Meglepetés: Matolcsy György jegybankárként jól beszólt a költekező kormánynak

2021. június 21. – 13:33

frissítve

Meglepetés: Matolcsy György jegybankárként jól beszólt a költekező kormánynak
Matolcsy György Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szeretne a Magyar Nemzetben több kormánykritikus esszét olvasni? Akkor jó napja van.

„Az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát. A döntést hibásnak tartom, mert feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.”

Mindezt a Magyar Nemzet hasábjain lehet olvasni.

Nem, a lap nem változott hirtelen a kormányt vagy a fideszes többségű parlamentet élesen bíráló fórummá, ugyanakkor Matolcsy György jegybankelnök elkezdett a lapban publikálni, és ő nem szokott fukarkodni a beszólásokkal, ha Varga Mihály pénzügyminisztert kell minősítenie.

Természetesen fogalmunk sincs, hogy mennyire leosztott szerepekről van szó, a növekedést továbbra is pumpáló kormány és a józanságra intő jegybank között, de úgyis fogalmazhatnánk, hogy helyreállt a világ rendje, az inflációért felelős MNB azt teszi, ami a mandátuma.

Matolcsy György remek közíró, tud röviden és frappánsan írni, azt pedig már mindenki eldöntheti, hogy az írások tartalmával egyetért-e. Az örök optimista, aki mindig mer nagyot álmodni, aki a jegybank vezetőjeként sem az inflációval szokott foglalatoskodni (az ez irányú értekezéseket korábban Nagy Mártonnak, újabban Virág Barnabásnak, vagyis az alelnökeinek hagyja meg), hirtelen konzervatív, a gazdaság túlfűtésén aggódó jegybankár lett.

Mint írja,

„a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott negyedik hadjáratát annak érdekében, hogy minél előbb 3 százalék közelébe csökkentsük a jövő évi államháztartási hiány célszámát”.

A cikk pontosan felsorolja az első három (talán nem okozunk meglepetést, de sikeresnek tartott) hadjárat jellemzőit, és bejelenti, hogy 2022-ben újra a 3 százalék körüli költségvetési hiány a cél, amit az államadósság-ráta erőteljes csökkentése kísérhet.

A 2022. évi költségvetés ugyanis nem lehet az újraindítás költségvetése, mert a magyar gazdaság már újraindul(t). Az év egészére várható 6 százalék körüli GDP-növekedéssel az egyik legjobb, ha nem a legjobb gazdasági teljesítményt érjük el az EU-ban. A magyar gazdaságot 2022-ben már nem kell magas költségvetési deficittel újraindítani, ehelyett lehetséges és szükséges a korábbi egyensúlyi pályára való visszatérés.

A jegybankelnök az infláció veszélyeire hívja fel a figyelmet, ez a dolga, nem meglepő, de mintha a növekedés eddig tényleg jobban érdekelte volna.

Fontos mondatok következnek:

„Az Európai Unió még 2022-ben is felmenti a tagállamokat a 3 százalék alatti hiány kötelezettsége alól, ezért a kormány megengedhetőnek tartja a magas hiánycélt. Ez tévedés, már sokszor előfordult az, hogy nem kellett volna hallgatni az EU véleményére.”

A magyar gazdaság a V4-csoporton belül a legmagasabb adósságrátával rendelkezik, miközben a legmagasabb költségvetési hiányt tervezi 2022-re, ami egyben az EU harmadik legnagyobb hiánya is lenne.

És végül egy igazán komoly figyelmeztetés, amit tényleg mindenkinek érdemes komolyan vennie:

„A kockázatot a pénzpiacok jelentik, nem az EU. Ha a pénzpiacok a két számjegyű GDP-növekedéssel járó idei második negyedéves újraindítás után úgy ítélik meg, hogy a változatlan törlesztési moratórium, az elfogadott 2022-es költségvetés, a tartósan kiugró infláció és a legnagyobb negatív reálkamatok együttesen fenntarthatatlan gazdaságpolitikát jelentenek, akkor erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!