A Telex két munkatársa, Nyilas Gergely és Huszti István nyerte a Magyar Sajtódíjat

2023. március 14. – 12:01

A Telex két munkatársa, Nyilas Gergely és Huszti István nyerte a Magyar Sajtódíjat
Díjazottak – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilas Gergely és Huszti István, a Telex két munkatársa nyerte a Magyar Sajtódíjat – hirdette ki kedden a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a magyar sajtó napja alkalmából megtartott ünnepségén, ahol több szakmai díjat átadtak. Kollégáink mellett a Nyugat.hu és a Partizán is Magyar Sajtódíjban részesült.

Nyilas Gergely újságíróként, Huszti István pedig fotóriporterként tudósított több alkalommal Ukrajnából. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, azonnal Kijevbe indultak, hogy a helyszínről nyújthassanak hiteles tájékoztatást a magyar olvasóknak. 2022-ben a magyar újságírók közül egyedülálló módon összesen több mint három hónapot töltöttek Ukrajna különböző régióiban: Kijevben, Odesszában és Harkivban – néhány száz méterre a fronttól is. Mivel a cikkekben és a videókban az írás és kép elválaszthatatlan egységet alkotott, ezért a párost Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője közösen jelölte a Magyar Sajtódíjra.

Kollégáink eddig közel 100 napot töltöttek Ukrajnában, és számtalan cikket készítettek. Tudósításaik közül ezért nagyon nehéz választani, mégis álljon itt ez a három kiváló példa:

  1. Tartom magam, persze, de meghalt Vászja, a kezéről ismertem fel
    – tavaly márciusban az egyik legtöbb halálos áldozattal járó rakétacsapást elszenvedett laktanyában jártak, Mikolajivban.
  2. Az egyik gödörben egy egész család feküdt, szülők és két gyerek. A lábuk alapján próbálják őket azonosítani
    – szeptemberben az ország északkeleti részén fekvő Izjumban jártak, ahol egyebek mellett annak a rögtönzött temetőnek a feltárásánál is jelen voltak, ahová sietve földeltek el több mint négyszáz holttestet.
  3. Helyszíni riport Herszonból: Amit az oroszok nem tudtak elvinni, azt megsemmisítették
    – novemberi riportjukban kollégáink a támadások áldozataival, az orosz cellákat megjárt civilekkel, menekülőkkel és ottmaradókkal beszélgettek a víz és villany nélkül maradt, jelentős részben humanitárius segélyre szoruló, frissen felszabadult városban.

Az összes helyszíni riportunkat, köztük a Nyilas Gergely és Huszti István legutóbbi útjáról született cikkeket itt olvashatják el.

Dull Szabolcs a Sajtóház Táncsics-Ráttermében tartott díjátadón mondta el laudációját a Telex két munkatársáról:

„Nyilas Gergő és Huszti István már az orosz–ukrán háború kitörése előtti hetekben is járt Ukrajnában. Gergő külpolitikai újságíróként már ekkor is tűpontos idézetekkel, Pista pedig harcedzett fotóriporterként mindig felejthetetlen képekkel mutatta be, hogy élik meg az emberek a fokozódó feszültséget.”

Ezután arról beszél, hogy a két telexes február 24-én kocsiba szállt, és elindult Kijevbe, és 2022-ben a magyar újságírók közül egyedülálló módon összesen több mint három hónapot töltött Ukrajna különböző régióiban, a fronttól néhány száz méterre is.

„Nyilas Gergő – magyar médiában ma már ritkának számító – orosz nyelvtudása segítségével tolmács és fixer nélkül tudott beszélni az ukrán emberekkel. Így ők ketten a legmélyebb és leginkább átérezhető módon tudták és tudják bemutatni a mindennapi megpróbáltatásaikat” – folytatódik Dull laudációja. „Mindkettőjükben megvan a legjobb újságírókat jellemző határtalan kíváncsiság és kérlelhetetlen szakmai alázat: más eszközökkel, de egymást kiegészítve hónapról hónapra mutatják be, mi történik a szomszédunkban. A háborús tudósítóknál olykor előforduló önfényezés és önmaguk középpontba állítása egyáltalán nem jellemzi őket, közös anyagaikban, nagyképes riportjaikban és videóikban mindig a tényekre és az érintettekre helyezik a hangsúlyt, sosem önmagukra.” A Telex főszerkesztője azzal zárta beszédét, hogy a Magyar Sajtódíj nem is kerülhetett volna méltóbb kezekbe.

Huszti István, Nyilas Gergely és Dull Szabolcs – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Huszti István, Nyilas Gergely és Dull Szabolcs – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke a megnyitón egyebek mellett arról beszélt, hogy papíron sajtószabadság van Magyarországon, az alaptörvény is rögzíti ezt részletesen, csak éppen amíg a kormány több mint százmilliárd forintot költ politikai propagandája terjesztésére, addig szerkesztőségeket és újságírókat zár ki a kormányinfóról és más, kormányzati eseményekről, a reklámok elosztását befolyásolva, anyagilag hátrányos helyzetbe taszítja a kabinettől független orgánumokat.

„A sajtó szabad, csak a működés feltételeit szűkítik a kormányzati lépések, és mivel közérdekű információkat tart vissza a kormány, valójában a cenzúrával felérő korlátozást szenved el a köz.”

További díjazottak

Aranytoll Életmű-díj:

Bóta Gábor, Eszéki Erzsébet, Kárpáti János, Szekfű András, Tamás Ervin, Németh Zoltán

Vastoll-díj:

Feuer Mária, Horn János dr. Kovács Gábor, Kulcsár István, Libik Gábor András, Nádory István, Sándor György, Surányi Erika, Vitray Tamás

Földes Anna interjú-díj:
Mátrainé Mester Katalin

Az év gazdasági újságírója díj:
Jandó Zoltán

Soó Rezső-díj:
Osváth Sarolta

Virág F. Éva-díj:
Herczog Noémi

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2013 óta – néhány év kihagyással – kiemelkedő és példaadó szakmai és közéleti tevékenységükért a MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja címet adományozza. Az idei díjazottak:

L. Ritók Nóra, Urbán Ágnes, Kukorelly Endre

A díjazottakról részletesen itt olvashat.

2021-ben a Telex teljes szerkesztősége kapta a díjat Lukács Csaba (Magyar Hang) és Keller-Alánt Ákos (Szabad Európa) mellett.

A Magyar Sajtódíj kuratóriumának tagjai: Kulcsár István televíziós és rádiós újságíró, volt moszkvai és New York-i tudósító, Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője, Inotai Edit, a német közszolgálat ARD tudósítója, Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője és Stumpf András, a Válasz Online munkatársa és Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!