Archivum

RSS

Katalin Novák: There is a gateway connecting the President's Office and the Prime Minister's Office

Hungary's recently appointed new president, Katalin Novák gave her first major written interview to Telex. She told us that she meets with Viktor Orbán weekly and has had the opportunity to criticise him before, but that she does not consider this her main task. She also shared what she had asked Polish President Duda on her trip to Warsaw and whether she would travel to Moscow if invited.

Novák Katalin: Van egy kapu a Sándor-palota és a Karmelita között

Első írott nagyinterjúját a Telexnek adta Novák Katalin köztársasági elnök. Kiderült, hogy hetente találkozik Orbán Viktorral, és eddig is volt lehetősége neki kritikát megfogalmazni, de nem ezt érzi fő feladatának. Elárulta, mit kért Duda lengyel elnöktől a varsói útján, és elutazna-e Moszkvába. Elképzelhető, hogy elnökként törvényjavaslatot nyújt majd be a parlamentnek, de nem az abortuszszabályokkal kapcsolatban. Egyik kedvenc filmje a Pretty Woman.

Újabb mandátumot szerzett a Fidesz a levélszavazatokkal

Folyamatosan számolják a határon túlról érkező levélszavazatokat, itt 93,64 százalékon áll most a Fidesz–KDNP. A kormánypártoknak így 136 parlamenti mandátuma lett, az ellenzéknek eggyel kevesebb.

DK-s frakcióvezető-helyettes: Végrehajtottunk mindent, amit Márki-Zay kért, még ha nem is értettünk vele egyet

A DK-s Arató Gergely szerint Gyurcsány Ferenc annyit vett részt a kampányban, amennyit Márki-Zay Péter megengedett neki.

The five important lessons to learn from Fidesz' latest two-thirds win

The opposition was ineffective against Fidesz’ overwhelming majority, and the country did not want to switch leadership in the middle of a war going on nearby. The opposition’s cooperation did not work out, and the voters were choosing between Orbán and Márki-Zay instead of choosing between parties. But why is Budapest voting so differently from the rural parts of the country? Reasons and lessons in five points.

A Fidesz újabb kétharmadának öt fontos tanulsága

A fideszes túlerővel szemben az ellenzék hatástalan volt, és a háborúban az ország nem akart váltani. Az ellenzéknek nagyon félrecsúszott az összefogás, a centrális erőtér újra létrejött. A választók Orbán és Márki-Zay között választottak, amiből nem az ellenzék jött ki jól. De miért néz más mozit Budapest és az ország többi része? Okok és tanulságok öt pontban.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyre akar fókuszálni, aligha ül be a parlamentbe

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet arról kérdeztük, felveszi-e a mandátumát. A polgármester azt mondta, hogy a vásárhelyiekért akar dolgozni.

Viktor Orbán's fourth two-thirds majority, a disaster for the opposition coalition – key election results

Here are the most important results of the election: Viktor Orbán and Fidesz-KDNP won for the fourth time with two thirds, the opposition coalition did much worse than predicted by all polls. They were able to win single-member constituencies almost exclusively in Budapest, and Mi Hazánk got into Parliament. Fidesz won 88 constituencies out of 106.

Orbán Viktor negyedik kétharmada, az ellenzéki összefogás csődje – a választás legfontosabb eredményei

Itt vannak a választás legfontosabb eredményei: Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP negyedszer is kétharmaddal győzött, az ellenzéki összefogás minden előzetes méréshez képest sokkal rosszabbul szerepelt, szinte csak Budapesten tudott egyéni választókerületeket nyerni, és bejutott a Mi Hazánk a parlamentbe. A Fidesz 88 választókerületet megnyert a 106-ból.

Ömlenek az eredmények, összeszedtük a legfontosabbakat

Pár pontban összefoglaljuk, milyen adatokat érdemes nézni. Vidéken hatalmas fideszes tarolás van, Budapesten is lehet fideszes mandátum, bejutásra áll a Mi Hazánk.

A Fideszben biztos országos előnyt látnak, az ellenzék budapesti és városi tarolásban bízik

Az eredményekre még egy-két órát várnunk kell, de a pártokban már számolgatnak. A Telex információi szerint a Fideszben 5 pont körül listás előnnyel és biztos parlamenti többséggel számolnak, az ellenzék döntetlenközeli listás eredményt remél.

The campaign where war drowned out scandal – analysis in five points

Tomorrow are the Hungarian parliamentary elections. Of course, Telex will be reporting on all the important news and will keep you informed on background information as well. In the past weeks, we have analysed the most important events in our weekly campaign newsletter, and now, here is a recap of the campaign behind us.

A kampány, ahol a háború elnyomta a botrányokat – elemzés öt pontban

Véget ér a kampány, vasárnap reggel hat órától kezdődik a választás. De mi volt a fő téma? Mi lett a botrányokkal és a belengetett szexvideókkal? Mennyire szólt csak Orbán Viktorról és Márki-Zay Péterről? És mi alapján dönt a magyar választó? A kampányzáró öt pontban végignézzük, mit hozott a 2022-es kampány.

Elindult a Transtelex!

Erdélyi kollégáinkkal közösen egy erdélyi lapot álmodtunk, most pedig örömmel jelentjük be, hogy az álom valósággá vált: elindult az új erdélyi újság, a Transtelex, amely alapvetően olvasói támogatásokból működik. A Telexen is találkozhatnak majd transtelexes cikkekkel, hiszen a tájékozottsághoz hozzátartozik, hogy tudjuk, mi történik a Kárpát-medencében.

Viktor Orbán and Péter Márki-Zay found themselves in unwelcoming territories – the seventh week of the campaign in five points

This Sunday is Election Day, and yet the prime ministerial candidates did not spend the penultimate week of the campaign slogging away on Hungarian soil: Viktor Orbán traveled to Brussels, whereas Péter Márki-Zay campaigned in Transylvania. Meanwhile, Tibor Szanyi's party cursed out a Democratic Coalition MP. An analysis of the seventh campaign week in five points.

Orbán Viktor és Márki-Zay Péter is számára kellemetlen terepre ment – kampány öt pontban

Jövő vasárnap választás, az utolsó előtti héten a miniszterelnök-jelöltek viszont nem a magyarországi terepet szántották fel: Orbán Viktor Brüsszelbe utazott, Márki-Zay Péter Erdélyben kampányolt. Szanyi Tiborék pedig egy DK-s képviselőt támadnak káromkodva. Elemzés az utolsó előtti hétről öt pontban.

Well, look who made it onto public TV: Péter Márki-Zay – the sixth week of the campaign in five points

As was expected, the March 15th celebrations last week were used for major campaigning by all parties. Although the war next door remains a major subject during this time, a new topic came up as well: teacher discontent.

Nocsak, Márki-Zay Péter bejutott a köztévébe – kampány öt pontban

Nagyszabású kampányolás lett a március 15-i ünneplésből, és a háború még mindig a kampány legfontosabb témája, ám ezen a héten hangsúlyosabban jelent meg egy új elem is: a tanárok elégedetlensége. Az e heti elemzésben még kitérünk Márki-Zay Péter első köztévés szereplésére és arra, hogy miért maradunk ebben a kampányban is vita nélkül.

Orbán compared Márki-Zay to a cooled stone, while Márki-Zay identified Orbán as a weary face

The celebrations of the national holiday of 15 March were held in the shadow of the Russian-Ukrainian war this year. Naturally, both the governing party and the opposition did all they could to rally their supporters and meet in large numbers. According to Orbán, Hungarians will soon be choosing between the right, which is for peace, and the left, which favours war, while Péter Márki-Zay emphasised that on 3 April, the choice will be between the East and Europe. Here is a summary of the main points of the speeches.

Orbán kihűlt kődarabhoz hasonlította Márki-Zayt, Márki-Zay egyre fáradó arccal azonosította Orbánt

Az orosz-ukrán háború árnyékában zajlott az idei március 15., ahol persze megvolt a mozgósítási számháború a kormányoldal és az ellenzék között. Orbán Viktor szerint hamarosan békepárti jobboldal vagy háborús baloldal között választunk, míg Márki-Zay Péter szerint Kelettel szemben Európát kell választani április 3-án. Március 15. öt pontban.

The forint sinks to 400 per euro and motorists panic-buy fuel: last week was a campaign manager's nightmare – in five points

In this week's election campaign update, Telex's editor in chief looks at how unexpected economic events and the war in Ukraine have rattled the campaigns, as well as what an ongoing corruption investigation involving several politicians could mean for the elections.

400 forintos euró és benzinpánik: a kampányfőnökök rémálma volt ez a hét – kampány öt pontban

Az orosz–ukrán háborús fejlemények mellett több gazdasági történés zavart bele az előre megtervezett kampányokba. De az eheti elemzésben foglalkozunk még azzal is, hogy Novák Katalin sima megválasztása hogy érinti a kampányt.

The outbreak of war has ushered in a new campaign – the fourth week of the campaign in five points

In this analysis of what happened in week four of the Hungarian election campaign, Telex's editor in chief looks at whether the war is changing the campaign rhetoric, how it's overshadowing corruption charges of politicans running for office, and the rise of fake parties.

Új kampány kezdődött a háború kitörése után – öt pontban

A háborús történések nemcsak beárnyékolják a kampányt, hanem minden szereplőt újratervezésre kényszerítenek. Az elmúlt napokban ezért nyilvánvalóan a háború volt a fő téma, alig érte el a választói ingerküszöböt, hogy MSZP-s politikusok keveredtek korrupció gyanújába, vagy hogy több jelölt is gyanús körülmények között került a szavazólapra. Elemzés öt pontban.

A raid, a premises search, and the arrival of a war – the third week of the campaign in five points

Here is Telex's latest five-point analysis of the previous week's parliamentary elections campaign in Hungary. Among others, our editor in chief takes a look at the effect the war in Ukraine might have on Hungarian politics.

Háború, razzia, gyanúsítás és házkutatás is megérkezett a kampányba – Kampány öt pontban

Kapkodhattuk a fejünket a hivatalos kampány második hetében. Több olyan esemény is történt, amely nem a versengő pártokhoz kötődik, mégis kétségtelenül befolyásolja a választókat. Kampány öt pontban, hogy ne maradjon le semmi fontosról!

Rendkívüli helyzet Ukrajnában, rendkívüli közvetítés a Telexen

Ebben a történelmi időpontban rendkívüli hírfolyam kezdődött a Telexen, percről percre tudósítunk 0-24-es üzemben, és a helyszínről is tudósítunk. Csütörtökön látogatottsági csúcsot döntöttünk. Mindezt a támogatóinknak is köszönjük.

Kampány a háború árnyékában: Orbánnak a saját szavazóira is gondolnia kell

Az orosz–ukrán háború biztosan hat a magyar választókra. De mi számít a legjobban? A béke és biztonság iránti vágy? Orbán Oroszország-politikája? Vagy Márki-Zay Péter háborúval kapcsolatos mondatai? Összeszedtük, hogy befolyásolhatja a háború a magyar belpolitikát.

Orbán and Gyurcsány unexpectedly butt heads on Facebook during the first week of the campaign period

A summary of the first week of election week in five bullet points.

Az első héten váratlanul összecsapott Orbán és Gyurcsány a Facebookon – Kampány öt pontban

Évértékelők, Róna Péter váratlan jelöltsége, egy gyors jelöltcsere és választási diliméter. Hétről hétről öt pontban összefoglaljuk a választást érintő legfontosabb történéseket.