Archivum

RSS

Apám, a tieid lőnek, gyere a temetésemre, de b… meg, tankkal!

Kijev környékéről visszahúzódtak ugyan az orosz erők március végén, de a városok még sokáig együtt kell hogy éljenek a háború nyomaival, és a civilek elleni bűncselekmények gyászával. Sokan tartanak attól, hogy a háború a főváros közelébe is visszatérhet. Helyszíni riport Bucsából, Irpinyből és Borogyankából.

Már nem érdekelnek a rakéták, csak az, mennyi sérültet hoznak utána

A háborúval sebesültek tömege szakadt az ukrán kórházakra, amelyek a rakétatámadások alatt is igyekeznek fenntartani működésüket. A Harkivtól 40 kilométerre fekvő Csuhujiv két hónapon át volt elzárva a külvilágtól, a kórház azonban nem állt le. Helyszíni riport.

Hogy milyen érzés a megszállás alatt lenni? Olyankor te egy senki vagy, már nem vagy ember

Harkivot és elővárosait elérik ugyan az orosz rakéták, de az ukrán ellentámadás is hozott eredményeket. A lakosság nagy része elmenekült, de sokan az elővárosok romos épületei között maradtak, gyakran közművek nélkül. Aki eddig kitartott, már nem akar elmenekülni, a front felőli dörrenések közepette inkább magyar táncdalokat énekel segélyért sorban állva. Helyszíni riport Harkiv környékéről.

Az orosznak hitt ukrán város, amelybe beletört Putyin bicskája

Ukrajna második legnagyobb városa körül három hónap után csökkent az orosz katonai nyomás, de rakétacsapások így is érik Harkivot. Az északkeleti rész hónapokig folyamatosan a tűzvonalban volt, ott beomlott 16 emeletes épületek, kiégett tízemeletesek váltogatják egymást. A város azonban a békebeli másfél millió helyett 400 ezer emberrel próbál új életet kezdeni. Helyszíni riport.

Ukrajnából jelentjük: kútról kútra, 15-20 litert tankolva vergődni Harkivba

Ukrajna nyugati részén kiürítették a közúti barikádokat, félretolták a tankcsapdákat, keleten viszont helyenként új lendületet vett az orosz invázió. Az ország második legnagyobb városa, Harkiv ugyan elkerülte a bekerítést, de az orosz rakéták így is elérik. Közös viszont a két országrészben, hogy üzemanyagot szerezni nem olyan egyszerű. Helyszíni riport útban Harkiv felé.

Az ukrán kertvárosban jártunk, ahol összesűrűsödött a háború minden borzalma

Egy egész orosz hadoszlop égett el a szűk kertvárosi utcán, de erről és a következményeiről csak az utóbbi héten értesült a világ. Helyszíni riport a megfagyott apokalipszisről: Bucsában a totális pusztítás világába léptünk be.

Láttuk, ahogy feltárják a bucsai tömegsírt, az ügyész szerint civileket találtak

A homok alól kezek és lábak bukkantak elő. A szakemberek kivégzésre utaló nyomokat találtak. Az ukrán legfőbb ügyész elmondta a két módszert, ahogy a civilekkel végeztek a Kijevhez közeli, szomszédos városokban. Helyszíni riportunk Bucsából.

Borodyanka was once a town full of life – now they are pulling bodies from under the rubble

A few days after the departure of Russian forces, we traveled to one of the Ukrainian towns near Kyiv which had undergone heavy shelling. Borodyanka, which was almost completely destroyed, is said to potentially also be a site of war crimes. Telex reports from the scene.

Vidám, zöld város volt, most halottakat húznak ki a romok alól

Néhány nappal az oroszok visszavonulása után utaztunk el az egyik korábban keményen ostromlott ukrán városba Kijev közelében. A rommá lőtt Borogyankát a háborús bűnök következő helyszíneként emlegetik. Helyszíni riport.

„Hamarosan zsákban temetünk, és azt is nehéz lesz beszerezni”

Mikolajiv ugyan tartja magát a szárazföldi orosz erőkkel szemben, a Déli-Bug partján fekvő félmilliós várost azonban így is folyamatosan rakétacsapások érik keletről, északról és a tenger felől is. Megrázó fotók, helyszíni riport egy katonatemetésről, folyamatos távoli dörrenések mellett.

Tartom magam, persze, de meghalt Vászja, a kezéről ismertem fel

Megkezdődtek az azonosítások a mikolajivi laktanyát ért orosz rakétatámadás után. 30 óra után egy túlélőt is kimentettek a romok alól. A városban szombaton is működtek a légvédelmi rakéták, a környező falvakból ismét újabb menekültek érkeztek. Többségük orosz nyelvű, akik nem kérnek Putyin segítségéből.

„Dögöljön meg Vlagyimir Putyin!” – helyszíni riport a lebombázott laktanyából, ahol több mint százan halhattak meg

Péntek hajnalban egy mikolajivi laktanyát ért orosz rakétatámadás Ukrajnában. A katonák szerint minél jobban helytállnak az orosz erők ellen szárazföldön, annál több rakétatámadás jöhet a civilek ellen is, ezért lenne szükség a NATO által biztosítandó légtérzárra. Ott voltunk a romok eltakarításánál Mikolajivban.

Tegnap még nem tudták, mi az a lángrejtő, ma meg már Kalasnyikovval is készek lőni

Odesszában szerda este lövéseket lehetett hallani, de egyelőre elkerülte a közvetlen támadás, viszont a fekete-tengeri ukrán kikötőváros civiljei is készülnek arra, hogy utcai harcok lehetnek. Így férfiak és nők sokasága kezdett katonai gyorstalpalókba, amelyek után akár fegyverrel is készek küzdeni. „Az hiszem, a támadás harmadik hetében kimondhatom, hogy ebben a háborúban Oroszország az egész világ ellen, Ukrajna meg az egész világért küzd” – mondja egyikük. Helyszíni riport.

„Putyin azt hitte, sóval és kenyérrel fogadjuk a katonáit, pedig mi géppuskatűzzel és ólommal”

Ukrajna legnagyobb tengeri kikötője az orosz tervek ellenére stabilan tartja magát, és az ország egyik legnagyobb erődje lehet a háborúban. A várostól 130 kilométerre súlyos pusztítást végzett az orosz hadsereg, így menekültek ezrei érkeztek Odesszába, amely nélkül Ukrajna végleg elveszítené a kapcsolatot a Fekete-tengerrel. Helyszíni riport a betontömbökkel, barikádokkal és tankcsapdákkal telepakolt városból, amelyekre sok helyen a háború mémmé vált üzenetét pingálták fel.

Jól kifogtam, Donyeck után Harkivból is menekülök, tessék, most Moldovában vagyok

A 45 milliós Ukrajnából százezrek menekültek a 2,6 milliós Moldovába, ám a volt szovjet tagköztársaságnak nemcsak a menekültáradattal kell megbirkóznia, hanem a veszéllyel, hogy a belőle harminc éve kiszakadni vágyó szakadárállam is aktivizálja magát az orosz erők által indított ukrajnai háborúban.

Már volt olyan 14 éves fiú, akinek az életéért kellett küzdenünk

Ukrajna legnagyobb gyermekkórházában jártunk, a kijevi Ohmatditben 500 helyet tartanak fenn a háborús sérülteknek, a többi ápolt az alsóbb szintekre és a pincékbe költözött. A vezetőség bízik abban, hogy nem éri őket szándékos támadás, de tart a humanitárius katasztrófától, és csak egy hónapra elegendő gyógyszerrel rendelkeznek.

Ez még nem a vége, hanem csak a kezdete lehet a súlyos harcoknak

Annál a megrongálódott kijevi épületnél jártunk, ahol a helyiek is csak találgatják, mi történhetett. Sok lakás kiégett, szinte az összes ablakot kivitte a robbanás ereje. Egyesek szerint a neheze még csak most jön.

Helyszíni riport: Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek

Ukrajna a fegyveres erőket nemcsak szerződéses katonákkal, de önkéntes alapon szerveződő területvédelmi hálózattal is erősíti. Az ukrán vezetés szerint ha ilyenek lettek volna 2014-ben, az orosz hadsereg által burkoltan támogatott szakadárok sem jutottak volna el addig, hogy leválasszák Ukrajnáról Donyecket és Luhanszkot, amelyek nyolc éve lényegében orosz ellenőrzés alatt állnak. Nagyképen mutatjuk meg az önkéntesek harkivi és kijevi gyakorlatait.