Übermensch tempó, gyarmattartó tempó – Orbán a melegellenes törvénymódosítást ért kritikákról

2021. július 2. – 08:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor megtartotta szokásos helyzetértékelését péntek reggel a Kossuth rádióban, ahol

  • a koronavírussal kapcsolatos enyhítésekről, a gazdaság újraindításáról,
  • az építőiparban elszállt árakra adott kormányzati válaszokról,
  • a melegellenes módosítókkal eltérített pedofiltörvényről,
  • a migrációs nyomás növekedéséről és
  • a „Soros-hálózat” mesterkedéseiről beszélt.

Orbán szerint ma délután vagy legkésőbb este elérjük az 5,5 millió beoltottat, és két napon belül meglesz az ötmillió második beoltott is, így újabb, már korábban beígért feloldások jönnek: például a szociális intézményeket és kórházakat leszámítva nem lesz kötelező a maszkviselés, illetve az üzletekre vonatkozó korlátozások is megszűnnek.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy ha lesz negyedik hullám, a beoltottak nagy valószínűséggel kimaradnak belőle, annak ellenére, hogy 100-ból 10 ember még a legjobb oltóanyag ellenére is újrafertőződhet. De súlyosan nem fog megbetegedni, idézte Orbán a virológusok véleményét.

Kiviteli korlátozás lesz az építőanyagoknál

A gazdasági újraindításról Orbán azt mondta, a járvány 16 hónapja nagy idő, reflexeket alakít ki, nem indul be olyan gyorsan magától a gazdasági élet. Ezért kell a kormánynak erősnek tűnő, váratlan lépéseket, döntéseket hoznia, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot.

Azzal, hogy az építőiparban elszálltak az alapanyagárak – fa, acél, tetőfólia stb. –, korábban több cikkben is foglalkoztunk. A kormány jelezte, hogy be fog avatkozni valamilyen módon ennek visszafogása érdekében. Már csak azért is, hogy a lakásfelújításra felvehető 3+3 milliós összeg ne a töredékét érje végül azzal, hogy azt elviszik a cégek extraprofitba.

Orbán ezzel kapcsolatban most elmondta: az EU működése miatt nem lehet egyik napról a másikra betiltani vagy erősebben korlátozni egy-egy ilyen alapanyag kivitelét az országból, de elindítják a folyamatot, és várhatóan októbertől kiviteli korlátozást rendelnek el. Addig is a kivitelnél bejelentési kötelezettséget, illetve állami elővásárlási jogot próbálnak bevezetni. Sőt, bizonyos építőanyagoknál, például a sódernél, a kavicsnál egy bizonyos szint fölött elvonni tervezik az extraprofit 90 százalékát. Hozzátette, azoktól, akik megszerezték a művelési jogot egy bányára, de egy éven belül nem indítják be a termelést, elveszik a jogot, és másnak adják.

Gyarmattartó tempó

Az unióban is sokat támadott melegellenes módosítókkal eltérített pedofiltörvény kapcsán Orbán úgy fogalmazott, ezekhez a támadásokhoz „szokva vagyunk, így szokott ez történni”, legyen szó a migrációról, a bankadóról, a rezsicsökkentésről.

Orbán szerint van egy „übermensch tempó, egy gyarmattartó tempó”, aminek „mintapéldánya” a holland miniszterelnök. Akik nem gondolják át, mit lehet mondani egy másik ország népéről és törvényeiről. Ahogy a gyarmattartók, meg akarják mondani, hogy más országok hogyan éljenek. Orbán szerint a holland miniszterelnök – a kettejük legutóbbi csörtéje itt olvasható – meg van győződve arról, hogy erkölcsileg magasabb szinten áll, mint a magyarok, és onnan „Amszterdamból vagy Hágából” akarja megmondani, hogyan éljünk, neveljük a gyermekeinket.

A magyar miniszterelnök szerint a gyerek nem magánügy, az államnak joga van korlátozni, az iskolákban ki mit mondhat nekik. Magyarországon a szülők dönthetnek arról, hogyan nevelik a gyerekeiket, nem pedig civil szervezetek, ismételte el Orbán a kormány narratíváját arról, miért tették bele a melegellenes passzusokat a pedofiltörvénybe. Szerinte Nyugat-Európában úgy döntöttek, NGO-k és LMBTQ-szervezetek csinálhatnak érzékenyítő kampányokat az óvodákban, iskolákban, „de nálunk másképp van”.

Ha be akar menni egy szivárványos aktivista érzékenyíteni, az államnak joga van igent vagy nemet mondani, leginkább nemet, a szülőnek pedig ahhoz van joga, hogy állami jóváhagyás mellett is azt mondja, köszönöm, nem kérem

– mondta Orbán, aki szerint „az ellenfeleinknek”, a Soros-hálózat szervezőinek az az érdekük, hogy negatív színben tüntessék fel Magyarországot. Majd felvetette, hogy talán a személyes világlátásuk, illetve gazdasági érdekeik mellett egy „nagy, vízen túli ország” érdekei is benne lehetnek, utalva az Egyesült Államokra.

„Ez egy nehéz kérdés, hogy hogyan kötődnek ezek a hatalmas, gigantikus amerikai pénzösszegek és alapítványok az amerikai államhoz, ez egy folyamatos figyelmet érdemlő kérdés”

– fogalmazott Orbán.

De a nemváltásról is elmondta a véleményét: van, hogy az ember nem jön be mindenkinek, vannak csalódások, de nem a válasz, hogy arra buzdítjuk őket, változtassanak nemet, hanem az, hogy azzal a fizikai adottsággal próbáljanak meg együtt élni, amivel rendelkeznek, és így találják meg a helyüket a felnőttvilágban, fejtette ki gondolatait a miniszterelnök.

Veszélyesebb világ jön, mint ami volt

A bevándorlás is előkerült, Orbán szerint Afganisztán most különösen fontos terület, ha ott összeomlás lesz, a migráció még jobban fel fog erősödni. Egyébként is hozzátette, hogy a tavalyi 10 ezer illegális betörési kísérlethez képest idén már 38 ezer volt, szóval „nagyobb migrációs nyomással fogunk együtt élni, mint a pandémia alatt”, mondta Orbán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!