a pedofiloknak, és a jogszabályok szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. Az ellenzéki pártok ezután elkezdték követelni a köztársasági elnök lemondását.

Orbán Viktor csütörtökön bejelentette, hogy a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújtott be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”. A miniszterelnök személyes meggyőződése, hogy „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”, és itt nincs helye jogászkodásnak, hanem egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!