5,5 millió beoltott után nem lesz kötelező a maszk – élőben közvetítettük a kormányinfót

Legfontosabb

2021. június 24. – 10:38

frissítve

5,5 millió beoltott után nem lesz kötelező a maszk – élőben közvetítettük a kormányinfót
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfón a Telex is ott van a helyszínen.

Lezárjuk a közvetítést.

A miniszterelnök tévén nézte a meccset, és nincs köze a szivárványos kivilágítás körüli vitának ahhoz, hogy végül Orbán nem ment a helyszínre – mondta Gulyás Gergely.

A magyar applikáció kezeli majd az uniós védettségi igazolványt is, vagy újabb app kell hozzá, kérdezte kollégánk. Gulyás azt mondta, van egy magyar védettségi igazolvány, amin van egy QR-kód, amiben minden információ szerepel, ami kell az uniós védettségi igazolványhoz. De mivel az uniós védettségi igazolvány más, azon három QR-kód szerepel (attól függően, hogy valaki átesett, vagy oltották, vagy PCR-tesztet csinált), és a kettő nem kompatibilis egymással.

Mindenkinek azt tudjuk javasolni, hogy vagy töltse le az applikációt – hétfőtől teljesen világos iránymutatás lesz, hogy akinek van ügyfélkapuja, hogyan tudja ezt megtenni – vagy menjen be a kormányhivatalba, és ott kinyomtatják neki azt a papírt, amivel Európában a jogosultságoknak megfelelően tud közlekedni, mondta Gulyás.

Eléggé elszálltak az építőanyagárak, ebben a trendben szerepet játszanak az állami beruházások, illetve a lakásfelújítási támogatások is. Tervezik-e ezeknek a programoknak a felülvizsgálatát, kérdezte kollégánk. Gulyás azt felelte, a tegnapi kormányülésen is foglalkozott ezzel a kérdéssel a kormány, elsősorban az áremelkedés okaira voltak kíváncsiak. A miniszter szerint ebben az állami beruházásoknak is van szerepe, de nem olyan súllyal, hogy ez lenne a domináns. A kormány lépéseket tervez a területen, ezeket két héten belül bejelentik.

Gulyás gyerekkora óta az olaszoknak drukkol. Szentkirályi Alexandra nem követi óriási figyelemmel a futballt, de a magyar csapatot azért figyelte és büszke volt rá. De nincs kedvenc csapata.

Nem kifogásolható a miniszterelnök édesapjának hatvanpusztai építkezése Gulyás szerint. Ott egyébként gazdasági épületeket építenek – ezt maga Orbán mondta a miniszternek. Szerinte nem érdemes vagyonnyilatkozatokat tennie a más háztartásban élő közeli családtagoknak, így Orbán Viktor apja esetében sem tart szükségesnek ilyesmit.

A sport és politika összekeveréséről azt mondta Gulyás, hogy a politikai szereplők külön tudják választani a sportot és a politikát, és a kormánypárti politikusoknak, klubvezetőknek fontos szerepe van a sport fejlődésében.

Magyarország a legrosszabb harmadban van a többlethalálozások terén, mit gondol erről a kormány, miért haltak meg ennyire sokan az országban? – kérdezte a Telex. Gulyás szerinte a kelet-közép-európai országok állnak ezen a listán rossz helyeken, közöttük Magyarország nem áll olyan rosszul. Az, hogy ezek az országok rosszabbul állnak, mint a nyugatiak, a térség országainak általános egészségügyi állapotával magyarázható.

Amikor visszakérdeztünk, hogy esetleg más faktor, például a magyar egészségügy felkészültsége, mennyire játszott a magas halálozásban szerepet, Gulyás elmondta, ezt meg kell vizsgálni, mert

„mi is látjuk azt, hogy a kisebb kórházakban, illetve a nagyobb kórházakban az elhalálozások aránya egészen más volt. Minél nagyobb volt egy kórház, annál nagyobb a túlélési esély. És olyan szignifikánsan nagyok a különbségek, hogy ezt nem lehet csak a szerencsére, vagy akár a környező egészségi állapotra fogni”.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő alapszabályként nem külföldön nyaral, tavaly sem volt külföldön, Magyarországon nyaralt, és erre törekszik most is. De azért idén lehet, hogy pár nap Horvátország belefér majd. Gulyás szeretne menni külföldre pihenni, de nem tudja még, hogy ez sikerül-e majd.

Nem próbálják sötét szobákban meggyőzni a jegybank elnökét, hogy az legyen, amit a kormány jónak tart. Szóvá teszik, ha nem értenek egyet az MNB döntéseivel, de ennél többet nem tehetnek, tiszteletben tartják az alkotmányos rendet – mondta Gulyás. A moratóriummal kapcsolatban megvárják a nemzeti konzultáció eredményét.

Friss döntés, hogy a diplomák átvehetők nyelvvizsga nélkül ebben az évben is. Sokan azonban már befizették a nyelvvizsga díjakat, hogyan kaphatják vissza a pénzt, kérdezte az Mfor. Gulyás azt mondta, ő inkább azt javasolja, hogy tegyék le a nyelvvizsgát.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Gulyás szerint ha ez a 28 ezer ember munkába tud állni a gazdaság újraindításának időszakában, nem hiba ilyen döntést hozni. Ezt kétszer hozta meg a kormány, de ezek a döntések egyedi esetek, hangsúlyozta, sőt, hozzátette, ez az utolsó alkalom.

„Másodszorra előforduló egyszeri eset”-nek nevezte a miniszter, és hozzátette, mint általános gyakorlat ez nem helyes. Az a helyes, ha a diplomához kell nyelvvizsga, mondta.

Gulyás szerint sok rossz döntést hozott Karácsony Budapesten, például nem kellett volna lezárni a rakpartot akkor, amikor épp a Lánchidat újítják, a nagykörúti biciklisávokat pedig szerinte nagyon kevesen használják.

Simonka György egy 24.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott: „én Lázár Jánosról regényt tudnék írni, úgyhogy ha valakinek csöndben kellene maradnia, az pont ő”, erről kérdezte a lap újságírója Gulyást. A miniszter azt mondta, erről nem őt kellene kérdezni, de azt megérti, hogy ha valaki ellen ilyen eljárás folyik, az könnyebben tesz erősebb kijelentéseket.

Kövér László kikérte a bíróságról Simonka Györgyöt egy szavazáshoz, a lap megkérdezte, Gulyás etikusnak tartja-e ezt. Gulyás azt mondta, nagyon is helyes. Van egyrészt az ártatlanság vélelmére vonatkozó alapelv, ami minden jogállamnak alapelve, ez egy országgyűlési képviselőt is megillet, és van a népképviselet elve, ami a demokratikus működés alapja, azt lehetővé kell tenni.

A közpénzmilliárdokból felépült debreceni magániskolában alig van néhány tanuló, aki szociális alapú ösztöndíjjal tanulhat. Gulyás reméli, hogy a diákok harmada ösztöndíjas lehet majd, ha jól emlékszik, ez a cél az iskola alapító okiratában is benne van.

Gulyás elmondta, hogy volt egy cikk ugyan arról, hogy tömegesen mennek Romániába oltatni emberek (harmadikat, antitest hiánya miatt), a Belügyminisztérium ezt ellenőrizte, és ez nem igaz.

A 24.hu egyik idős olvasója mesélte el, hogyan ment ki Aradra, és hogyan kapott oltást regisztráció nélkül, de olyan esetről is írtak, ahol ugyanez nem jött össze, mivel négy héten belül kapta az előző oltását.

Ma 9 hónapra mondják, hogy az oltás védelmet nyújt, de amint ez változik, úgy változtat az oltási tervben a kormány.

Mire gondolt Orbán Viktor, amikor a szerdai meccs után arról írt a Facebookon, hogy eljött az idő, amikor már nem kell félnünk? – kérdezte a Népszava újságírója. Gulyás szerint a miniszterelnök arra gondolt, hogy nagyon jól játszott a magyar csapat a németek elleni meccsen.

18 szurkoló németországi előállításának a hírét látta Gulyás, de nem akarta kommentálni. Azt mondta, a bajor és német hatóságok kifejezetten barátságtalanul jártak el több esetben. Gulyás megismételte, nem helyes meccs körül ilyen politikai hangulatot kialakítani.

Ahogy azt megírtuk, a bajor rendőrség 18 magyar szurkolót állított elő a Németország–Magyarország Európa-bajnoki-mérkőzés másnapján, tíz főt már kiengedtek, nyolc esetben még zajlik a jegyzőkönyv felvétele – írta csütörtök hajnalban a Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter. Szijjártó hozzátette, hogy a bécsi és müncheni konzuli ügyelet munkatársai készenlétben vannak, ha a magyar szurkolóknak valamiben segítségre lenne szükségük.

Gulyás azt is elmondta a kormányinfón, hogy a közúti határok könnyebb átjárhatósága mellett a légi forgalomról is tárgyalt a kormány, de ott bonyolultabb a helyzet az átszállások miatt. Az operatív törzs tesz majd javaslatot ezzel kapcsolatban.

„Kikérem magamnak, hogy bárki azzal vádoljon, hogy életvezetési kérdésekbe beleszólunk” – mondta Gulyás a több uniós ország által kritizált pedofilellenes törvénnyel kapcsolatban. Az RTL azon kérdésére, hogy a segítő szervezetek szerint kamaszok, serdülők maradhatnak segítség nélkül az új melegellenessé lett törvény miatt, Gulyás azt mondta: az a kérdés, hogy az iskola vagy szülők feladata legyen-e a felvilágosítás, de ez nem zárja ki, hogy ne segíthetne bármilyen szervezet annak, akinek kell.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A vakcinaverseny már befejeződött, mert már jóval több oltás áll rendelkezésre, mint amennyien be akarják magukat oltatni. Az oltások jelenlegi tudásunk szerint a delta variáns (indiai variáns) ellen is hatásosak. Az 5,5 millió beoltott komoly társadalmi aktivitást jelez, ennyien a választásokon sem szoktak részt venni. Mindent megtesznek, hogy még többen beoltassák magukat, de ennél többet már nem nagyon tehetnek, innentől már egyéni felelősség, hogy valaki beoltatja-e magát.

Matolcsy György inflációs kockázatokra is figyelmeztetett, tart ettől a kormány? Az MNB-vel meglévő vita nem egy magyar vita Gulyás szerint, ez a világ más országaiban is fennáll a kormányok és jegybankok között. 3 és 4 százalék között lehet jövőre az infláció, ez tartható a miniszter szerint.

Van egy véleménykülönbség a bankok, beleértve a Magyar Nemzeti Bankot és a kormány között a hitelmoratórium meghosszabbításával kapcsolatban, mondta Gulyás. Jelenleg szeptember 30-ig meghosszabbították azt. A nemzeti konzultációban is kikérjük az emberek véleményét erről, mondta Gulyás.

Gulyás újságírói kérdésre azt mondta, kizárható, hogy a Fidesz Európai Parlamenti frakciója együttműködjön a német szélsőjobboldali Afd-vel.

Gulyás elmondta, hogy a magyar vakcinagyár 2022 végére tud termelni, és azt, amire szükségünk lesz. Saját oltóanyagot is gyártunk majd, és bérgyártásban bármilyet tudunk majd gyártani reményeink szerint, mondta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt majd arról, hogy szükség van-e harmadik oltásra, vagy sem. Nem tudják még, hogy mennyi ideig tart a két oltás által nyújtott védettség, ezt vizsgálják a tudósok – mondta Gulyás. A vakcinakoktélokkal ugyanez a helyzet, nincs még erről döntés, majd az orvosok, tudósok döntenek erről.

A nemzeti konzultációban milyen kérdést tesznek fel a melegellenessé térített pedofiltörvényről? – kérdezte az ATV. Még fogalmazzák a kérdéseket – mondta Gulyás.

Több EU-s ország bírálja Magyarországot a melegellenes törvény miatt, korrigál-e a kormány, vagy vállalja a kötelezettségszegési eljárást? – jött a kérdés. Gulyás szerint a kormány bízik abban, hogy maradt még józan ész Brüsszelben. Szerinte a törvény nem homofób, és az Európai Bizottság politikai alapon kezeli a kérdést.

Megnézhetnek majd egy Harry Potter- vagy egy Bridget Jones-filmet a fiatalok? Gulyás nem adott egyértelmű választ a kérdésre, szerinte ezekre a filmekre már most is vonatkozik a médiatörvény, és az új melegellenes törvény szerinte „úgy jó, ahogy van”.

Gulyás szerint a Blaha Lujza teret is állami támogatással újítják fel, áfa nélkül 3,5 milliárd forintba kerül, ez volt az eredeti célkitűzés, de a beruházás ennél lényegesen többe fog kerülni, a főváros ezért akarja szűkíteni a műszaki tartalmat. Mivel áremelkedés van, a főváros pedig egy éve késlekedik, egyértelmű, hogy drágább lesz, mondta.

Gulyás a fővárosi villamosbeszerzéssel kapcsolatban elmondta, nem gond önmagában, ha sokéves, használt villamosokat szerez be a főváros, de hogyha ezek nem lesznek légkondicionáltak, akkor érdemes visszagondolni, hogy milyen támadás érte a légkondi nélküli metróbeszerzéseket.

Hogy küld-e Magyarország Afganisztánba katonákat, arra azt mondta Gulyás, erről még egyeztetések folynak.

A Magyar Nemzet a fővárosi dugódíjról kérdezte Gulyást, aki azt mondta, a kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését. Matolcsy György kritikáiról is kérdezték a minisztert. Egy kérdésben van vita a jegybank és a kormány között, méghozzá a hitelmoratórium meghosszabbításában – mondta Gulyás, aki szerint nem megalapozott a jegybank azon véleménye, hogy túlzottan nagy a magyar költségvetési hiány. Gulyás azt is elmondta, lesz tűzijáték augusztus 20-án, mert magas az átoltottság az országban.

Ami után megszűnik a köztelező maszkhasználat, és nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben. A védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad.

Gulyás arról beszélt, jövő héten nemzeti konzultáció is kezdődik, ami a járvány utáni életről szól. A járványok és népvándorlások korában élünk, erre fel kell készülnie Magyarországnak is, mondta a miniszter. A konzultációnak a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz, ami a gyermekek védelméről és nem a melegekről szól, mondta Gulyás, és hozzátette, hogy Magyarországon minden felnőtt úgy éli az életét, ahogy akarja.

Arra, hogy több uniós ország deklarációt írt alá a törvényt elítélve, Gulyás azt mondta, a kormány válaszolt: alaptalan támadást indítottak az ország ellen, visszautasítja a magyar kormány, és a törvény nem vonatkozik felnőttekre, a szabályozás egyértelmű, és az uniós jogszabályoknak megfelel.

Gulyás Gergely a kormányinfó elején a magyar válogatottnak gratulált, majd elmondta, hogy a kormány úgy döntött: 5,5 millió beoltott után megszűnik a köztelező maszkhasználat, és nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A védettségi igazolvány használata tömegrendezvényeknél megmarad.

Július elsejétől az uniós vakcinaútlevél, zöldkártya Magyarországon is elérhetővé válik. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány is indul ezzel kapcsolatban.

Az állam 35 éves úttendere szembemegy az elmúlt évek szuverenitási, reprivatizációs, a magyar vállalkozásokat helyzetbe hozó folyamataival. A gigantikus koncesszió ugyanakkor beleillik abba a hatalom- és vagyonkimentési folyamatba, amelyet az alapítványosdi, a hosszú távú kinevezések és a ciklusokon átnyúló központosított közbeszerzések jellemeznek. Az útkoncesszióról szóló elemzésünket itt olvashatja.

Világelsők nem vagyunk, de a koronavírus-járvány idején mérhető többlethalálozást nézve Magyarország az európai országok között a legrosszabb harmadban található – derül ki Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docensének számításaiból. Ezzel megdőlt az a kormányzati állítás, hogy csak a hivatalos magyar Covid-halálozási statisztikák túloznak, és más számítás szerint a középmezőnyben vagyunk. A három hullám ideje alatt 22 ezerrel többen haltak meg annál, mintha nem lett volna járvány Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!