A Fidesz a pedofília segítését is bűnnek tartja, de csak akkor, ha az ellenfelet lehet vele vádolni

Legfontosabb

2024. február 7. – 07:02

A Fidesz a pedofília segítését is bűnnek tartja, de csak akkor, ha az ellenfelet lehet vele vádolni
Orbán Viktor miniszterelnök és Kocsis Máté az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 27-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A pedofíliára nincs bocsánat. A felnőtteknek az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék” – mondta alig egy éve a miniszterelnök évértékelő beszédében. Novák Katalin most kegyelemben részesített egy pedofil igazgató ügyének eltussolásában közreműködő férfit, ami tökéletesen szembemegy a kormány és a Fidesz által eddig kommunikáltakkal: nemcsak a pedofília, hanem annak eltussolása is bűn. Különösen igaz ez, ha a politikai ellenfeleket lehet pedofíliával vádolni, akár bizonyítékok nélkül is.

A kormány napok óta hallgat. A Fidesz-frakció nevében Kocsis Máté frakcióvezető négy nap után, kedden jutott el odáig, hogy erről is a baloldal jusson az eszébe, és azzal hárítson minden felelősséget, hogy a „kegyelmezési jog kizárólag az államfőt illeti meg, függetlenül attól, hogy külön-külön egyetértünk-e vele, vagy sem”. A kormánymédia pedig védelmébe vette K. Endrét, akinek a pápalátogatás ürügyén adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök. K. Endre a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját arra, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. A kormány és a Fidesz az elmúlt bő három évben központi helyen kezelte a pedofilok elleni küzdelmet és a gyermekvédelmet – összemosva az ügyet az LMBTQ témakörével.

A miniszterelnök mellett korábban több kormánypárti politikus is hangsúlyozta: sem a pedofíliáért, sem annak elhallgatásért nincs bocsánat.

Kommunikációs hadjáratokra, politikai eszközként is használták a pedofilozást, volt, hogy még csak bizonyíték sem kellett ahhoz, hogy valakit pedofilnak nevezzenek.

„A pedofil cselekményekre nincs és nem is lehet semmilyen mentség. Ezeket a legszigorúbb büntetésekkel szükséges megtorolni, és mindegy, hogy miként követik el. Egy gyermeket egész életére tönkretesz, ha pedofil áldozatává válik” – írta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője 2021 májusában azután, hogy kiderült, egy gyerekpornográf tartalmakat terjesztő bűnszervezetre csaptak le a rendőrök. A frakcióvezető már egy évvel korábban, a Kaleta Gábor ügyével kapcsolatos ítélet után is azt mondta „a pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat, nem lehet megértés”. Kocsis ekkor is a vonatkozó törvények szigorítását sürgette, illetve arról beszélt, hogy

azokat is el kell riasztani, akik „közvetett vagy közvetlen módon elkövettek” ilyet.

Kocsis végül a 2021-es eset után bejelentette, hogy pedofilellenes törvénycsomagot nyújtanak be, aminek része a kereshető „pedofil-nyilvántartás” is. A törvény másik fontos pontjának tartotta a Fidesz, hogy minősített esetben, vagyis ha 12 év alatti az áldozat, ha hivatalos személy az elkövető (lex Kaleta Gábor), ha sanyargatást vagy erőszakot követ el visszaesőként valaki, akkor az emberölés vagy emberrablás büntetési tétele is kiszabható az elkövetőre.

A törvényjavaslatot néhány héttel később be is nyújtották, de nem kellett sokáig várni: új kormánypárti javaslatokkal gyorsan eltérítették az eredeti céljától a csomagot, így pedofilellenes törvényből rövid idő alatt melegellenes törvény is lett. Sorra olyan módosítókat nyújtott be a Fidesz az eredeti javaslathoz, amik beépítésével összemosták a gyerekek ellen elkövetett pedofil jellegű bűncselekmények elkövetőit az LMBTQ-közösség tagjaival.

Az eltérített törvény az egész országban, de még nemzetközi szinten is nagy felháborodást váltott ki. Orbán Viktor és a kormány a sorozatos kritikák után az egész témát elkezdte a gyermek- és a családvédelem irányába tolni, mondván, azért volt szükség a melegellenes részekre, mert „a gyerek nem magánügy, az államnak joga van korlátozni, az iskolákban ki mit mondhat nekik”. Végül a Fidesz–KDNP úgy igyekezett védelmébe venni az egész javaslatot, hogy a 2022-es választással egy időben „gyermekvédelminek” nevezett népszavazást tartottak, innentől az egész ügyre „gyermekvédelemként” utal a kormány.

A Fidesz a 2022-es választás központi témájaként kezelte a gyermekvédelmet és a pedofilok elleni küzdelmet, összemosva az ügyet az LMBTQ-közösséggel. Tavaly februárban a Fidesz országgyűlési képviselője, Selmeczi Gabriella arról beszélt a parlamentben, hogy „a pedofilellenes törvényjavaslat vitája során már elmondtuk, hogy az, aki a gyermekeink sérelmére akár pedofil, akár szexuális, akár bármilyen bűncselekményt követ el, az számoljon azzal, hogy a törvény teljes szigorával fog rá lesújtani”. Selmeczi arra is utalt, hogy mindenki felelős, az is, aki nem jelent egy gyanús esetet, nem beszélve arról, ha még közre is működik:

„Az nem fordulhat elő, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer bármelyik tagja, legyen az pedagógus, védőnő, gyermekháziorvos, iskolaigazgató, inkább szemet hunyjon az ilyen esetek fölött, és ne jelentse azt”

– mondta. Hozzátette: „Egy emberként állunk a miniszterelnök úr által megfogalmazott cél mögött, miszerint Magyarországon legyen a legszigorúbb gyermekvédelmi törvény, és minden erőnkkel összpontosítani fogunk arra, hogy ez be is legyen tartva.”

A kormánypártokhoz hasonlóan Novák Katalin köztársasági elnökként a családok, ezen belül pedig a gyermekek védelmét nevezte meg egyik legfontosabb céljaként. Az elnök most arra hivatkozva, hogy az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, nem ad részletes magyarázatot arra, hogy miért hagyta jóvá a kegyelmet. A pedofíliát a „leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek” nevezte, de arra nem tért ki, hogy az abban közreműködőkről mi a véleménye. Azt azonban sokan, köztük az ellenzéki pártok sem értik, hogy a K. Endrének adott kegyelem hogyan fér össze a gyermekvédelem melletti küzdelemmel.

A politikai ellenfeleit is pedofíliával vádolta a Fidesz

A 2022-es választás után a gyermekvédelem, illetve különösen a pedofília témaköre újra az aktuálpolitika középpontjába került. Először akkor, mikor kirúgtak egy pedagógiai asszisztenst, aki a TikTok-csatornáján arról beszélt, hogy egy 15 éves diákkal van szexuális kapcsolata. Orbán Viktor még utalt is az éppen akkor aktuális ügyre 2023-as évértékelőjében. A miniszterelnök azt mondta: „Beszéljünk egyenesen. A pedofíliára nincs bocsánat. A gyerek szent és sérthetetlen. A felnőtteknek meg az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék.” Tehát Orbán is utalt arra, amire korábban több fideszes politikus: nincs bocsánat a pedofília semmilyen formájára.

A pedagógiai asszisztens ügyét a Fidesz és a hozzá köze álló médiatermékek egyébként egy kép miatt kapcsolatba is hozták a VIII. kerület ellenzéki polgármesterével. A kerületi Fidesz megosztotta az asszisztens egy korábbi posztját: a képen egy kitakart arcú, nőnek kinéző személy látható Pikó Andrással, a bejegyzés szerint a képet a pedagógiai asszisztens osztotta meg a 2021-es Pride felvonulásról. A Fidesz józsefvárosi szervezete szerint az egy közös fotó, amiből látszik: a férfi Pikó András lelkes támogatója. Pikó reakciójában tisztázta: a pedagógiai asszisztens viselkedése őt minden szempontból felháborítja, és neki semmi köze hozzá. Megjegyezte: a férfit józsefvárosi pedagógusként annak idején nem ő, hanem a fideszes Kocsis Máté vezette önkormányzat tüntette ki.

Aztán tavaly nyáron egy újabb ügy miatt Jámbor András országgyűlési képviselőt és a Szikra Mozgalmat vádolták meg pedofília támogatásával. Az ügy háttere, hogy az úgynevezett antifaügy miatt őrizetbe vették D. Krisztinát, a Mozgalom egyik tagját, majd D. Krisztina élettársának lakásán egy olyan laptopon, amely nem hozzá tartozott, pedofil képeket találtak. D. Krisztináról végül a rendőrség hivatalosan is kimondta, hogy semmi köze nem volt a brutális támadáshoz. Az ügyben valakit – akinek nincs köze a Szikra Mozgalomhoz – beidézett a rendőrség, ő azonban a kihallgatás előtt öngyilkos lett. A kormánymédia ezek után attól volt hangos, hogy a Szikra Mozgalom és Jámbor András személyesen is pedofil.

A mostani hallgatás alapján úgy néz ki, hogy amennyiben a kormánypártok által megválasztott elnök ad kegyelmet egy pedofíliában közreműködőnek, az mégsem zavarja annyira a Fideszt. Ahhoz viszont, hogy mást megvádoljanak pedofíliával, elég egy sejtelmes, egymással nehezen összeköthető történet is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!