Sándor-palota: Novák Katalin jó szívvel fogja aláírni Orbán alkotmánymódosítását

2024. február 8. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” – válaszolta a Sándor-palota a Telex megkeresésére.

Azután küldtünk kérdéseket Novák Katalinnak, hogy Orbán Viktor az államfő kegyelmi döntése után bejelentette, a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújtott be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”. A miniszterelnök személyes meggyőződése, hogy „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”, és itt nincs helye jogászkodásnak, hanem egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel.

Novák Katalin hivatala arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy az államfő vállalja-e a felelősséget a kegyelmi döntése miatt, és tervezi-e esetleg a lemondását az államfői posztról.

A közvélemény napok óta találgatja, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet a pápalátogatás ürügyén a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon egyik lakóját arra, hogy vonja vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomását.

Az ellenzéki pártok követelik a köztársasági elnök lemondását, egy közvélemény-kutató már méri is, hogy az ügy ártott-e Novák Katalin és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter népszerűségének. Azt is megkérdezték a felmérésben, hogy a válaszadók szerint Nováknak le kellene-e mondania.

A köztársasági elnököt és a kormány tagjait napok óta próbáljuk elérni, hogy a kegyelemről kérdezzük. Novák Katalin egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón csak annyit reagált, „undorodik a pedofíliától”, az ő elnöksége alatt nem lesz kegyelem a pedofiloknak, és a jogszabályok szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!