Nem kerül az éjszakai műsorsávba a Jóbarátok a pedofilellenes törvény miatt – mondta a Miniszterelnökség államtitkára

2021. június 16. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára az RTL Klubnak azt mondta: alaptalannak tartja, hogy a kedden elfogadott úgynevezett pedofiltörvény miatt a jövőben nem lehetne este 10 előtt műsorra tűzni a Jóbarátok (Friends) című amerikai sorozatot, mert abban megjelenik a homoszexualitás. Az államtitkár azt mondta:

„Rendkívül klassz a Jóbarátok sorozat, és én hagyni fogom a gyermekeimnek (hogy nézzék). Szerintem nyugodjon meg mindenki, az ezzel kapcsolatos híreszteléseknek nem kell felülni”.

Orbán Balázs ugyanakkor elismerte: az ilyen tartalmak besorolása nem a kormány dolga, a végső szót a Médiahatóság mondja ki az ügyben. Az államtitkár bízik abban, hogy mindenki érti a jogalkotó szándékát, és ez alapján tudja meghozni a hatósági döntéseket.

Az RTL Klub a szavazás napjának estéjén, kedden szivárványszínűre cserélte a logóját (az R betű köré került a színkombináció), és a Facebookon is megváltoztatták a logót. A miértet firtató kérdésünkre az RTL Klubtól mindössze annyit válaszoltak, hogy Pride-hónap van, ennek tiszteletére változtatták meg a logót. Noha nem tértek ki a szavazás eredményére, a logómódosítás időpontja meglehetősen gyanús.

Az RTL Klub ideiglenes logója
Az RTL Klub ideiglenes logója

Az RTL Klub Magyarország még hétfőn kiadott egy közleményt, amelyben a homoszexuálisokat megbélyegző pedofiltörvény ellen tiltakoztak. A csatorna szerint a melegellenes intézkedések súlyosan sértik a szólásszabadságot, és kirekesztik a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából. Az RTL tiltakozásához az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS is csatlakozott.

Az RTL nem először áll ki az LMBTQI-emberek jogaiért, tavaly karácsony környékén társadalmi célú reklámot is sugárzott a szivárványcsaládok egyenjogúságért, ami miatt aztán a Médiatanács vizsgálatot kezdeményezett a csatorna ellen.

A törvényjavaslat elfogadására az HBO és anyacége, a WarnerMedia is közölte, hogy nem tolerálják a homofóbiát, az előítéletességet és a diszkriminációt, annak összes formáját visszautasítják.

Büszkén hiszünk egy olyan befogadó és együttműködő társadalomban, amelyet sokféle egyéni hang és élmény gazdagít. Történeteink nem múló ereje abban rejlik, hogy kinyitják szemünket a világra, egymásra és új, eltérő nézőpontokra.

– írják közleményükben.

A Nők lapját, a Storyt, a Marie Claire-t vagy 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport közleményben tudatta, hogy nem vállal közösséget néhány törvény parlament által megszavazott módosításaival, amik tiltják a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását a tömegmédiában, műsorokban, valamint reklámokban. Véleményük szerint ez nehezíti a fiatalok edukációját, a sztereotípiák elleni küzdelmet, ugyanakkor korlátozza a szabad információhoz jutást, amely sérti a szólásszabadságot, továbbá az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit.

Vállalatunk alapvető értéknek tekinti az emberekhez, a minket körülvevő világhoz és annak minden jelenségéhez való nyitott hozzáállást is. Ez egyet jelent az elfogadással, a sokszínűség támogatásával, az emberközpontú, toleráns gondolkodásmóddal

– írják. A Central Médiacsoport adja ki a Nők lapját, a Meglepetést, a Bestet és Storyt, a Marie Claire-t, a National Geographicot, valamint több tévéműsor magazint, konyhai és lakberendezési lapot. Övék a 24.hu, a Hírstart, a Vezess és a Startlap is.

A kedden elfogadott törvényjavaslat értelmében számos klasszikust csak este, 18 éven felülieknek lehetne leadni: így például a Bridget Jones naplóját, a Billy Eliotot, a Philadelphiát vagy akár a Harry Potter bizonyos részeit, de ugyanígy tiltólistára kerülne a Modern család, a Jóbarátok, valamint a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja is.

Zeneipari szereplők is a törvénnyel szemben foglaltak állást, így tett az Akváriumot, az Artisjust, a MAHASZ-t és a még számos meghatározó, zeneipari szereplőt tömörítő Music Hungary Szövetség is, szerintük a törvény „semmilyen módon nem függ össze a pedofíliaellenes törvénycsomaggal, és lehetőséget teremt a művészi és szólásszabadság széles körű korlátozására”. A jogszabályok értelmében korlátozni kellene a fesztiválok és koncertek programkínálatát vagy a rádiók játszási listáit is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!