Itt a Telex hatodik átláthatósági jelentése

2023. július 7. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy eddig is félévente jelentkeztünk átláthatósági jelentéssel, ezúttal is beszámolunk az olvasóknak és a támogatóknak a Telex eredményeiről, fejlődéséről és pénzügyeiről. Mivel nagyrészt támogatóink tartják el a Telexet, fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen és átláthatóan beszámoljunk arról, mennyi pénzünk van, és azt mire költjük. Aki támogatni szeretne minket, és ezt megengedheti, itt tudja megtenni, pár kattintás az egész. Ezúton is nagyon köszönjük.

Ahogy az első, a második, a harmadik, a negyedik és az ötödik átláthatósági jelentésünkben is írtuk: Magyarországon egyáltalán nem számít megszokottnak, hogy egy médiavállalkozás (vagy bármilyen vállalkozás) a törvényben előírtnál részletesebben számoljon be arról, mennyi pénze van, az honnan származik, és azt mire költi. A médiában különösen átláthatatlan viszonyok keletkeztek. Mivel azonban a mi történetünk sem szokványos, és a pénzt, amiből a Telexet működtetjük, jórészt a támogatóinktól kapjuk, számunkra evidens, hogy nyilvánosságra hozzuk gazdálkodásunk részleteit.

Mert ez nemcsak a mi sztorink, hanem azoké is, akik támogatnak minket.

A történésekről természetesen év közben is folyamatosan beszámolunk közleményekben, hírlevelekben és a Telexhíradókban. (A hírlevelekre itt lehet feliratkozni, az összes átláthatósági jelentésünket pedig itt lehet egyben látni.)

Átalakítottuk a Telex vezetését

Az eredmények és a pénzügyi háttér áttekintése előtt beszámolunk pár személyi változásról, átalakításról. 2020 októberében indult a Telex, és azóta minden egyes napunk megfeszített munkával telt és telik: a nulláról építettünk fel egy újságot és az azt kiadó céget, amelynek most már appja, podcastjai, rendezvényei, sőt akadémiája is van. A folyamatos növekedéssel nőtt a feladataink száma, ráadásul mindez megterhelő külső körülmények között történt: a koronavírus-járvány a szerkesztőség működésében is komoly kihívást jelentett, akárcsak a durva infláció, a háború kitörésével járó újságírói feladatok és közben az újságírói munka megnehezítése, a lejáratási vagy technikai támadási kísérletek.

Egy ideje eljutottunk arra a felismerésre, hogy a két és fél éve kialakult struktúrán változtassunk, hogy még jobban működjünk, még jobb lapot készíthessünk, ezért a működésünk és teljes szervezetünk átalakítása mellett döntöttünk.

Ennek egyik fontos lépéseként 2023 júniusa óta új főszerkesztő, Német Tamás irányítja a szerkesztőség munkáját. Az eddigi főszerkesztő, Dull Szabolcs posztjait a saját kezdeményezésére szétválasztották; Szabolcs szakmai igazgatóként továbbra is a Telex vezetőjeként dolgozik, emellett a Telex Akadémia szakmai vezetője is lett.

A Telexet kiadó Van Másik Zrt.-t továbbra is egy igazgatóság vezeti testületként. Az igazgatóság elnöke a társaságot megalapító Kárpáti Márton. A mindennapi tevékenységünket mostantól Pusztay András irányítja operatív vezérigazgatóként. András már a korábbi munkahelyünkön is hasonló feladatkört látott el, az elmúlt években pedig a gazdálkodásunkért felelt.

Az új főszerkesztőnk, Német Tamás a Telex egyik legismertebb arca, eddig szerkesztőként a politikai, gazdasági, közéleti témákkal foglalkozó rovat egyik vezetője volt. Vezetésével az a cél, hogy a Telex tartalmi kínálata tovább erősödjön, színesedjen. Tamást az összes szerkesztő, a cégvezetés és az eddigi főszerkesztőnk, Dull Szabolcs is támogatja, és a szokásainknak megfelelően a végső kinevezése előtt a teljes szerkesztőség véleményt nyilvánított a döntésről. A 94 szavazásra jogosultból 91 támogató szavazatot kapott, egy ember nem szavazott, ketten nemmel szavaztak.

A Telex a telexeseké

Tavaly a Telexet kiadó kft. zártkörűen működő részvénytársasággá alakult. Ez volt az első lépése annak, amit az indulástól kezdve ígértünk: hogy a Telex a telexeseké legyen, azaz a Telexben dolgozók lesznek a kiadó tulajdonosai. Ez a folyamat, amely egyedülálló és példa nélküli a magyar médiában – hiszen a Telex minden egyes dolgozója tulajdonossá válik –, az általunk vártnál is hosszabb ideig tart.

Ahogy korábban írtuk, az átalakulás fő célja, hogy a Telex örökre a telexeseké maradjon. Ez maradéktalanul teljesülni fog, ugyanis csak a Telexben dolgozók jutnak részvényekhez, és a jövőben is biztosítani szeretnénk jogi eszközökkel, hogy a cég ne kerülhessen semmilyen politikus vagy oligarcha kezébe, irányítása alá. A részvények 75 százaléka dolgozói részvényként a Telexnél dolgozók tulajdonába kerül, a szerkesztőség kérésének megfelelően a dolgozók között egyenlő arányban elosztva. A részvények fennmaradó 25 százaléka törzsrészvényként az igazgatósági tagok – Dull Szabolcs, Kárpáti Márton, Kárpáti András és Pusztay András – között oszlik el.

Ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a zrt., illetve a telexesek szerezhetik meg. A támogatásokból befolyó összegekből osztalékot a jövőben sem fizet a cég.

Most már az utolsó technikai lépésnél tartunk: megtörtént a zrt.-ben a szükséges alaptőke-emelés, ennek várjuk a cégbírósági bejegyzését, és ezután történik a részvények szétosztása (jogtechnikai okok miatt addig a részvények az igazgatóság négy tagjának tulajdonában vannak, az ő részesedésük fog a részvények szétosztása után lecsökkenni).

Nagyon büszkék vagyunk erre a konstrukcióra. Ez a függetlenségünk egyik fontos biztosítéka: mivel a Telexnek a telexesek a tulajdonosai, senki nincs a fejünk felett, és senki nem tud kívülről beleszólni a lapkészítésbe.

Májusban már a Telex Belföld rovatát olvasták a legtöbben

1 861 976 egyedi látogató – májusban ennyien olvasták havi összevetésben a Telex Belföld rovatát, ezzel pedig ebben a mutatóban az első helyre kerültünk a digitális közönségmérés hivatalos szolgáltatójának számító Gemius által publikusan mért Belföld rovatok között. Eszerint a hazai közéleti, politikai híreket, fejleményeket, tartalmakat ebben a hónapban már a Telexen követték a legtöbben Magyarországon.

Fontos mérföldkő ez a lapnak, a két és fél évvel ezelőtti indulásunkkor még legfeljebb csak remélni mertük, hogy ilyen rövid idő alatt a magyar nyilvánosság megkerülhetetlen szereplőjévé válunk. Júniusban pedig megtartottuk a jó formát és az első helyet: ismét a Telex Belföld rovatát olvasták a legtöbben.

Schadl György is a Telexszel példálózott

A lap jelentőségét abban is érzékeljük, hogy a közéleti szereplők jó része megkerülhetetlen és megbízható forrásként tekint ránk. Ennek bizonyítékait időnként kiszivárgó dokumentumokban is megtalálhatjuk.

A Völner–Schadl-ügy nyomozati anyagát és körülményeit az elmúlt hónapokban alaposan feldolgoztuk, ennek egy számunkra különleges részlete volt az a beszélgetés, amelyet Schadl György Senyei Györggyel, az Országos Bírósági Hivatal elnökével folytatott, és amelyben szóba került egy bíróságokról szóló Telex-cikk is. Schadl pedig a telefonbeszélgetésben úgy fogalmazott: „Semmit nem tudsz csinálni, nem tudsz sajtó-helyreigazítási pert se indítani, mert amit leírtak, az abszolút úgy van.”

Hogy mindig is az igazat írjuk, fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan megkérdezzünk minden érintettet. Még akkor is, ha nem számíthatunk válaszra, vagy nem teljes választ kapunk. Júniusban megírtuk, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár egy, a Telexnek is elküldött levélben azt írta a vele szoros együttműködésben dolgozó Klebelsberg Központ vezetőinek, hogy „nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”. Véletlenül ezzel és ehhez hasonló üzenetekkel együtt továbbítottak nekünk egy levelet. Ha még nem olvasta el az erről szóló cikkünket, hogyan kommunikáltak egymással arról, hogy milyen válaszokat adjanak a Telexnek, most mindenképp tegye meg ide kattintva!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az egészre úgy reagált a kormányinfón: „Ebből látszik, milyen veszélyes a Telexszel levelezni.” Azért mi továbbra is kitartóan kérdezünk.

Tudósítottunk Ukrajnából, Törökországból és Londonból

Fontosnak tartjuk, hogy ott legyünk minden olyan helyszínen, ahol a fontos dolgok történnek. A külföldi riportjaink persze sok pénzbe kerülnek, de a támogatóink adományait arra fordítjuk, hogy első kézből tudjunk beszámolni a jelentős világpolitikai történésekről.

Tavaly a háború kitörése után többször is tudósítottunk Ukrajnából, az idén tavasszal is több riportot olvashattak arról, hogyan élik meg a háborút Ukrajnában, és kollégáink a frontvonal közelébe is elmentek.

A helyszínről, Londonból számoltunk be III. Károly megkoronázásáról, és Rómából tudósítottunk XVI. Benedek temetéséről. Isztambulban és Ankarában készített riportokkal mutattuk be, mit gondolnak a törökök Erdoğan elnökről és az ellenzék esélyeiről – a helyszínről számoltunk be Erdoğan újraválasztásáról.

Egyre többen nézik a Telexet

A Telexen nemcsak cikkek jelennek meg, hanem videók is, a YouTube-csatornánknak már 172 ezer feliratkozója van. Közel egymillióan tekintették meg a Völner–Schadl-ügyről készült öt videónkat.

Az elmúlt fél évben készült 16 oktatásügyi videó (riport, interjú, portré) összesen több mint 2,7 millió megtekintéssel rendelkezik – ezek közül is érdemes kiemelni a riportunkat a Karmelitánál tartott, könnygázazással végződő tüntetésről (417 ezer néző), illetve a Novák Katalin köztársasági elnök és a tanárok, diákok találkozásáról szóló videónkat (328 ezer néző).

Már Telex Filmklub is van

Az év elején elindult a Telex Filmklub, amely tavasszal havi rendszerességgel, egyszeri alkalommal mutatott be olyan filmeket, amelyeket a nagyközönség még nem láthatott, majd utána egy jó filmklub módjára beszélgetéseket is tartottunk arról, hogy mit láttunk.

A házigazda minden alkalommal Klág Dávid volt, a helyszín pedig a budapesti Toldi mozi: bemutattuk a Kojot négy lelke, a Mások gyerekei, az Akkor éjjel és az Asteroid City című filmeket. Terveink szerint a Filmklub ősszel folytatódik.

Dübörög a Telex Akadémia

Tavaly indítottuk el oktatási központunkat, a Telex Akadémiát, ami azóta nagy sikerrel működik. A résztvevők számára ingyenes foglalkozásaink január óta folyamatosan zajlanak, már húsz diákworkshopon és több tanárképzésen vagyunk túl. Az akadémia munkája a következő tanévben, szeptembertől folytatódik a diákok médiatudatosságának fejlesztésével és különböző tanárképzésekkel.

A Telex Akadémiát a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. működteti, a kétéves médiaműveltségi programunk ötletével több különböző, nyílt pályázaton is indultunk, végül az amerikai DRL (Demokráciai, Emberjogi és Munkaügyi Hivatal) támogatja két évre 740 740 dollárral. Ezt a pénzt tehát nem a Telex működésére fordítjuk, hanem teljes egészében a fiataloknak szóló ingyenes programunkra és az oktatóközpont beindítására.

Április óta hallgathatják is a Telexet

Húsvét után egyszerre négy podcastunk indult el, hétről hétre új epizódokkal jelentkezve: a közéleti Téma, a bűnügyi Nyomozó, a gasztronómiai Ízfokozó és a zenei After.

Bár a Nyomozó időközben már véget ért, újabb és újabb podcastokkal jelentkezünk, a héten elindult például a Rákeltérítő és a Kisbolygó nevű podcastunk. A Rákeltérítőben egy nehéz, de fontos és sokakat érintő témát, a daganatos betegséggel érintett emberek küzdelmeit dolgozza fel Markovits Ferenc egykori rádiós meghívott vendégek segítségével, az ő történetük bemutatásával. A Kisbolygóban pedig a zöld kérdéseket emberközeli, megoldásfókuszú módon közelítjük meg adásonként más-más, a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó témáról lesz szó meghívott szakértők segítségével. A műsorvezető Nagy Réka, a fenntarthatósággal foglalkozó Ökoanyu Facebook-oldal szerkesztője.

Podcastjaink meghallgathatók a címlapon és az applikációnkban megjelenő lejátszóban, de a Telexen kívül megtalálják a Telex új podcastos YouTube-csatornáján, a Spotifyon, az Apple és a Google Podcastok között is. Iratkozzanak fel, kövessenek be minden közösségi felületen!

A podcastok technikai megvalósulását a Google News Initiative 43 millió forinttal támogatta, a Nyomozó podcasthoz pedig a holland Veronica Alapítvány nyújtott 6300 eurós támogatást.

Saját ingatlanba költözött a podcaststúdiónk és az akadémia

Fontos újdonság, hogy a támogatóinknak hála összegyűlt annyi pénzünk, hogy saját ingatlant tudtunk vásárolni, ahol beindíthattuk a Telex Akadémia képzéseit. És ugyanebben az ingatlanban építettük fel a stúdiónkat, ahol a podcastjainkat vesszük fel.

A szerkesztőségi irodánkat továbbra is béreljük, itt viszont gazdaságosabbnak láttuk, ha bérlet helyett saját ingatlanra költünk a felújításánál. A lakást a Telexet kiadó Van Másik Zrt. vásárolta meg.

Megújult az applikációnk is

Nemrég megújult a Telex applikációja, amely annyival többet tud, mint az előző, hogy mindenkit arra biztatnánk most is, hogy töltse le a telefonjára. Az új verzió egyelőre a Play Store-ben és az App Store-ban érhető el , a kevésbé népszerű operációs rendszerekhez még nem készült el, és pillanatnyilag nem is tervezzük egyéb alkalmazásboltokra optimalizálni, de persze bármi megtörténhet a jövőben.

Az új app már rendelkezik egy sor olyan menő funkcióval, ami hiányzott az első generációs alkalmazásból. Először is lett kereső! Emellett azt is sokan kérték, hogy el tudjanak menteni cikkeket. Ez a funkció is megjelent az alkalmazásban, a könyvjelzők első verziója érhető el most. Az alkalmazásban is lehet podcastokat hallgatni, sőt ott lehet csak igazán. Megy a lejátszás a háttérben, szóval kényelmesen lehet cikkeket olvasni podcasthallgatás közben. Ezek mellett átszabtuk a menüt, a teljes címlap megjelenését, meg ezer apróságon reszeltünk egy kicsit, hogy minden még jobb, még gördülékenyebb legyen.

Díjazták is a telexeseket szépen

Nyilas Gergely és Huszti István, a Telex két munkatársa nyerte a Magyar Sajtódíjat! Nyilas Gergely újságíróként, Huszti István pedig fotóriporterként tudósított több alkalommal Ukrajnából. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, azonnal Kijevbe indultak, hogy a helyszínről nyújthassanak hiteles tájékoztatást a magyar olvasóknak. 2022-ben a magyar újságírók közül egyedülálló módon összesen több mint három hónapot töltöttek Ukrajna különböző régióiban: Kijevben, Odesszában és Harkivban – néhány száz méterre a fronttól is. Mivel a cikkekben és a videókban az írás és a kép elválaszthatatlan egységet alkotott, a párost Dull Szabolcs közösen jelölte a Magyar Sajtódíjra.

A szomszédban zajló háború viszontagságait bemutató sorozatával nyert nagydíjat a Telex fotósa, Huszti István a 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton. Ő nyerte a képriport kategória mindhárom díját is. A telexes fotósok közül díjazták még Bődey Jánost művészet (sorozat) kategóriában, harmadik lett a háborús felkészülésről szóló csendéleteivel. Társadalomábrázolás (sorozat) kategóriában második helyezést ért el Melegh Noémi Napsugár a roma közösség peremén élő hajléktalan párról szóló anyagával.

Melegh Noémi Napsugár a Hemző-díjat is megnyerte. Pályázati portfóliójában sok egyéb téma mellett hátrányos helyzetű vidéki fiatalok életét bemutató képsorozatok szerepelnek, fókuszban a roma közösség problémáival, a szegénységgel, a kirekesztettséggel, a közösségen belüli és kívüli lehetőségek hiányával, amik a fiatalok felnőtté válási folyamatában is tükröződnek.

Ezek mellett Akadémiai Újságírói Díjat kapott Bolcsó Dániel, a Telex újságírója, ezt a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlésének első napján adták át. Az indoklás szerint Bolcsó Dániel egyrészt az évek óta végzett magas minőségű ismeretterjesztő és tudomány-népszerűsítő, a komplex technológiai és tudományos témák széles spektrumát árnyalt, mégis közérthető formában bemutató munkájáért kapta meg az elismerést, másrészt pedig az elmúlt években a koronavírus-járvány különböző aspektusait körüljáró, elemző írásaiért, melyekkel jelentősen hozzájárult a közvélemény széles körű tájékoztatásához, kiemelt figyelmet fordítva az áltudományok és álhírek leleplezésére.

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) egy alkalmazott animációnak járó különdíjat, valamint egy diákzsűri által odaítélt különdíjat is kapott Fillér Máté. Az elismerést az Évtizedes közgazdasági tabukat dönt meg a koronavírus című Telexikonért kapta.

Érdemes még azt is megjegyezni, hogy a European Press Prize shorlistjére került Pintér Luca és Ajpek Orsi riportja a két azonos nemű örökbe fogadó szülőről, Istvánról és Tamásról.

Pénzügyi beszámolók

És az átláthatóság számokban: először a Telex kiadó Van Másik Zrt. pénzügyi adatait böngészhetik, utána pedig a nonprofit cégünk, a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. adatai következnek (ez a Van Másik tulajdonában van).

Van Másik Zrt.

2020. 07. 31. – 2023. 05. 31.ezer Ft
Árbevétel1 389 488
Támogatások, pályázatok, sajtódíjak2 066 022
Banki kamatok, árfolyamnyereségek12 463
Anyagköltség, webshoptermékek37 403
Tartalom (külsősök, hír- és képügynökségek) + médiaszolgáltatások191 138
Utazási költségek19 032
Marketing-, hirdetési, reklámkiadások (Facebook, Google)37 398
IT-szolgáltatások73 470
Kommunikációs szolgáltatások (internet, telefon)15 108
Bér, bérjellegű költségek és járulékok1 846 482
Működési költségek (bérleti díj, rezsi, nyomtatás stb.)226 821
Pénzügyi kiadások (ügyvéd, könyvelés, bérszámfejtés, IPA, hozzájárulások)87 778
Egyéb kiadások (biztosítások, bankköltségek, bankkártyajutalékok)59 585
Értékcsökkenés (havi elszámolás)52 311
ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY821 447
Beruházások (CAPEX)228 576

Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.

2021. 02. 05. – 2023. 05. 31.

ezer Ft
Árbevétel0
Támogatások, pályázatok, sajtódíjak109 539
Banki kamatok, árfolyamnyereségek8 198
Anyagköltség2 598
Tartalom- és egyéb szolgáltatás30 184
Utazási költségek2 117
Marketing-, hirdetési, reklámkiadások (Facebook, Google)0
Kommunikációs szolgáltatások (internet, telefon)0
Bér, bérjellegű költségek és járulékok60 471
Működési költségek (bérleti díj, rezsi, nyomtatás stb.)3 606
Pénzügyi kiadások (ügyvéd, könyvelés, bérszámfejtés, IPA, hozzájárulások)2 905
Egyéb kiadások (biztosítások, bankköltségek, bankkártyajutalékok)4 257
Értékcsökkenés (havi elszámolás)5 763
ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY5 836
Beruházások (CAPEX)10 281
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!