Vizsgálja az Európai Bizottság, hogyan sérti az uniós jogot a melegellenes törvény

2021. június 22. – 19:46

Vizsgálja az Európai Bizottság, hogyan sérti az uniós jogot a melegellenes törvény
Vera Jourová és Ana Paula Zacarias a kedd esti sajtótájékoztatón – Fotó: John Thys / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megvizsgáljuk, hogy sértenek-e uniós jogot a meghozott magyar törvények – mondta a múlt héten megszavazott melegellenes jogszabályokról Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kedd esti sajtótájékoztatóján.

Jourová az általános ügyekért felelős uniós miniszterek egynapos luxembourgi találkozója után számolt be a tanácskozásról Ana Paula Zacarias portugál Európa-ügyi államtitkárral, aki a Bizottság alelnöke mellett képviselte az Európai Unió Tanácsának álláspontját.

Bár Jourova nem mondott véleményt a magyar parlament által megszavazott pedofiltörvényről, amibe az utolsó pillanatban csempésztek be több LMBT-ellenes kiegészítést is, Zacarias személy szerint elítélte a jogszabályt. A portugál államtitkár szerint

ha nem Portugália töltené be júliusig az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, akkor ők is csatlakoztak volna ahhoz a 13 uniós tagállamhoz, akik közös nyilatkozatban ítélték el a melegellenes törvényeket.

A belga külügyminiszter által kedd délután közzétett nyilatkozathoz csatlakozott többek között Németország, Franciaország, a balti és a Benelux-államok, valamint a skandináv uniós országok is. Ebben azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy „a rendelkezésére álló összes eszközt használja fel az uniós jog teljes körű tiszteletben tartására”, a magyar törvények ügyét pedig terjesszék be az Európai Bíróság elé is.

Věra Jourová a Bizottság nevében azt mondta, hogy Ursula von der Leyen EB-elnök egyértelmű nyilatkozatban ítélte el a jogszabályt, a keddi találkozón pedig a magyar ügy töltötte ki a leghosszabb időt – valószínűleg ennek volt köszönhető a sajtótájékoztató kétórás csúszása is.

„Rengeteg figyelmet kap ez az ügy, ugyanis sokak szerint ezek a törvények a melegeket diszkriminálják”

– mondta a Bizottság alelnöke. Jourová szerint egyelőre még vizsgálják, hogyan sérti a múlt héten megszavazott törvény az uniós jogot, és hogy milyen területeket érint – az oktatás helyzetétől kezdve a média és a véleménynyilvánítás szabadságáig.

Az uniós miniszterek egynapos tanácskozásán a magyar melegellenes törvény mellett szó volt a lengyel és a magyar kormány ellen indult hetes cikkelyes eljárásokról is: Jourová kiemelte például a Klubrádió ügyét, amivel kapcsolatban az Európai Bizottság nemrég kötelezettségszegési eljárást indított.

„Az Európai Bizottság kész együttműködni Lengyelországgal és Magyarországgal is – azonban készek vagyunk egyúttal minden eszközünket bevetni a jogállamiság érvényesítése érdekében”

– mondta Jourová a sajtótájékoztatón.

Ezeken kívül a keddi találkozón szóba került az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének programja, valamint az Európa jövőjéről szóló konferencia és a következő uniós csúcs előkészítése is.

A magyar kormány részéről Varga Judit is megszólalt a keddi tanácskozás után: „Sajnálatos, hogy Európát liberális gőzhenger tartja nyomás alatt” – idézi az igazságügyi miniszter szavait az MTI. Varga hozzátette: „a nemrégiben elfogadott pedofilellenes törvény szövegét csak az nem érti, aki nem akarja”.

Mint arról írtunk korábban, a kormánypártok az utolsó pillanatban melegellenes módosításokkal tűzdelték meg a pedofilok elleni szigorú fellépésről szóló törvényt, és ezzel megbélyegezték a hazai szexuális kisebbségek tagjait. A törvény megtiltaná például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását, a szexuális felvilágosításból pedig kizárná a civilek egy részét. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQ-embereket hogyan érintik.

A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. Európai parlamenti képviselők és médiavállalatok mellett tiltakozott ellene az amerikai nagykövetség is. Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!