„Ha valaki kikéri utána közérdekűben, akkor ránk ragad a hazugság” – véletlenül elküldték nekünk Maruzsa Zoltánék vitáját a válaszlevélről

Legfontosabb

2023. június 16. – 14:43

„Ha valaki kikéri utána közérdekűben, akkor ránk ragad a hazugság” – véletlenül elküldték nekünk Maruzsa Zoltánék vitáját a válaszlevélről
Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”

– írta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Telex birtokába jutott belső levelezésben többek között a Klebelsberg Központ (KK) Stratégiai és Kommunikációs Főosztályát vezető Antalffy Péternek, Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak és a KK szakmai vezetőinek.

Szerdán kérdéseket küldtünk a Klebelsberg Központnak, mert egy olvasónk felhívta a figyelmünket arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium levélben toborozta az önkéntes katonákat a 2023/24-es tanévben bevezetni tervezett honvédelem tantárgy oktatására. Az Oktatási Hivatal honlapján meg is jelent A Honvédelem tantárgy kerettanterve a szakképzési intézmények 9. évfolyama és a köznevelési intézmények 11. évfolyamának.

Ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban elindul-e a honvédelem tantárgy oktatása 2023 szeptemberétől, ha igen, hány iskolában, miért pont azokban, és mi a célja a honvédelem tantárgy tanításának.

A válaszon viszont mi lepődtünk meg a legjobban, ugyanis a Klebelsberg Központ sajtóosztálya véletlenül csütörtökön este 21:31-kor a válasszal együtt továbbította nekünk azt a belső levelezést, amit egymás között folytatott le a Telexnek küldött válaszról többek között Maruzsa Zoltán és a KK kommunikációs főosztálya.

A sárgával jelzett mondat nem állja meg a helyét

Az első levelet Bartkó Mária, a KK sajtó- és tájékoztatási referense küldte el Kontra Dorkának, a Belügyminisztérium sajtóreferensének. E szerint először csak annyit akartak válaszolni a kérdéseinkre, hogy „tájékoztatom, hogy a Honvédelmi neveléssel kapcsolatos oktatási programokat a Honvédelmi Minisztérium koordinálja”. Aztán Kontra Dorka ehelyett az alábbi választ javasolta:

„A Honvédelem tantárgy szabadon választható, indításáról az érintett intézmények döntenek. A program koordinációját a Honvédelmi Minisztérium végzi. A Klebelsberg Központ még nem mérte fel, hogy az első tanévben hány iskola vesz részt a projektben, az érintett tanév még el sem kezdődött. A tantárgy célját az oktatas.hu oldalon elérhető kerettanterv tartalmazza.”

Ebben még nem is lenne semmi furcsa, de aztán Antalffy Péter főosztályvezető elküldte ezt a választ Maruzsa Zoltánnak, Kisfaludy Lászlónak és a kommunikációs főosztályvezetőjének, Varga Attilának is jóváhagyásra, csak éppen sárgával kijelölték az alábbi mondatot:

„A Klebelsberg Központ még nem mérte fel, hogy az első tanévben hány iskola vesz részt a projektben, az érintett tanév még el sem kezdődött.”

Az emailhez Antalffy ezt a kommentárt írta:

„A Telex megkeresésére az alábbi választervre kaptunk jóváhagyást, azonban a sárgával jelzett mondat nem állja meg a helyét, mert a KK az Államtitkársággal egyeztetve már fel kellett mérje 2 hónapja, hogy kik vesznek részt a programban, így e mondat nélkül küldenénk ki a választ. Erre kérünk jóváhagyást.”

Azaz felhívták a figyelmet arra, hogy valótlanság lenne a válaszban azt írni, még nem mérték fel a részt vevő iskolák létszámát, hiszen már két hónapja fel kellett volna mérniük, kik vesznek részt a programban. Tekintettel arra, hogy a tantárgy oktatása szeptemberben kezdődik, ez logikusnak is tűnik.

Erre a levélre Maruzsa Zoltán válaszolt, kissé ironikus hangvételben:

„Péter, ezt ugyebár mi is tudjuk! 🙂 Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani. Már az első mondat sem igaz, hisz Péterffy Balázs vezetésével lettek leegyeztetve, hogy ki vállalja.

Úgy gondolom, hogyha az első mondatot igaznak véljük, akkor teljesen életszerű, hogy a KK-nak nem kell tudnia, hogy hány iskolája vesz részt ebben a programban: hát annyi, ahányan így döntöttek. A választerv tehát nem rossz. De ha inkább meg akarjátok írni, hogy a KK x intézményt választott ki, tőlem azt is lehet.

Mi legyen?

Zoli”

Ha valaki kikéri utána közérdekűben, akkor ránk ragad a hazugság

Maruzsa válasza szerint tehát már az sem teljesen igaz, hogy szabadon választhattak az intézmények, hiszen Péterffy Balázs, a KK szakmai elnökhelyettese vezette az egyeztetéseket. Majd a válasz második részében Maruzsa megmagyarázza, hogy végül is ha ebben hazudnak, akkor a másik mondatban is hazudhatnak.

Erre a levélre Péterffy Balázs szakmai elnökhelyettes válaszolt, miszerint:

„Egyetlen aggodalom van, hogy ha van infójuk arról, hogy a tk-k (a tankerületek – a szerk.) már egyeztettek, akkor a válaszban valótlant állítunk. Ha valaki kikéri utána közérdekűben, akkor ránk ragad a hazugság.

Az első mondat pedig de jure igaz, mert valóban ők döntenek erről, és mi is azt kértük, hogy aki jelentkezik, az jöjjön, aki nem akart, azt kihúztuk a listáról. Ha mindenképp benne kell maradnia az inkriminált mondatnak, akkor ezt javasolnám: »a KK még nem tudja, hogy ténylegesen hány intézmény vesz majd részt a következő tanévben a programban.«”

Tehát itt már arra apellálnak, hogy mi van, ha a lapunknak írt hazugság esetleg kiderülne, így „a Klebelsberg Központ még nem mérte fel” helyett inkább az szerepeljen, hogy „a KK még nem tudja”. Hiszen ebből nem derül ki, hogy nem mérték fel, amit ugye két hónapja meg kellett volna tenniük.

És ezután történt a hiba, ugyanis a következő levélen bár „Zoli”, vagyis Maruzsa Zoltán aláírása szerepelt,

de azt lapunknak címezték.

A KK az alábbi választ küldte el a Telexnek: „A Honvédelem tantárgy szabadon választható, indításáról az érintett intézmények döntenek. A program koordinációját a Honvédelmi Minisztérium végzi. A Klebelsberg Központ még nem rendelkezik arról információval, hogy ténylegesen hány intézmény vesz majd részt a következő tanévben a programban. A tantárgy célját az oktatas.hu oldalon elérhető kerettanterv tartalmazza.”

Majd miután valószínűleg érzékelték a hibát, 16 perccel később, 21:47-kor jött egy újabb email: „Kérem ezt az emailt ne vegye figyelembe, véletlen küldés. A választ új emailben küldöm.”

Ezután pedig megérkezett a hivatalos válasz a Klebelsberg Központ Stratégiai és Kommunikációs Főosztályától, ami megegyezett a korábban elküldött, de „Zoli” által aláírt válasszal.

Tehát a Klebelsberg Központ email-evolúciója így nézett ki:

még nem mérte fel » még nem tudja » majd végül Maruzsa javaslatára még nem rendelkezik arról információval.

És így lett egy színtiszta hazugságból szépen becsomagolt féligazság, amivel csak éppen annyit árultak el, amennyit muszáj volt, és éppen úgy megfogalmazva, hogy ne lehessen belekötni.

És az már csak hab a tortán, hogy ezek után csütörtökön 22:15-kor Antalffy Péter, a KK főosztályvezetője rám írt a Facebookon, de az üzenetét valószínűleg egyből visszavonta, hiszen az engedélykéréseknél már csak a neve és az üzenetküldés ideje jelent meg. Így valószínűleg már soha nem tudjuk meg, mit akarhatott még mondani, de legalább betekintést kaphattunk, hogy működik a gyakorlatban a sajtó tájékoztatása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!