Bődey János (fotó)

RSS

Még mondtam, hogy itt a rakéta, aztán megszakadt a vonal. Kirohantam, és már minden tiszta rom volt

A kárpátaljai Volóc kis hegyi település, amit a hét közepén váratlanul rakétával lőttek az oroszok. A helyszínen nemcsak azt tudtuk meg, hogy miért történhetett a támadás, hanem azt is, hogy a városban sok a magyar, de egyszerre kevés is. Ennyire közel, 116 kilométerre még sosem volt az oroszok háborúja a magyar határhoz. Helyszíni riport.

Egy sci-fi helyszíne vagy templombelső is lehetne a Gellért-hegyen megbúvó óriási víztároló

A víz világnapja alkalmából a Fővárosi Vízművek megnyitotta az újságírók előtt a bő negyven évvel ezelőtt mérnöki bravúrok árán épült Gruber József-víztározót. A 40 millió liter vizet befogadó, de most üres medencében bóklásztunk.

A háború elől akkor sem menekülhetsz, ha nem bombázzák szét az otthonodat

A háború mindenhol nyomot hagy Ukrajnában, még azokon a helyeken is, ahol nincsenek harcok pillanatnyilag. A nyugat-ukrajnai Lvivet is teljesen felforgatta a háborús készülődés és az állandó fenyegetettség. Szubjektív képriport a városból.

Lvivben már hozzászoktak a háború gondolatához, mert az élet nem állhat meg

Hogyan élik meg a háborút Lvivben, amelynek közelében az oroszok lebombáztak egy kiképzőbázist? Pánikolnak-e az emberek a 35 halálos áldozattal járó támadás után, egyáltalán mennyire veszik komolyan a légvédelmi riadókat? Helyszíni riport a nyugat-ukrajnai városból, ahová több mint 200 ezren menekültek a háború kitörése óta.

A háborúban nincsenek ateisták

Hogyan élik meg a háborút a tábori lelkészek, akik személyesen ismerték a 2014 óta tartó harcokban elesett katonákat? Mit üzennek a hívőknek, akik a szeretteikért és a fronton harcoló katonákért aggódnak? Hogyan tudnak segíteni a katonáknak, hogy le tudják győzni a halálfélelmüket? A lvivi Szent Péter és Pál apostolok templomban jártunk, ahol tíz katonát búcsúztattak el az elmúlt napokban.

Büszkék az elnökükre és a katonáikra, és hisznek abban, hogy Ukrajna megnyeri a háborút

A harcok elől menekülő emberekkel beszélgettünk Lvivben. Meglepte őket az orosz invázió, de a kezdeti sokk után már optimistábban látják a helyzetet, főleg a kormány és a hadsereg helytállása miatt. Volt, aki azt mondta: most először büszke az országára.

Élet az ukrán városban, ahol napok óta arra készülnek, hogy őket is eléri a háború

Lvivben nincsenek harcok, pont ezért több ezren menekültek ide Ukrajna más részeiből. De a béke csak látszólagos, itt is orosz támadásra készülnek. Minden nap szólnak a légvédelmi szirénák, barikádokat emelnek, álcahálót gyártanak a katonáknak.

A barikádokról jelentjük: tankcsapdákkal és Molotov-koktélokkal készül Lviv egy esetleges orosz támadásra

Az ukrán fővárostól 500 kilométerre található Lvivben nincs háborús hangulat, de a város határában felállított tankcsapdák és harcállások jelzik, hogy ez még változhat, ide is elérhet az orosz invázió. Egy önkéntes arról beszélt nekünk, hogy Ukrajnának meg kell nyernie a háborút, mert nem hajlandók orosz uralom alatt élni.

All they wanted for Christmas was for Mum to be alive

There are no official figures in Hungary on how many pregnant women have received oxygen, how many are currently on ventilators or how many Caesarean sections have been carried out to save the lives of foetuses and mothers with Covid. Gábor Biszak's wife, Erika died of Covid in spring 2021, following the Ceasarean delivery of their third child. We followed the lives of Gábor and his three children for 8 months. This is their story.

Kenőmájas: a gyulai húsipar Angelina Jolie-ja, amit külföldön nem értenek

Májkrém, paté, szelőkrém, pástétom sokfelé van a világon, de a kenőmájas tényleg a miénk! Aminek megvan az a hátulütője, hogy eladni se tudjuk a világon sehol. Miért értékesebb mégis a titkos receptje Gyulán, mint a gyulai kolbászé?

Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra

Nem tudni, Magyarországon pontosan hány várandós nő kap oxigént, hányan vannak lélegeztetőgépen, vagy hány császármetszést végeztek, hogy mentsék a magzat és a koronavírusos anya életét. Ahogy azt sem, hányan haltak meg, de a halottak listáján időről időre feltűnik a várandósság az alapbetegségek között. Biszak Gábor harmincegy hetes terhes felesége, Erika az egyik áldozat, harmadik gyereküket az orvosok császármetszéssel mentették meg tavaly tavasszal. Nimród, Johanna és Boróka most már anya nélkül nőnek fel, és a nagyobbak a maguk módján próbálják meg feldolgozni a történteket. Életüket nyolc hónapon keresztül követtük.