Von der Leyen a melegellenes magyar törvényről: Ez egy szégyen

2021. június 23. – 11:04

frissítve

Von der Leyen a melegellenes magyar törvényről: Ez egy szégyen
Ursula von der Leyen még egy keddi sajtótájékoztatón – Fotó: Michael Sohn / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Határozottan fel fog lépni az Európai Bizottság a múlt héten megszavazott magyar melegellenes törvény ellen, írja a Welt. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerint a törvény a szexuális orientációjuk alapján diszkriminálja az embereket és sérti az Európai Unió alapvető értékeit.

„Ez a magyar törvény egy szégyen”

– mondta szerda délelőtt brüsszeli sajtótájékoztatóján Von der Leyen.

A Bizottság elnöke szerdán arról beszélt, hogy a jogi aggályaikat egy, a magyar kormánynak címzett levélben fogják kifejteni. Ezt Von der Leyen szerint még az új jogszabályok hatálybalépése előtt meg kell tenni. Amennyiben Magyarország nem tudja eloszlatni az aggályokat, az Európai Bizottság a törvény hatálybalépését követően valószínűleg hivatalos kötelezettségszegési eljárást fog indítani Magyarország ellen, a végén pedig az Európai Bíróságon dönthetnek a magyar melegellenes törvény ügyében.

Frissítés 18 óra 10 perckor: Az Európai Bizottság szerda délután meg is küldte a levelet az ügyben Varga Judit igazságügyi miniszternek.

Kedden még arról írtunk, hogy az Európai Bizottság vizsgálja, hogyan sérti az uniós jogot a magyar parlament által megszavazott pedofiltörvény, amibe az utolsó pillanatban csempésztek be több LMBT-ellenes kiegészítést is. Az általános ügyekért felelős uniós miniszterek egynapos luxembourgi találkozóján is a magyar ügyről esett a legtöbb szó:

„Rengeteg figyelmet kap ez az ügy, ugyanis sokak szerint ezek a törvények a melegeket diszkriminálják”

– mondta a Bizottság alelnöke, Věra Jourová.

Szintén kedden adott ki közös nyilatkozatot tizenhárom uniós tagállam az ügyben: a Belgium által kezdeményezett állásfoglaláshoz csatlakozott Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Írország, Litvánia, Spanyolország, Svédország és Lettország, valamint még kedd este tizennegyedikként Olaszország is. Ebben azt írják, elítélik a melegellenes magyar törvényt, ami szerintük diszkriminálja az LMBTQI-személyeket és sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. Az uniós tagállamok azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy „a rendelkezésére álló összes eszközt használja fel az uniós jog teljes körű tiszteletben tartására”, a magyar törvények ügyét pedig terjesszék be az Európai Bíróság elé is.

Szerdán a 14 ország mellé csatlakozott tizenötödikként Ausztria is: Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter szerint az „LMBTQI-közösséggel kapcsolatos magyarországi fejlemények mélyen aggasztóak”, ezen pedig nem enyhítettek a keddi tárgyalások sem.

„A tények vizsgálata után úgy döntöttünk, támogatjuk az EU-tagállamok nyilatkozatát. Az alapvető jogok és a jogállamiság nem lehetnek vita tárgyai”

– írta Twitteren a miniszter.

Mint arról írtunk korábban, a kormánypártok az utolsó pillanatban melegellenes módosításokkal tűzdelték meg a pedofilok elleni szigorú fellépésről szóló törvényt, és ezzel megbélyegezték a hazai szexuális kisebbségek tagjait. A törvény megtiltaná például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását, a szexuális felvilágosításból pedig kizárná a civilek egy részét. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQI-embereket hogyan érintik.

A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. Európai parlamenti képviselők és médiavállalatok mellett tiltakozott ellene az amerikai nagykövetség is. Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!