RTL: A pedofiltörvény melegellenes módosításai szerint 18 éven aluliak nem nézhetnék a Harry Pottert, de még a Szomszédokat sem

2021. június 14. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben tiltakozik az RTL Klub Magyarország a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen, mint írják, a módosítások értelmében számos klasszikust csak este, 18 éven felülieknek lehetne leadni: pont, mint a horrorfilmeket.

Az RTL közleményében azt írja, számukra kiemelten fontos a családok és a gyermekek védelme, nemcsak műsoraikban, de társadalmi szerepvállalásban is (az RTL korábban kiállt például a szivárványcsaládokért is, mire válaszul a Médiatanács eljárást indított ellenük), emellett pedig

„Azt is valljuk azonban, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, ezért aggasztónak tartjuk, hogy egy múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is”.

Mint írják, a tervezet „aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva” korlátozná azt is, hogy a médiában a homoszexualitás megjelenjen, egyben tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, reklámokban. Ahogy a csatorna írja, a tervezet alapján

csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne leadni például a Bridget Jones naplóját, a Billy Eliotot, a Philadelphiát vagy akár a Harry Potter bizonyos részeit, de ugyanígy tiltólistára kerülne a Modern család, a Jóbarátok, valamint a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja is.

A csatorna közleményében azt írja, ez kirekeszti a szexuális kisebbségeket a médiából, ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet.

„Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink közössége sokszínű, ahogy a társadalom is, így számos nem heteroszexuális dolgozónk és nézőnk is van. Így miattuk is tiltakoznunk kell az ellen, hogy a tervezett törvény miatt a többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit”

– zárták a közleményt.

Június 14-én tüntetést szervezett a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen a Kossuth térre, az Országház elé az Amnesty International. A „Propagandatörvény helyett elfogadást” névre hallgató tüntetést az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány hirdette meg. A tüntetésről a Telex a helyszínről tudósít majd.

Itt írtunk bővebben arról, hogy a pedofíliaellenes törvénycsomagba illesztett módosító javaslatok az ellenzéknek politikai csapdát jelentenek, az LMBTQ embereket pedig súlyosan megbélyegzik.

Zeneipari szereplők is tiltakoznak

Az RTL mellett a Szigetet, az Akváriumot, az Artisjust, a MAHASZ-t és még számos meghatározó, zeneipari szereplőt tagjai között tudó Music Hungary Szövetség is közleményt adott ki a törvénytervezettel kapcsolatban.

A szövetség szerint, „aggasztó és érthetetlen” a melegellenes módosító, „amely a Szövetség véleménye szerint semmilyen módon nem függ össze a pedofília ellenes törvénycsomaggal és lehetőséget teremt a művészi- és szólásszabadság széleskörű korlátozására”.

A törvénytervezet megtiltaná a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását, ez pedig a szervezet szerint azt jelenti, hogy módosítani kellene az irodalmi és művészeti tanterveket az iskolákban. Kikerülnének olyan szerzők, mint Sappho, Pilinszky, Rimbaud vagy Verlaine művei, Frida Kahlo és Warhol képei is. De ezt a logikát követve korlátozni kellene a fesztiválok és koncertek programkínálatát, vagy a rádiók játszási listáit is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!