A Fidesz nem véletlenül most vette elő a melegeket, de van ennek egy veszélye

Legfontosabb

2021. június 21. – 06:54

frissítve

A Fidesz nem véletlenül most vette elő a melegeket, de van ennek egy veszélye
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Fidesz az utolsó pillanatban melegellenes módosítókat hozott be a pedofiltörvénybe, amely óriási tiltakozást váltott ki az ellenzék nagy részénél.
  • A Fidesz ugyanakkor azzal számolt: ez kedvezőbb téma a pártnak, mint a Fudan vagy a lakástörvény ügye, ideális téma a kampányra készülve, hiszen nem a saját táborát, hanem az ellenzéket osztja meg.
  • A melegellenes módosítókkal a Jobbik került nehéz helyzetbe, amelynek döntenie kellett, hogy a saját szavazóival vagy a szövetséges pártokkal megy szembe. Utóbbi mellett döntött, amiért Jakab Péter azóta is kapja az ellenzéki kritikákat.
  • A Fidesz számára ugyanakkor van egy nagy veszélye is, ha a témát napirenden akarja tartani: mi lesz, ha lebukik egy meleg fideszes?

Az elmúlt napok politikai napirendjét kétségtelenül a melegtéma határozta meg, miután fideszes képviselők a nyilvánosság számára váratlanul homoszexualitást és transzneműséget érintő módosításokat nyújtottak be a pedofilellenes törvénycsomaghoz.

Előzményként fontos ismerni, hogy a pedofiltörvényt – egészen a fideszes módosításokig – a parlamentben teljes konszenzus övezte. Az ellenzék persze odaszúrt a Fidesznek Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofilügye miatt, de sokáig nem volt kérdés, hogy az Országgyűlés egyhangúlag fogja elfogadni a javaslatot.

Aztán jött a Fidesz által előidézett politikai fordulat: a javaslatba bekerült, hogy megtiltanák a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítését és megjelenítését” (bármit is jelentsenek ezek pontosan), nem lehet erről iskolai előadást tartani, és 18 éven aluliaknak nem lehet erről reklámot vagy egyéb műsorszámot sem sugározni. Attól, hogy 18 éven aluliakat érint, ezeknek a témáknak nincs közük a pedofíliához, bár a kormányközeli sajtó és véleményvezérek egy része előszeretettel kötötte össze a pedofíliát és a homoszexualitást.

További előzményként nem mellékes, hogy hetekkel korábban elkezdődött a Család az család elnevezésű kampány, amely az azonosnemű szülők és gyerekeik jogaira irányítja a figyelmet. A Fidesz ezzel a húzással erre a kampányra is egyértelműen reagált.

A melegellenes módosítások ellen rögtön felszólalt több civil jogvédő szervezet, majd a javaslat megszavazásának előestéjét többezres tüntetést is tartottak a Kossuth téren – itt már ellenzéki politikusokkal és zászlókkal is kiegészülve. A baloldali pártok szavazási bojkottot hirdettek (a Jobbik reakciójáról később még írunk), a Fidesz viszont egy percre sem ingott meg, kedden elfogadták a javaslatot, annak pedofilellenes részeire koncentrálva a kommunikációt.

Érdemes áttekinteni, hogy a Fidesznek miért érte meg ezt a témát napirendre tűznie, mi számára a kockázat, és egyáltalán milyen belpolitikai következményei lehetnek az elmúlt napok történéseinek.

A törvény ellen tartott tüntetés a Kossuth téren 2021. június 14-én – Fotó: Huszti István / Telex
A törvény ellen tartott tüntetés a Kossuth téren 2021. június 14-én – Fotó: Huszti István / Telex

1. Kedvezőbb téma, mint a Fudan

A járványhelyzet csillapodása és az újranyitás után a közéletet május második felében két téma uralta: a fideszes Böröcz László által benyújtott bérlakástörvény, amely ellen fideszes polgármesterek is szokatlanul éles hangnemben tiltakoztak, illetve még inkább a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának kialakítása, amely szokatlan nagy egységbe kovácsolta az ellenzéki politikusokat és szavazókat.

Mindkét ügyben visszakozott is a Fidesz. A lakástörvény jelentősen felpuhult, és az összes állami és önkormányzati bérlakás magánosítása helyett csak a világörökségi területekre korlátozták a jogszabályt, míg a Fudant érintően a kommunikáció óvatosabb lett, és a fideszes és kormányzati politikusok jelenleg azt mondják, hogy nincsenek eldöntve a részletek, és jövőre lehet erről népszavazás (persze a választások után).

A keddi parlamenti szavazás napirendjén amúgy mindkét téma szerepelt, de a legnagyobb figyelem mégis a melegellenessé térített pedofiltörvényt kísérte. Ami a Fidesz számára nem volt kedvezőtlen fejlemény: hiszen a képviselők a saját táboruknak és a sajtónak is azt tudták üzenni, hogy a pedofilokat szigorúbban büntetik, a gyerekeket jobban védik, az ellenzék pedig szokás szerint kötekszik. Kedvezőbb témák, mint a bérlakások kiárusítása vagy a kínaiakkal való üzletelés. Nem véletlen, hogy a fideszes képviselők a pedofiltörvény elfogadása után hangosan tapsoltak.

2. Ideális téma a kampányra is

Persze semmiképp sem tekinthető egyszeri figyelemelterelésnek az, ami történt. Már a járvány előtt is hallottunk olyan információkat a Fidesz környékéről, hogy a Fidesz a következő kampányba be fogja hozni a melegellenes tematikát. Majd miután tavaly a lengyel elnökválasztás kampányában Andrzej Duda lengyel államfő, az Orbánnal jó partneri viszonyban álló Jog és Igazságosság párt (PiS) jelöltje rákezdett a melegellenes szólamokra, még inkább erősödött az elképzelés, hogy ez ideális kampánytéma lehet. Arról, hogy miért lehetnek a melegek az új migránsok a következő választási kampányban, itt írtunk korábban.

Duda elnök például olyanokat mondott, hogy az LMBTQI, amelyet ő ideológiának tart „rosszabb, mint a kommunizmus”. Duda végül szűken, 51,2 százalékos aránnyal nyert, és a lengyel sajtó egy része arról írt, hogy éppen a közbeszédbe bedobott, a katolikus Lengyelországot élesen megosztó melegtematika hozott pár százalékpontot Dudának.

Itthon a Mi Hazánk politikusai ugrottak rá legelőször a témára. Emlékezetes, hogy Dúró Dóra parlamenti képviselő látványosan ledarált egy mesekönyvet, amelyben azonos nemű szülők szerepelnek. A Mi Hazánk a melegellenes szólamokkal rögtön hatalmas médiafelületet adott, a Fidesz a mostani javaslatával azonban egy csapásra kifogta a szelet a mi hazánkos vitorlából.

A Fidesznek emellett azért is ideális kampánytéma ez, mert retorikai szinten erős állításokat tartalmaz a törvény, de érdemi, gyakorlati következménye aligha lesz. Orbán Viktor és Kocsis Máté is bizonygatta azóta, hogy a 18 éven felüli homoszexuálisokat nem érinti a törvény egyetlen rendelkezése sem, és Orbán a péntek reggeli rádióinterjújában azt is mondta, hogy szerinte ezek a módosítások nem melegellenesek. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára pedig az ellenzéki félelmekre válaszul közölte, hogy szó sincs arról, hogy a jövőben ne lehetne műsorra tűzni este 10 óra előtt a Jóbarátokat, mert abban megjelenik a homoszexualitás.

Orbán Viktor a törvény szavazásán a parlament ülésén 2021. június 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Orbán Viktor a törvény szavazásán a parlament ülésén 2021. június 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A törvény szövegében szereplő „népszerűsítés”, illetve „megjelenítés” elég megfoghatatlan jogi fogalom, a jogszabály nem is határozza meg, mit ért ez alatt. Vagyis könnyen lehet, hogy ez a törvény hasonlítani fog a külföldről finanszírozott civil szervezetekről szóló törvényhez abból a szempontból, hogy a retorikai fenyegetéseket nem kíséri semmilyen érdemi, gyakorlati fellépés.

Az ehhez hasonló kisebbségi, identitáshoz kapcsolódó ügyek tematizálása, ezek mentén a társadalom megosztása világszinten jól működő politikai eszköz jobb- és baloldalon egyaránt. Az identitáspolitika térhódításával legutóbbi Telexikonban foglalkoztunk részletesebben:

3. A Fideszt nem osztja meg radikálisan

A Fidesz nem hoz elő soha olyan témát, amely a saját, nem csekély táborát megosztja. Ez esetben sincs semmilyen felmérés arról, hogy megrengetné a Fidesz népszerűségét az, hogy a homoszexualitás „népszerűsítését” támadják. Sőt, a téma a hagyományosan kevésbé liberális falvak és kis községek lakosságának tetszését valószínűleg jobban elnyeri, ezzel aktivizálhatóak is.

A Fidesz retorikájában amúgy sem újdonság a homoszexualitás és a pedofília összekötése. Még a 2019-es EP-kampányban a Fidesz egyik főideológusának tekinthető Kövér László házelnök egy zuglói fórumon beszélt úgy, hogy a pedofíliához hasonlította azt a követelést, hogy a homoszexuálisok házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe. „Erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze.”

Ugyanitt jegyezte meg Kövér, hogy „egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak.” Ez egyezik Orbán Viktor régóta hangoztatott álláspontjával, miszerint hálás a magyar homoszexuális közösségeknek, „amiért nem provokatívak”, mivel meglátása szerint ezzel az ellenkező hatást váltanák ki, mint amit szeretnének (ezt 2015-ben mondta a miniszterelnök).

Vagyis a mostani pedofiltörvénybe ágyazott melegeket érintő módosítócsomag egyáltalán nem politikai pálfordulás, hanem a korábban hangoztatott fideszes meglátások jogszabályi megjelenítése.

4. Az ellenzéket nagyon is megosztja

A Fidesz táborában tehát nem okozott zavart ez a módosító, annál inkább az éppen összefogásban lévő ellenzéki padsorokban. A Fideszben pontosan tudták, hogy a melegellenes módosítók a Jobbikot fogják nehéz helyzetbe hozni. A Jobbik és a baloldali pártok között ugyanis ez tudhatóan egy olyan téma, amelyben nincs egyetértés.

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jakab Péter a Telexnek adott interjúban már beszélt arról márciusban, hogy nagyon nem ért egyet a melegházassággal és a meleg párok örökbefogadásával.

„Konzervatív álláspontot tudok csak képviselni, és nem fogom magamat, sem a közösségemet megtagadni. Sarkosan fogalmazok: soha nem fogok azért küzdeni, hogy egy gyereknek három apja legyen”

– fogalmazott tehát sarkosan Jakab, holott jól tudta, hogy a szövetséges pártoknak erről teljesen más a véleményük.

A Jobbik csapdába került: ha nem szavazza meg a számára is fontos pedofilokat szankciónáló törvényt, hanem kivonul, a Fidesz rásüti a „melegsimogatást”, de számára nagyobb probléma, hogy a konzervatívabb, vidéki jobbikos szavazóknak hogy magyarázzák ezt meg. Ha megszavazzák a törvényt (mint ahogy végül történt), a baloldali pártok és értelmiségük támadásainak kereszttüzébe kerül, és gyengíti az összefogást. Karácsony Gergely és Fekete-Győr András neki is ment emiatt a Jobbiknak, amire Jakab Péter egy Facebook-posztban fakadt ki: „az ellenzéki együttműködésnek az a legfőbb hozadéka, hogy nem legyőzni akarjuk a másikat, hanem kiegészíteni”. Vagyis Jakab azt akarja megértetni az ellenzékiekkel, hogy nem kötelező minden ellenzéki politikusnak hasonlóan reagálnia az egyes kérdésekre.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Alighanem az ellenzék összességében jobban járt azzal, hogy szétszavazott, hiszen így kevésbé működhet az a fideszes retorika, hogy „az egyesült ellenzék a pedofilokat védi”. A baloldali politikusok eleinte kevésbé reagáltak a melegellenes módosítóra, a tüntetést sem pártok, hanem civil szervezetek szervezték – és nem is volt összellenzéki mozgósítás a demonstrációra. (Tudósítónk azért DK-s és momentumos zászlókat látott a helyszínen.)

Az ellenzéknek a fenti Jobbik-probléma és a cikkben említett Fidesznek kedvező szempontok miatt nem érdeke napirenden tartani ezt a kérdést. Az ellenzéki pártok ráadásul a saját városi táborukat tudják mozgósítani, de több szavazójuk ettől aligha lesz.

5. A külföldi jogállami kritikákat elfedi

A melegellenes módosítók híre külföldre is elért, nem sokkal a szavazás után nyilatkozatban ítélték el a törvényt az amerikai nagykövetségtől Ursula von der Leyen EB-elnökön át a német és a francia kormány képviselőjéig többen is Nyugatról.

A Fidesz megszokta a külföldi kritikákat jogállami kérdésekben, a mostani helyzet annyiban lehet más, hogy a Fidesz könnyebben tud azzal védekezni, hogy a nyugati kritikusok a pedofiltörvényt és a gyermekek védelmét támadják. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár például azzal vágott vissza szerdán Von der Leyennek, hogy „hétgyermekes anyukaként bizonyára ön is megérti, miért olyan fontos, hogy úgy taníthassák a szülők gyermekeiket ezekről az érzékeny témákról, ahogy nekik tetszik”. Majd azon értetlenkedett, hogy „kereszténydemokrataként melyik részével van problémája?”.

Szélsőséges esetben a fideszes politikusok elővehetik a „Nyugat/Brüsszel/Soros a pedofilokat védi” kommunikációs kártyát is, amely persze nem konkrét válasz a kritikákra, de egy választási kampányban mozgósíthatja a Fidesz-tábort.

DE mi lesz a fideszes melegekkel?

Eddig elsősorban azokat a szempontokat vizsgáltuk, miért érte meg a Fidesznek a pedofiltörvényt eltérítenie, és behoznia a melegeket támadó tematikát. Végezetül ejtsünk szót arról, mi a kockázata ennek a politikai akciónak, mert kétségtelenül van egy nagy veszélye:

a Fidesznek csak addig ideális ez a tematika, ameddig a kormánypártnak ideális mederben folyik a vita. Ez azonban megváltozhat, ha lebukik egy vagy több titkolózó fideszes meleg, és a Fidesznek nyilvánvalóvá kell tennie, hogy viszonyul a kérdéshez.

Érdemes felidézni, hogy tavaly novemberben Szájer Józsefről derült ki, hogy egy brüsszeli meleg szexorgiában vett részt, ahonnan a rendőrségi ellenőrzés során egy ereszen próbált menekülni. De elfogták, majd később ki is derültek a szexparti egyes részletei. Szájer, aki a Fidesz egyik alapítója, az Alaptörvény egyik megalkotója volt, azonnal, szó nélkül távozott a közéletből, azóta sem szerepel nyilvánosan. Az ő esete annyiban kapcsolódik ide, hogy minden fideszes számára nyilvánvalóvá vált, milyen következményekkel jár, ha valaki lebukik a melegségével. Orbán Viktor kétértelmű mondattal kommentálta Szájer távozását a Fideszből: „amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele”. De azt azóta sem fejtette ki, hogy a melegorgia, a járványidőszak alatti bulizás vagy a rendőrök elől való menekülés az ereszen nem fért bele.

Egy, a pártból 1998-ban kiszakadt, homoszexualitását nyíltan felvállaló egykori Fidesz-alapító, Kardos József a minap a Partizánban megjegyezte, hogy szerinte több, kettős életet élő, meleg politikus is van a kormányban, akik – Szájer Józsefhez hasonlóan – látszólag példás, heteroszexuális családi életet élnek. A Blikknek azt is mondta: 2-3 államtitkárról is tud, aki meleg és kettős életet él. A Fidesz számára kényelmetlen forgatókönyv, ha a melegellenes módosítások elfogadása után arról szól majd a közbeszéd, milyen meleg politikusok vannak a Fideszben és a kormányban. Ekkor ugyanis a saját tábor felé is egyértelművé kell tennie, hogyan viszonyul valójában a homoszexualitás elfogadásához.

A Telexnél fontosnak tartjuk, hogy a bonyolult témákat ne leegyszerűsítve, hanem azok összetettségében, kifejtve mutassuk be, mert így lehet a világot, a mindennapjainkat átlátni és megérteni. Ha szerinted is fontos a tájékozottság, a történések értelmezése, akkor támogasd a működésünket!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!