A melegellenes törvényről is faggatják Varga Juditot Luxembourgban, ami a német külügy szerint sérti az EU értékeit

Legfontosabb

2021. június 22. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemrég elfogadott magyar törvény, amely tiltja a 18 éven aluliak körében a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését, egyértelműen sérti az Európai Unió értékeit – jelentette ki a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere kedden Luxembourgban, az általános ügyekért felelős miniszterek egynapos találkozójára érkezve. Az ülésen másfél órán át faggathatják Varga Judit igazságügyi minisztert a magyar jogállamiság helyzetéről, aki a Facebookon azt írta: gyűlöletkeltő kampány folyik Magyarország ellen, és ő a hazát megvédeni érkezett oda. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint „globális fake news kampány zajlik” az ügyben.

Michael Roth, a német külügyminisztérium államminisztere azt mondta: az Európai Unió elsősorban nem egységes piac vagy valutaunió, hanem értékek közössége. „A közös uniós értékek azok, amelyek az Európai Unió tagállamait összekötik” – tette hozzá.

„Határozott üzenet kívánunk küldeni Magyarországnak, hogy a szexuális kisebbségekkel is tisztelettel kell bánni”.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a magyar törvényt „európaiatlannak” nevezte, elfogadásáról pedig azt mondta: ilyet a 21. században nem szabad csinálni. Amit Magyaroroszág csinál, az „nagyon rossz” – mondta. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy megválassza, hogyan kíván élni, „nem vagyunk a középkorban” – hangsúlyozta. Asselborn szerint „egy ilyen törvény nem európai, méltatlan Európához. Nincs köze az Európai Unió értékeihez.” – írta az MTI.

A Benelux-államok nyilatkozat kiadásával akarnak reagálni a magyar törvényre, amelyben hangsúlyozni fogják a mindenkinek kijáró tisztelet fontosságát – közölte a luxemburgi külügyminiszter. Asselborn azt reméli, hogy az Európai Bizottság lépéseket fog tenni azért, hogy tiszteletben tartsák az európai értékeket.

Szijjártó Péter a Benelux-államok esetleges elítélő nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta: beszélgetett erről belga miniszter kollégájával, és azt kérte tőle, csak azután foglaljon állást, hogy előbb alaposan elolvasta a magyar törvényt. Szijjártó állítása szerint Strasbourgban is azt tapasztalta, hogy

„egy óriási félrevezetési kampány zajlik, egy globális fake news kampány zajlik a gyermekek védelméről szóló törvény kapcsán”.

Szijjártó szerint a törvény egyetlen társadalmi csoportot, így a melegek közösségét sem diszkriminálja. Egyetlen célja van, hogy megvédje a gyerekeket.

Az EU Általános Ügyek Tanácsának luxembourgi ülésén Európa jövője, a migráció és a Magyarország ellen indított 7-es cikkely szerinti eljárás is napirenden van. A hetes cikk szerinti eljárás meghallgatásán másfél órán át tehetnek fel kérdéseket az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek Varga Juditnak a magyar jogállamiság helyzetéről. A homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény mellett a sajtó és a civil társadalom függetlenségével, a korrupcióval és az akadémiai szabadsággal, azon belül is az egyetemek fenntartásának és finanszírozásának átláthatatlan alapítványokba való kiszervezésével kapcsolatban is érkezhetnek majd kérdések Vargához – írta a Hvg.hu.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon azt írta: „Ismét előkerül Európa beteg, megfáradt politikai furkósbotja, a 7. cikkely szerinti eljárás. (…) A jogállamisági zsarolás-sorozat nem is lehetne aktuálisabb most, az Európai Unió Jövőjéről szóló Konferencia kezdetén, amely szintén kiemelt témája a mai napnak”.

Varga szerint az Unió mára ideológiai viták túszává vált. Szerinte ennek ékes példája az a nemzetközi gyűlöletkeltő kampány, amely Magyarország ellen indult a nemrég elfogadott pedofiltörvény miatt. „Miközben mi a gyermekek, a szülők, a családok alapvető jogait védjük, az európai liberális gőzhenger hazugsággyára ismételten hazánk rossz hírét próbálja kelteni és nemzetközi beavatkozásért kiált.” Varga azt írta: „azért vagyunk ma itt Luxembourgban, hogy visszaverjünk minden alaptalan támadást és megóvjuk hazánk becsületét”.

Mint megírtuk a kormánypártok az utolsó pillanatban melegellenes módosításokkal tűzdelték meg a pedofilok elleni szigorú fellépésről szóló törvényt, és ezzel megbélyegezték a hazai szexuális kisebbségek tagjait. A törvény megtiltaná például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását, a szexuális felvilágosításból kizárná a civilek egy részét. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQ-embereket hogyan érintik. A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. Európai parlamenti képviselők és médiavállalatok mellett tiltakozott ellene az amerikai nagykövetség is. Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!