„Ha nem áll le a gyár, elmegyünk a falig” – civilek tüntettek, aztán ellenzéki aktivisták zártak le a gödi Samsunghoz vezető két utat

2024. május 22. – 18:51

„Ha nem áll le a gyár, elmegyünk a falig” – civilek tüntettek, aztán ellenzéki aktivisták zártak le a gödi Samsunghoz vezető két utat
Ellenzéki aktivisták zárták le a gödi Samsung egyik bejáratát – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetést tartott szerda este Gödön, a Samsung-gyár bejáratánál a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace. A civilek azt kifogásolják, hogy a Samsung hatályos környezethasználati engedély nélkül működik. Az esemény után a Momentum, az LMP és a Párbeszéd aktivistái lezárták a Samsunghoz vezető két utat, de a gyár működését nem sikerült leállítaniuk.

Tüntetést tartottak szerda kora este Gödön, a Samsung akkumulátorgyárától nem messze. Az esemény kezdetekor körülbelül százan voltak jelen, köztük az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői és aktivistái.

Az első felszólaló Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület tagja volt. Bodnár azt mondta: érthetetlen, hogy a Samsungot miért nem zárták még be, amikor a gyárnak majdnem egy hónapja nincs hatályos engedélye. Szerinte a Samsung állami ellenőrzés nélkül mérgezi a környezetét, és kockáztatja az ott élők egészségét.

Bodnár szerint az bizonyítja, hogy a Samsung fél tőlük, hogy a Göd-ÉRT Egyesület a kormányhivatal ellen indított perükbe maga is beszállt érintettként.

Másodiknak a Greenpeace szakértője, Simon Gergely szólalt fel, aki szerint az akkuipari üzemek az egész országban a vonatkozó szabályok betartása nélkül működnek. Felhozta azt az esetet, amikor a Samsung környékén akkugyártáshoz használt mérgező anyagot találtak a talajra kiömlött vízben, de ezt nem a hatóságok, hanem ők mérték be.

A Greenpeace ezért egy petíciót indított, amelyben azt követelik, hogy egyetlen új akkumulátorgyár se épüljön, amíg az iparágra érvényes szabályozást, és azt betartatni képes intézményrendszert létre nem hozzák.

Harmadiknak a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke, T. Szaszkó Andrea szólalt fel, aki szerint az lenne a nemzeti érdeknek megfelelő politizálás, ha az állam megvédené a polgárait. Szerinte nekik, civileknek az is a céljuk, hogy az akkugyárban dolgozókat megvédjék a rossz munkakörülményektől és a gyáron belüli mérgezéstől. Szerinte „a bírósági döntésnek mindenkire vonatkoznia kellene”, a Samsungra ugyanúgy, mint bármelyik állampolgárra.

Azt ígérte: ha nem áll le a gyár, fokozzák a nyomást, és „elmennek a falig”, hogy bezárjon. Szerinte ahogy a SungEel üzemét sikerült bezáratni, úgy sikerülhet a Samsungot is.

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője beszédet mond a Samsung gödi gyárához szervezett tüntetésen 2024. május 22-én – Fotó: Bődey János / Telex Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője beszédet mond a Samsung gödi gyárához szervezett tüntetésen 2024. május 22-én – Fotó: Bődey János / Telex
Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője beszédet mond a Samsung gödi gyárához szervezett tüntetésen 2024. május 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

A tüntetés vége után a Momentum, az LMP és a Párbeszéd körülbelül 30 aktivistája és politikusa lezárta a gyárhoz vezető egyik utat. Egy idő után rájöttek, hogy a gyárat több irányból is meg lehet közelíteni, így két csoportra oszlottak, amelyek két különböző utat zártak le, blokkolva ezzel a Samsung egyik parkolóját. Este negyed kilenckor több, bentről érkező autót sikerült feltartóztatniuk.

Április 23 óta nincs hatályos engedély

Az első fokon eljáró bíróság még egy április 23-i végzésében függesztette fel a Samsung gödi akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyét. Ez elvileg azt jelenti, hogy a végzés megszületésétől, vagy annak kézhez vételétől kezdődően a Samsungnak le kellene állítania a működéséhez szükséges belső erőművet, és az akkumulátor-gyártósorokat. A Samsung azonban mostanáig nem állította le a termelését.

Amikor kollégáink május 9-én megkérdezték erről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, Gulyás azt mondta: a bírósági döntéseket mindenkinek végre kell hajtania. Hozzátette viszont, hogy a Samsungnak ezt csak akkor kell megtennie, ha kézhez kapták a végzést, és szerinte kicsi az esélye, egy április 23-i végzést május 9-ig kézhez kapnak.

A bírósági eljárást kezdeményező Göd-ÉRT Egyesület szerint a végzés értelmében a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak kellene elrendelnie a Samsung működésének felfüggesztését. Ezért először postán, majd május 17-én személyesen is kézbesítették a kormányhivatalba a végzést. A május 22-i tüntetést azért szervezték meg, mert a kormányhivatal nem állíttatta le a gyárat.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után, az április 23-i bírósági végzéstől számított majdnem egy hónappal a kormányhivatal reagált az azzal kapcsolatban megjelent hírekre. Azt írják: félreértés, hogy a környezethasználati engedély felfüggesztése miatt le kellene állítani a Samsung-gyárat. A hivatal jogértelmezése szerint a Samsung SDI üzemelhet az engedély felfüggesztése után is, amennyiben maximum 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, ami a megtámadott engedélyben szereplő értéknek kevesebb mint a fele.

De mivel van bajuk a civileknek? Hát azzal, hogy a Samsung tavaly decemberben úgy kapta meg az egységes környezethasználati engedélyét, hogy a kormányhivatal megállapította: sok tekintetben nem felelnek meg a rájuk vonatkozó szabályoknak. A kormányhivatal az engedélyezéssel együtt arra kötelezte őket, hogy ezeket a szabálytalanságokat számolják fel.

A gyár folyamatosan zúgó hangot ad ki, ami sokszor átlépi a törvényben szabályozott zajhatárértéket. A kormányhivatal az engedély kiadásakor egy zajcsökkentési intézkedési terv végrehajtására kötelezte a gyárat, a civilek szerint azonban eleve nem lehetne engedélye a gyárnak, amíg fel nem számolja a határérték feletti zajszennyezést – írja az Átlátszó.

Az egész témának van egy politikai vetülete is: ma Magyarországon a Samsunghoz hasonló cégek engedélyeztetése és ellenőrzése a kormányhivatalok dolga. A kormányhivatalok élén pedig politikai alapon kinevezett főispánok állnak. Pest vármegyében Tarnai Richárd főispán, aki korábban a fideszes országgyűlési képviselő volt, és aki ma is nyíltan a Fidesz-KDNP mellett kampányol.

Kritikusok szerint így a kormányhivatalokban nem szakmai, hanem politikai döntések születnek, és ilyen politikai döntés volt az is, hogy a Samsung tavaly minden szabálytalanság ellenére megkapta az egységes környezethasználati engedélyét. A kormányhivatalok döntései ellen bíróságon lehet fellépni – ez történik most a Göd-ÉRT Egyesület által indított ügyben.

Tüntetők Gödön, a Samsung-gyár bejáratánál 2024. május 22-én – Fotó: Bődey János / Telex
Tüntetők Gödön, a Samsung-gyár bejáratánál 2024. május 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

A magyar állam évekkel ezelőtt elhatározta, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinál Magyarországból, vagyis minél több, minél nagyobb ázsiai akkumulátorgyár idetelepedését támogatják. A hozzánk érkező dél-koreai cégek azonban eddig nem nagyon igyekeztek betartani a rájuk vonatkozó szabályokat (lásd Samsung, SK, SungEel). Erre a magyar államigazgatás jellemzően nem azzal válaszol, hogy betartatja a szabályokat, hanem azzal, hogy eltakarítják a szabályokat az akkumulátorgyárak útjából.

Bonyolult jogi huzavona zajlik

Akit az ügy jogi része érdekel: a ma érvényes szabályok szerint Magyarországon a nagyobb ipari üzemek működéséhez egy úgynevezett egységes környezethasználati engedélyre van szükség. Az engedély kiadása előtt a hatóság megvizsgálja, hogy az üzem működése nem terheli-e a törvényben szabályozottnál nagyobb mértékben a környezetét és az üzem által alkalmazott technológia megfelel-e a Legjobb Elérhető Technikának. Ha megfelelnek a szabályoknak, megkaphatják a környezethasználati engedélyt.

A gödi Samsungot a hatóságok valamiért 2023-ig nem kötelezték arra, hogy környezethasználati engedélyt szerezzen a működésére. Mindezt úgy, hogy a Samsung az alapítása óta akkorára nőtt, hogy 2022-ben már ők voltak a második legnagyobb árbevételű gyár Magyarországon.

2023 júniusában aztán a kormányhivatal arra jutott, hogy a Samsung „egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet kezdett meg és folytat – ilyen engedély nélkül”. A kormányhivatal ezután lefolytatott egy környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást, aminek a végén tavaly decemberben egy tíz évre hatályos környezethasználati engedélyt adtak a cégnek.

Ezt az engedélyt támadta meg még tavaly decemberben a Göd-ÉRT Egyesület egy bírósági keresettel, arra hivatkozva, hogy a gyár működése szerintük nem felel meg a rá vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak. Az ügy a Budapest Környéki Törvényszékhez került, akik a teljes ügyben még nem döntöttek, de egy végzéssel elrendelték a Göd-ÉRT Egyesület keresetének halasztó hatályát.

De mit jelent az, hogy halasztó hatály? Azt jelenti, hogy az érintett engedély végrehajthatóságát a bírósági eljárás végéig felfüggesztik. Vagyis a Samsung esetében a környezethasználati engedélyük a végzés értelmében ma nem jogosít környezethasználatra.

Arról, hogy ez pontosan mit jelent, és a jövőben mi várható, Kiss Csabát, a környezetvédelmi joggal foglalkozó EMLA Egyesület igazgatóját kérdeztük meg. Kiss szerint a bíróság mostani döntése azt jelenti, hogy a Samsung elvileg nem folytathatja a környezethasználati engedélyben megadott tevékenységeit. Az engedélyben két tevékenység van megadva, az egyik hőtermelés (115 MWth), a másik az akkumulátorok gyártása (130.900 tonna/év).

Ellenzéki pártok aktivistái a gyár előtt 2024. május 22-én – Fotó: Bődey János / Telex Ellenzéki pártok aktivistái a gyár előtt 2024. május 22-én – Fotó: Bődey János / Telex
Ellenzéki pártok aktivistái a gyár előtt 2024. május 22-én – Fotó: Bődey János / Telex

Ennek megfelelően Kiss szerint az április 23-i bírósági végzés megszületésétől, vagy legkésőbb annak kézhezvételétől kezdve a Samsungnak le kellett volna állítania a hőtermelését és az akkumulátor-gyártósorokat is. Ezeket pedig jogszerűen csak akkor indíthatnák újra, ha a bíróság másodfokon megváltoztatja az elsőfokú bíróság döntését.

A gyár azonban a jelek szerint nem állt le, és nem valószínű, hogy bármikor le akarnának állni. Kiss szerint erre azért is van lehetőségük, mert Magyarországon nem nagyon van apparátus arra, hogy az ilyen bírósági végzéseknek érvényt szerezzenek. Vagyis senki nem fog kimenni Gödre, és lakatot tenni a Samsung kapujára.

Kiss szerint az egyetlen, amit a kormányhivatal ilyenkor tehet, az lenne, hogy felszólítják a céget a működés leállítására, de nem valószínű, hogy erre sor fog kerülni.

Nagy kérdés, hogy hogyan dönt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. Kiss szerint nagyon valószínű, hogy ők megváltoztatják az elsőfokú végzést, és ezzel a Samsung környezethasználati engedélye újra érvényes lesz. Ha így történik, az egész ügy lezárul, és semmilyen következménye nem lesz annak, hogy a Samsung hetekig felfüggesztett hatályú engedély birtokában gyártott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!