Újabb levélben tiltakozik az EU 16 tagja a pedofíliát a meleg közösségekkel összemosó magyar törvény ellen

2021. június 24. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

16 ország vezetője írta alá azt a levelet, amely nem nevezi meg ugyan Magyarországot, de egyértelműen a meleg közösségeket a pedofíliával összemosó magyar törvény ellen szól. A Politico által ismertetett levél megjelenését a tagállamok a csütörtöki brüsszeli EU-csúcsra időzítették.

Az állásfoglalás a héten már a harmadik a sorban a melegeket diszkrimináló passzusokkal kiegészített magyarországi törvénnyel szemben, amelyet eredetileg kizárólag a pedofil bűncselekmények szigorítására hoztak volna meg, és amelyet a módosítások előtt egységesen támogatott az ellenzék is.

  • Előbb az EU 13 tagja írt alá nyilatkozatot – ehhez később négy további tagország csatlakozott a 27-ből –,
  • majd az Európai Bizottság írt levelet, amelyben Ursula von der Leyen szégyenletesnek nevezte az új törvényt, amire Orbán Viktor nevezte szégyenletesnek a közleményt;
  • erre következett a mostani levél, amelyet a következő országok vezetői írtak alá:

Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Spanyolország, Olaszország, Svédország, Finnország, Dánia, Észtország, Lettország, Írország Málta, Görögország, Ciprus.

Jól láthatóan kimaradt a kezdeményezésből Kelet-Közép-Európa, a Baltikum kivételével.

A törvény a kormány szerint nem sért EU-s jogot, és nem is melegellenes, mert csak a 18 év alattiak elé tárható anyagokra vonatkozik – tiltva a pornográf, homoszexuális és a nemváltást „népszerűsítő” anyagokat – és nem korlátozza azt, hogy a 18 év felettiek szexuális orientációjuknak megfelelő életet éljenek. Orbán Viktornak ezt az érvelését fogadta el Áder János is – figyelmen kívül hagyva azokat a kezdeményezéseket, amelyek a törvény felülvizsgálatát kérték a köztársasági elnöktől –, így aláírta a törvényt, lehetővé téve ezzel érvénybe lépését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!